Solberg med grønne krav til anleggsnæringen

 
Solberg med grønne krav til anleggsnæringenBildet: Daglig leder i Rosendal Maskin, Tor Anders Høgaas, fikk uventet besøk av statsminister Erna Solberg. Han forklarte at elektriske gravemaskiner foreløpig er for kostbar for entreprenørene. Foto: Odd Borgestrand
ARCTIC ENTREPRENEUR 2020: - Norsk bygg- og anleggsnæring må ta inn over seg at vi har klare klimamål som krever fornyelse i maskinpark, smarte løsninger og en offensiv bransje.

Av Odd Borgestrand

Det var et av hovebudskapene til statsminister Erna Solberg da hun gjestet Artic Entrepreneur i formiddag.

Undring og begeistring

Det vakte både undring og begeistring at statsministeren prioriterte å delta på Artic Entrepreneur midt i en regjeringskrise og reiste til Gardermoen i stedet for Verdens Økonomiske Forum i Davos. Det kan nok hende at en tidligere statssekretær ved statsministerens kontor, som nå er direktør i Maskinentreprenørenes Forbund, trykket på noen knapper som overbeviste statsministeren om at hun ikke kunne svikte entreprenører og andre fagarbeidere som hver eneste dag bygger landet.

En grønnere framtid

Solberg var opptatt av å understreke at også den nye regjeringen som nå skal dannes fortsatt vil ha ambisiøse klimamål.
- Det er viktig at vi kan omstille oss. Dette blir en rammebetingelse for alle i næringslivet. Norge skal være et foregangsland innen sirkulærøkonomi. Det er en betydelig del av utslippene som kommer fra anleggsmaskiner. Derfor trenger vi å få skiftet ut mye av anleggsparken de neste 10 årene.
Fossilfrie anleggsplasser vil komme etter at vi har hentet inn mer kunnskap om dette. Kravene vil komme i økt grad, og derfor må entreprenørene ta høyde for dette de neste årene, sa Solberg.

Bygger landet

Hun benyttet selvsagt anledningen til å gi MEF-bedriftene noen oppmuntrende ord på veien også.
- MEF er viktig fordi medlemmene skaper verdier både sentralt og lokalt. Dere er med å bygge landet. Derfor er vi avhengig av den jobben dere gjør. Bygg og anlegg er helt avgjørende for et bærekraftig samfunn. Vi trenger god infrastruktur. Vårt næringsliv skal være grønt, smart og nyskapende. Klimagassutslippene skal ned. Alle næringer i Norge må bli grønnere og vi må ta i bruk ny teknologi for å oppnå målene. Vi har behov for å bygge og vedlike infrastruktur i Norge, men på en mer innovativ måte, sa Erna Solberg, omringet av rikspresse som fotfulgte henne på denne litt spesielle «dagen derpå».

Vil gjøre hverdagen enklere

Solberg var tydelig på at det er de mange private bedriftene rundt om i landet som danner grunnlaget for landets velferd.
- Det må vi ha sterkt fokus på. En trygg jobb er basis for hele samfunnet. Derfor er det viktig at vi sørger for god og stabil ledelse av landet.  Vi må ha også drive på en slik måte at vi har muligheter for å investere i nytt utstyr for å møte framtiden. Maskinentreprenørenes Forbund består av mange små og mellomstore bedrifter. Drøyt èn million jobber i slike bedrifter. Vi ønsker å gjøre hverdagen enklere for denne type bedrifter, ved å forenkle rapportering, lover og regler. Vi er ikke gode nok, og vi vil ha innspill for å bli bedre, sa hun.

Ikke mer forskudd på moms?

Til applaus fra salen kom statsministeren med et tydelig løfte på at hun ønsker at det skal bli slutt på innbetaling av merverdiavgift på tjenester som oppdragsgiver drøyer med å betale.  Saken er nå til utredning i de rette fora. Statsministeren var også tydelig på at regjeringen ønsker et anstendig arbeidsliv.
- Da må vi ha rettferdige konkurransevilkår. Det betyr fortsatt kamp mot arbeidslivskriminalitet. Vi skal ha åpenhet, men vi må ikke gjøre det enklere for de useriøse, sa hun

Kvinner inn i bransjen

Solberg mente det vil bli mer konkurranse om den kompetente arbeidskraften i Norge, og hun mente bygg og anlegg må gjøre næringen mer attraktiv for kvinner. I dag er det bare 2 prosent kvinner som er fagarbeidere i bygg og anlegg.
- Dere er avhengig av dyktige medarbeidere av begge kjønn på alle nivåer og i alle aldersgrupper. Ingen skal gå ut på dato som følge av manglende kompetanse. Vi må bruke alle ressurser. Kvinner over 50 har også mye å gi. Jeg har selv mye å gi, og jeg har tenkt å fortsette i jobben min, sa Solberg, og høstet dermed mye humring i salen.
- Omstillingene vil kreve mer av oss. Det betyr tøffere prioriteringer. Det vil kreve mye av bygg og anlegg. Vårt viktigste mål er at vi må sørge for å klare dette sammen. Vi skal legge til rette for gode rammebetingelser, men dere må finne de gode løsningene og skape flere gode suksesser, avsluttet hun.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår