Spenstige sentrumsplaner i Fredrikstad

 
Spenstige sentrumsplaner i FredrikstadIllustrasjon: MAD arkitekter
AKTUELLE PROSJEKTER: Cityplan AS ønsker å revitalisere det såkalte Cewex-kvartalet i Fredrikstad. Prosjektet innebærer en blanding av bolig-, kontor- og hotell-formål med utadvendt næring på gateplan.

Av Bjørn Laberg

Tiltakshaver Cityplan AS ønsker å bidra til at Cewex-kvartalet igjen blir den portalen til byens gågate som Fredrikstad fortjener. Planforslaget blir utarbeidet av Plus Arkitektur. Illustrasjonsprosjektet er laget av Mad arkitekter.

Preg av branntomt

Kvartalet bærer i dag preg av branntomt og en bebyggelse fra den gang Gunnar Nilsens gate skulle bli en hovedgate gjennom byen, og endringer ikke ble fulgt opp av ny bebyggelse. Eksisterende bebyggelse har liten stilmessig sammenheng og struktur. Utviklingen skal bidra til en etterlengtet byreparasjon av et i dag underutviklet kvartal. Kommunen skriver i utkast til ny arealplan at de ønsker å få reetablert bebyggelsen som danner den vestre veggen mot Gunnar Nilsens gate og påpeker behovet for byreparasjon i kvartalet. Cityplan ønsker å bidra til å realisere kommunens målsetting.

Hjørnegård fra 1899

Kvartalet ligger mellom gatene Olaf M. Holwechs gate, Gunnar Nilsens gate, Nygaardsgata og Asylgata i Fredrikstad sentrum. Dette er hvor blant annet Cewex-gården lå før den ble totalskadet i brann i november i 2018. Denne hjørnegården ble opprinnelig oppført i 1899 etter tegninger av Oslo-/Kristiania-baserte Ivar Cock og ble navngitt etter bakeriet Cewex, som holdt til i gården frem til 2013. Resten av kvartalet består av blandet bebyggelse samt en ubebygget parkeringsplass. Kvartalet er omkranset av Fredrikstads mest aktive gågate i vest og en av hovedveiårene inn til sentrum, Gunnar Nilssens gate, i øst.

Vernehensyn kan vike

Den gamle Cewex-gården hadde før det brant ned i 2018 status som bevaringsverdig. Gjeldene byområdeplan sier at vernehensyn i kvartalet kan vike ved helhetlig utvikling av kvartalet. I utkast til ny arealplan foreslås det ikke vern av eldre bygg i kvartalet. Dette begrunnes med at det er ønskelig å få reetablert bebyggelse som danner den vestre veggen mot gaterommet langs Gunnar Nilsensgate. Det foreligger derfor ingen konflikt med verdifulle kulturminner eller kulturmiljøer i kvartalet.

Inspirert av Nygaardplassen

Intensjonen er å utvikle det med en ny bebyggelse som vil dekke tre av kvartalets fire hjørner. Bebyggelsen vil inneholde en blanding av bolig-, kontor- og hotell-formål med utadvendt næring på gateplan. Høydene variere fra fire til ni etasjer, hvor den høyeste delen av bebyggelsen er lagt til det nordøstlige hjørnet av kvartalet. Utformingen av prosjektet er ifølge arkitektene inspirert av det nylig ferdigstilte Nygaardsplassen-prosjektet like ved med utstrakt bruk av tegl, smale passasjer og et byrom i midten av kvartalet.

Planforslaget skal opp til behandling i planutvalget i Fredrikstad kommune i løpet av høsten i år.

Kilder: Byggfakta SMART / ByggeNorge / Cityplan AS

FAKTA:
Fylke: Viken
Kommune: Fredrikstad
Tiltakshaver: Cityplan AS
RI Reguleringsplan: Plus Arkitektur AS
Arkitekt forprosjekt: MAD Oslo AS

Illustrasjon: MAD arkitekter

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta Smart.


 

Last også ned vår rapport om: De 100 kommunene som har de største prosjektplanene

 

 

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår