Søkertallene fortsetter å øke

 
Søkertallene fortsetter å økeIllustrasjonsbilde / Shutterstock
Det er gledelig å se at søkingen til bygg- og anleggsteknikk øker for tredje året på rad. Søkingen til våre fag har økt med 4 prosent siden i fjor. Økingen skjer til tross for en nedgang på 3 prosent i årets elevkull.

- Nasjonale tall for søking til videregående utdanning er endelig klare. Vi har allerede kunnet lese om god økning i flere fylker, men nå har Utdanningsdirektoratet offentliggjort de nasjonale søkertallene. Både vi, bedriftene og bransjene har stått på noe voldsomt de siste årene for å øke rekrutteringen til våre fag, så dette var hyggelig lesing, sier Jørgen Leegaard, kompetansedirekør i BNL.

- Det er fortsatt er stort behov for fagarbeidere, hele 36 % av bedriftene i næringen oppgir i Fremtidsbarometeret at de sliter med å skaffe nok faglært arbeidskraft. De siste årene har vi opplevd stor politisk vilje til å snu trenden, og rundt på skolene ser vi nå at både lærere og rådgivere er flinke til å vise elever og foreldre de mulighetene som finnes innen yrkesfag. Dette viser at det nytter, fortsetter Leegaard.

- Sammen med helsefag og naturbruk, som henholdsvis har økt med 4 og 11 % er vi i godt selskap. De fleste studieprogram, både yrkesfag og studieforberedende har i år hatt en nedgang. Søkingen til studieforberedene program har gått ned med 4 %, som tilsvarer nedgangen på elever, med andre ord har søkingen holdt seg stabilt.

- Den største økingen til våre fag ser vi i Buskerud (45%), Østfold (36 %) og Oslo (34%). På Østlandet har tilstanden lenge vært beskrevet som kritisk, og her har vi hatt ekstra trykk for å øke rekrutteringen. Det ser ut som både Byggcamp, læreplassgaranti og andre tiltak har hatt god effekt, så dette må vi fortsette med, sier Leegaard som påpeker at til tross for årets gode søkertall, er det behov for mange flere.

- Erna Solberg og regjeringen ønsker å bruke 1 billion kroner på å bygge, broer, jernbane, tuneller og ruste opp norske veier de neste årene, så en jobb i bygg- og anleggsnæringen vil være et trygt valg for dagens ungdom, understreker han.

Det er dog store regionale forskjeller. Mens vi har hatt god øking i de fleste fylker, kan vi også registrere en nedgang i Oppland, Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal.

- I Hordaland og Rogaland, som historisk er de største "Bygg- og Anleggsfylkene", ser vi en svak nedgang, som nok tilsvarer nedgang i søkerne. Her har henholdsvis 533 og 422 elever søkt bygg- og anleggsteknikk i år, mot 552 og 447 i fjor. Ser vi på de ulike fagene, registrerer vi at søkere til læreplass i de største fagene som tømrerfaget og rørleggerfaget er stabile, med en økning på 5 og 1 prosent.

- Anleggsfagene har god økning, men både malerfaget og trevare-og bygginnredning dessverre har hatt en nedgang i antall søkere til læreplass. Både anleggsgartnerfaget og kulde- og varmepumpemontør har holdt seg stabilt. - Vi har fortsatt en jobb å gjøre, avslutter Leegaard.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår