Slik kan museet for hurtigruta bli

 
Slik kan museet for hurtigruta bli(illustrasjon: LINK arkitektur og Multiconsult)
Et skisseprosjekt for nytt hurtigrutemuseum og vernebygg for skipet Finnmarken ble presentert for formannskapet i Hadsel kommune.

– Vi har funnet en løsning som balanserer godt mellom det å være et signalbygg og museets funksjonsbehov. Dette har vi fått til innenfor de begrensningene som ligger i forskriftskravene, uten at det har gått på bekostning av signalbyggets egenverdi. Dette sier Gunnar Næss, arkitekt i LINK arkitektur og prosjekteringsleder for LINK arkitektur og Multiconsult sin prosjekteringsgruppe.

 

Tre hoveddeler.

Det nye museet, som til sammen er på 4 400 kvadratmeter skal gi rom for nye lokaler til dagens hurtigrutemuseum. Museet vil få en egen avdeling til bevaring av overbygget til DS Finnmarken fra 1912, med salong, trapperom og lugarer intakt, samt et opplevelsessenter rundt MS Finnmarken fra 1956. Dette skipet er allerede tatt vare på og står på land i Stokmarknes.

I tråd med masterplanen viser skisseprosjektet et anlegg som vil bli et landemerke og et ikon. For å utnytte skipets plassering i bybildet og kulturlandskapet, har prosjekteringsgruppen skapt et transparent bygg med en stor åpen glassvegg som eksponerer skipet maksimalt mot sjøen. Bygget er formet med en omsluttende tett hvit ramme som er åpen mot øst og vest. Den hvite rammen utføres med båndtekking av metall.

MS Finnmarken var det første hurtigruteskipet hvor både bakre og frem del av åpningene i skutesiden lutet fremover.Vi har latt oss inspirere av dette designgrepet i utformingen av bygget og har valgt et konsept som underbygger dette både i volum og i plan, sier Næss.

Dette er et svært viktig prosjekt,fortsetter arkitekten, som også ledet konkurransearbeidet i prosjektgruppen. -Vi ser alle den store betydningen hurtigruteskipstrafikken har og hvor mange som har et forhold til den gjennom sendingen Hurtigruta minutt for minutt. Det blir spennende å fange denne felles historien i et bygningskompleks, avslutter Næss.

Lars Tomas Nordkil, oppdragsansvarlig hos Multiconsult, viser til både spennende og krevende løsninger for bærekonstruksjoner, klimateknikk, akustikk og brannteknikk.

Forprosjektet skal være ferdig medio april.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår