Smarte byer med nytt perspektiv

 
Smarte byer med nytt perspektivBildet: – Smarte byer handler egentlig bare om å gjøre mer - med mindre, sa Gordon Falconer. Foto: Pål Engeseth
Mange vet mye om fremtidens smarte byer. Ofte legges det forskjellig vekt og forståelse i begrepet. Vi ble med da Schneider Electric inviterte til mingling og foredrag med Gordon Falconer.

Pål Engeseth

Gordon Falconer er direktør for Smart Cities globalt i Schneider Electric, og er til daglig lokalisert i Singapore.  Falconer har blant annet bakgrunn som by- og eiendomsutvikler, i tillegg til å ha vært med på svært mange Smart Cities prosjekter.

Schneider Electric utvikler tilkoblede teknologier og løsninger for å håndtere energi og prosess, på måter som er sikre, pålitelige, effektive og bærekraftige. Konsernet investerer i FoU for å opprettholde innovasjon og differensiering, med sterk forpliktelse til bærekraftig utvikling. De hevder selv å være den globale spesialisten innen energiledelse og automatisering.

Introduksjon
Arrangementet var et samarbeid mellom Schneider Electric og Fransk-Norsk Handelskammer, og gjennomført i Schneider Electric sine lokaler i Oslo. Utgangspunktet for Gordon Falconer sitt foredrag var «smarte byer, hvordan gå videre?». Gordon ble introdusert av presidenten i Fransk-Norsk Handelskammer Sindre Walderhaug. I introduksjonen valgte presidenten å sammenligne spådommene om utviklingen av internett på 1980 tallet, med Smart Cities i dag.

Fjernet mytene
– Smarte byer handler egentlig bare om å gjøre mer - med mindre, sa Gordon Falconer.
Han gjorde et stort nummer av å stille spørsmål om hvor mange i salen som var eksperter på Smarte byer. Salen så sin begrensning, noe Falconer mente var lurt.
– Smarte byer handler om at vi forsøker å gjøre smartere ting, ut i fra det ståstedet byen er på. Om byen mangler vann eller strøm, så vil det smarteste være å satse på det, fremfor å grave kabler for digitale løsninger. Alle byer som jobber for å utvikle mindre forbruk, er smarte byer, sa han.

Investering i fremtiden
Falconer fortalte at av alle investeringer i bygg i dag, går kun om lag to prosent til teknologi.
– Betong og tre er ufattelig kostbart, men vi har et potensial for forbedring. Barcelona blir ofte trukket frem som en smart by. Av 3 000 ansatte i Byadministrasjonen er det kun tre som jobber for at byen skal utvikle seg videre som smart by, understreket han.

Utviklingen
Falconer fortalte at starten for smarte byer var grønne byer.
– Nå snakker vi om smarte byer, og etter hvert også kreative og innovative byer. Konkurransen hva vi skal kalle det fortsetter, og det kommer snart nye navn. Om du søkte «Smart Cities» på Google I 2011, ville du få om lag 375 000 treff. I 2012 var tallet økt til 9 210 000 og i 2016 hadde tallet steget til 61 800 000 treff.
– I dag bare snakker vi om det - og holder kurs om det - men smarte byer handler om å gjøre det. Smarte Byer handler ikke om IT, men mer om OT. OT som i Operativ Teknologi, sa han.

Energi besparelser
Gordon Falconer tar som utgangspunkt at det blir knapphet på energi i fremtiden. Han mener derfor at det er smart at byene forbruker mindre energi. Han mener derfor at det er et paradoks at en smarttelefon, med overføring av data og telefoni, forbruker tre ganger så mye som et kjøleskap.
– Kontroll koster og kompleksitet er en utfordring, sa Falkoner og la til at, men vi må dra i samme retning.

Eksempler
Falkoner mente at det finnes mange gode eksempler på smarte byer rundt om i verden.
– Mange smarte byer er bygget på feil sted, sa Falconer og henviste til at vi kunne vært mer energi effektive om vi hadde planlagt hvor vi bygget og bodde.
– Fremtidens byer og infrastruktur vil ta utgangspunkt i at du kan bo og jobbe på samme sted. Fokus på de oppgavene vi ønsker å løse må komme først, så må vi samle fakta om muligheter og løsninger, analysere det vi ønsker å få til, før vi faktisk gjør det, sa Falkoner.

Høy karakter
Falconer ville ikke gi Norge tommel opp eller ned, men mente at det kom nok støy og spørsmål fra Norge til at han trygt kunne gi Norge en høy karakter.
– Hvilke prioriteringer gjør du? Sørg for å legge til rette for dem, avsluttet Gordon Falconer fra Schneider Electric.
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår