Sprenger svømmehallen inn i naturlandskapet

 
Sprenger svømmehallen inn i naturlandskapetBade- og idrettsanlegget Hjeltefjorden i Øygarden kommune i Hordaland. Byggestart var i 2018, overlevering desember 2019. (Ill: Asplan Viak).
AKTUELLE PROSJEKTER: Asplan Viak har tegnet og nå startet bygging av svømmehallen ved Hjeltefjorden Arena. Den er sprengt inn i knauselandskapet på Rongøy i Øygarden kommune, og naturen rundt skal integreres i bygget.

av Therese Alne Bolin

Svømmehallen er byggetrinn 2 av Arenaen og ligger vest for idrettshallen. Et tilknytningsbygg på en etasje, en vestibyle, danner overgangen mellom svømmehall og idrettshall og vil være møtepunkt mellom byggenes ulike funksjoner og tilbud, men også i fysisk forstand møtet mellom to volumer. Bygningskroppen er utformet med en bratt takform med lysinnslipp fra taket ned i bassenget fra sør.

Øygarden kommune er oppdragsgiver, tiltakshaver er Asplan Viak, som også er arkitekt, i tillegg til at de er RI Byggeteknikk og RI Akustikk.

Hev og senk av bunnen

Svømmehallen inneholder et opplæringsbasseng på 12,5 x 25 meter med 6 svømmebaner, 1m sviktbrett og 3m plattform stup. I tillegg er det et lite oppvarmet barnebasseng. Begge basseng utføres i stål og halve opplæringsbassenget har hev/senk bunn.

Fasaden i vest er utformet som en «curtain wall» med mye glass og dagslysinnslipp fra vest.

Integrerer naturen rundt i anlegget

Sør for Arenaen er det et større, relativt uberørt, naturområde med et lite tjern og våtmarksområde som strekker seg mot vest. Som del av byggeprosjektet skal områdene rundt tjernet og adkomstsonen til Arenaen oppgraderes med ulike rekreasjons- /aktivitetsområder, gangforbindelser og bedre tilrettelagt vei- og parkeringsanlegg, skriver Asplan viak på sine sider. Utomhusanlegget tar utgangspunkt i områdets stedegne kvaliteter og det legges opp til å ta vare på og foredle disse slik at naturen og det eksisterende tjernet blir en viktig og naturlig integrert del av anlegget.

Gir «himmelsyn»

Lysinnslippene er utformet som «slisser» i takvolumet og følger hele bygningsformen og ned i brystning mot bakkeplan. Dette vil gi gløtt inn i svømmeanlegget fra gangveien, uten at det blir fullt innsyn inn mot de badende og aktiviteten inne i anlegget. Det er kun overlys over barnebassenget som er mer beskyttet mot innsyn. Inne i svømmehallen vil lysinnslippene gi godt med dagslys, og mer «himmelsyn» enn utsyn eller innsyn.

 

FAKTA

Hjeltefjorden Arena

Bad- og idrettsanlegg

Oppdragsgiver: Øygarden kommune

Sted: Rong, Øygarden kommune, Hordaland

(ferdigstillelse desember 2019)

Verdi:    70-75  millioner kroner

Byggestart:        oktober 2018

Ferdig:                mai 2020

Byggeperiode:   20 Måneder

Areal: BRA 2016 m2, BYA 1505 m2

Totalentreprenør: Brødrene Ulveseth

Tiltakshaver, arkitekt, RI Byggeteknikk og RI Akustikk: Asplan Viak as

 

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta Live.

 

Last også ned vår rapport om: De 100 kommunene som har de største prosjektplanene

              

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår