Spennende forprosjekt fra White arkitekter

 
Spennende forprosjekt fra White arkitekterBildet: Prosjektet Bystrand og ny Lungegårdspark er lokalisert innerst i Store Lungegårdsvann i Bergenhus bydel i Bergen. Illustrasjon: White arkitekter
AKTUELLE PROSJEKTER: White arkitekter har levert forprosjekt for Bystrand og ny Lungegårdspark i Bergen.

Av Bjørn Laberg

Prosjektet Bystrand og ny Lungegårdspark er lokalisert innerst i Store Lungegårdsvann i Bergenhus bydel i Bergen. Området er en viktig forbindelse mellom bydelene Bergenhus og Årstad og ligger sentralt til i byen. Hvis man ser bort fra fjellsiden er det den eneste passasjen på østsiden av Store Lungegårdsvann hvor det er mulig å gå og sykle inn og ut av sentrum.

Illustrasjon: White arkitekter

Våren 2020 ble det gjennomført en begrenset plan- og designkonkurranse om Bystrand og ny Lungegårdspark i Bergen. White arkitekter i team med dipl.Ing. Florian Kosche og AFRY gikk seirende ut av konkurransen. Gjennom høst og vinter 2020/2021 er konkurranseforslaget bearbeidet i et omfattende forprosjekt. Det har, parallelt med prosessen, vært gjennomført en medvirkningsstrategi i samarbeid med det lokale Wildcard-kontoret OK Kontor, der Bergens innbyggere har hatt mulighet til å påvirke resultatet gjennom blant annet en rekke workshops.

Illustrasjon: White arkitekter 

Whites design for prosjektet er bygget på tre hovedstrategier:

1. Rense og åpne opp for tilførsel av vann. For å sikre best mulig vannkvalitet renses vannet i tre ulike renseviker - Regnviken, Hansaviken og Stareviken. 

2. Utvikle en robust grunnstruktur som både beskytter, strukturerer og former landskapet. 

3. Fylle strukturen med gode og tilgjengelige forbindelser for gående og syklende, samt et bredt spekter av byrom med møteplasser, funksjoner, natur og opplevelser. 

Bystranden og den nye Lungegårdsparken tar utgangspunkt i at mennesket vil være i, ved og på vannet. Tanken er å tilrettelegge for offentlige plasser med rom for samling og møter - plasser der innbyggerne selv kan fylle innholdet, som å bade, dykke, padle, fiske, gå turer eller bare observere. 

Også under og på vannet er det planlagt strukturer og elementer som kan tilrettelegge for bedre vannkvalitet og bidra til å skape fungerende økosystemer for tang, tare, muslinger og dyreliv. 

Oppdraget er utført på vegne av Bymiljøetaten i Bergen kommune. Prosjektet vil gå videre i detaljeringsfase høsten 2021 og er planlagt ferdigstilt i 2024/2025.

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta SMART.

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår