Smuglet narkotika i byggematerialer

 
Smuglet narkotika i byggematerialerBildet: Ligaen smuglet inn narkotika gjemt i fliser og gassflasker. Foto: Svenske Tollvesenet
SVERIGE: I to gassbeholdere fant tollkriminalen 78 kilo amfetaminpreparater, 5 kilo narkotikaklassifisert narkotika og 22.000 ecstasytabletter. Noen dager senere kom 93 kilo hasj gjemt i fliser fra Spania.

Av Bjørn Laberg

Tre menn er nå tiltalt for å ha smuglet narkotika inn i Sverige i byggematerialer. Ved å bestille byggevarer til helt uvitende, seriøse bedrifter har et løst sammensatt kriminell nettverk i Stockholm-området smuglet inn mengder narkotika som deretter ble solgt videre til ulike mottakere i Sverige, skriver Byggvarlden.se

– Saken er en del av en trend som vi har sett vokse sterkere, at seriøse selskaper brukes som dekke for å smugle store forsendelser med narkotika til Sverige, sier Kristian Johansson, leder for Tullverkets kriminalenhet øst.

To menn i 40-årene er nå tiltalt ved Attunda tingrett for svært grov narkotikasmugling og grove narkotikalovbrudd. En tredje mann, som er sønn av en av de to mennene, er siktet for grov narkotikaforbrytelse.

Gassbeholdere med narkotika

En sak gjelder en transport fra Nederland til havnen i Helsingborg i juni 2021. I lasterommet til en lastebil ligger blant annet to blå gassbeholdere. De er bestilt til et firma hvor de er helt uvitende om frakten. Da metallsylinderne ankommer et omlastingssentral i Upplands Väsby dagen etter, blir de beslaglagt og undersøkt nærmere av det svenske tollvesenets detektiver. Gassflaskene viser seg å inneholde store mengder amfetamin og amfetaminlignende stoffer samt et narkotikaklassifisert stoff.
Tollkriminalen bytter stoffet mot sementsekker, sveiser metallsylindrene på nytt og venter på kunden. Da den mistenkte 48 år gamle faren noen dager senere henter gassflaskene og drar til et lager i Åkersberga nord for Stockholm, slår tollkriminaletterforskerne til faren og sønnen.  

Cannabis blant fliser

I begynnelsen av juli kommer nok en forsendelse med byggematerialer til samme omlastingssentral i Upplands Väsby. Denne gangen er det to paller med fliser fra Spania. Midt på pallene har smuglerne laget et hulrom blant flisene, der de plasserte nesten 93 kilo cannabis.
Det svenske Tollvesenet har avslørt en avansert struktur bak smuglerligaens virksomhet. De har opprettet kontoer med et speditørselskap og opplyst at de representerer anerkjente selskaper. Deretter overvåket de leveransene til disse selskapene og hentet varene uten at det seriøse selskapet visste. Selskapene har siden bestridt fakturaene fra rederiet, men da har leveransene allerede funnet sted.

– Vår undersøkelse viser at ligaen mottok 13 forsendelser mellom februar og juni i år via en konto hos samme speditør. Alle forsendelser er deklarert som byggevarer, sier Kristian Johansson.
Halvparten av byggematerialet er bestilt fra Nederland og halvparten fra Spania. Dette er de samme leverandørene i de to landene.

KILDE: Byggvärlden

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave