Smarte bygg krever mer sikkerhet

 
Smarte bygg krever mer sikkerhetEli Westad Garmann, gruppeleder for Cyber og Jack Fischer Eriksen, leder for sikkerhetsrådgivning i Advansia
I en tid med rivende utvikling i bruk av skybaserte tjenester og økende bruk av teknologi innenfor bygg- og anleggsindustrien er de digitale truslene store og sårbarhetene mange.

Uttalelsen kommer fra Jack Fischer Eriksen som leder for sikkerhetsrådgivning i Advansia. -Teknologiutviklingen resulterer fortløpende i nye sårbarheter, og hvis ikke disse fanges opp og håndteres kan det føre til økt risiko, sier Fischer Eriksen.

Cyberkriminaliteten koster næringslivet mange milliarder hvert år. Mørketallsundersøkelsen til Næringslivets Sikkerhetsråd viser at minst 40% av private og offentlige virksomheter utsettes for alvorlige angrep hvert år, og mørketallene er store.

- Datakriminaliteten blir mer og mer avansert - det er vanskelig å hindre angrep. Med helhetlig sikkerhetstiltak og gode styringssystemer kan man lettere avdekke sårbarheter, gjenopprette normaltilstand og redusere økonomiske og menneskelige tap. Investering i sikkerhet koster, men fravær av sikring og sikkerhet er garantert dyrere, forteller Eli Westad Garmann, gruppeleder for Cyber.

Sikkerhet i smarte bygg
Smarte bygg er et aktuelt tema i bransjen og de fleste bygg – gamle som nye – innehar komplekse teknologiske løsninger. Det handler om å muliggjøre teknologi knyttet til inneklima og arbeidsmiljø, energi- og ressursutnyttelse, sikkerhet, pålitelighet og tilpasningsdyktighet. IT- og informasjonssikkerhet inngår som et naturlig element i planleggingen av et smart bygg, og er også sentralt i vedlikehold og videreutvikling av bygget.

-For å oppnå en best mulig sikkerhetsløsning fordrer det tidlig involvering og planlegging av sikkerhet. Det handler om å tenke helhetlig – både elektronisk og fysisk. Dette løses best med et tverrfaglig samarbeid som involverer rådgivere med spisskompetanse innen planlegging, arkitektur, landskapsarkitektur, interiør-arkitektur og ulike ingeniørfag, samt sikkerhetsrådgivere innenfor en rekke områder, fortsetter Fischer Eriksen.

Tidlig planlegging lønner seg
Når man skal bygge nytt er det viktig å planlegge for sikkerhet helt fra starten – helt fra konseptfasen. Det handler om både tomtevalg og hvordan bygget skal bygges.

- Et godt eksempel på dette er NRK som skal flytte og det skal bygges nytt hovedkontor. Vi har bistått de i gjennomføringen av sikringsrisikoanalyse for nytt bygg som blir et viktig element for deres valg, fortsetter Fischer Eriksen.

Med denne tilnærmingen vil virksomheten ha mulighet til å anskaffe og implementere de beste løsninger for å dekke sine sikkerhetsbehov.

-Ved å sette sikkerhet i system kan sårbarheter minimeres og risiko reduseres. Med gode beredskapsplaner og kontinuitetsplanlegging er man godt rustet og kan raskt komme tilbake til normal drift hvis krisen inntreffer. Alle erfaringer viser at det er lønnsomt, avslutter Fischer Eriksen.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår