Spro Havn – oslofjordidyll i støpeskjeen

 
Spro Havn – oslofjordidyll i støpeskjeenBildet: Her skal Merkantilbygg AS bygge leiligheter, rekkehus og hus mellom 38 og 181 kvm, hvor man kan lokke med unik utsikt mot sjøen, store terrasser og sol til langt på kveld. Illustrasjon: Geir Odd Målsnes/Link Arkitektur AS
AKTUELLE PROSJEKTER: I samarbeid med Link Arkitektur har Merkantilbygg utviklet et spennende boligprosjekt som vil bli et nytt sentrum for nesoddingene.

Av Bjørn Laberg

Beliggende helt nede ved sjøen på Nesoddens vestside, tre kilometer nord for Fagerstrand og 12 kilometer syd for Nesoddtangen, er boligprosjektet «Spro Havn» nå i støpeskjeen. Arbeidene med bygging av molo er i gang til det som skal bli småbåthavn med plass til cirka 300 båter, og i fremtiden et yrende maritimt miljø tilknyttet boligprosjektet på Spro. Reguleringsplanen åpner for bygging av rundt 450 boliger, molo, båthavn og næringsvirksomhet helt nede ved sjøen. når anlegget står ferdig. Salgsstart for prosjektet vil være i mai 2021.

Bildet: Prosjektområdet i akvarell og fugleperspektiv. Illustrasjon: Geir Odd Målsnes / Link Arkitektur. 

Oslofjordens største molo

Her skal Merkantilbygg AS bygge leiligheter, rekkehus og hus mellom 38 og 181 kvm, hvor man kan lokke med unik utsikt mot sjøen, store terrasser og sol til langt på kveld. Oslofjordens største molo med egen båthavn, brygge med kafeer, restauranter og ulik næringsvirksomhet helt nede ved strandkanten, er også med i de spenstige planene. I tilknytning til småbåthavna er det avsatt et eget område spesielt beregnet for seile- og båtaktiviteter. Innenfor moloen blir det en beskyttet badeplass spesielt tilrettelagt for barn.

Illustrasjon: Geir Odd Målsnes / Link Arkitektur. 

Utsikt og gode solforhold

- For å beholde de flotte naturområdene og kystlinjen som preger Spro i dag, skal all parkering legges under bakken. På den måten blir det rikelig med plass både på land og til vanns for aktiviteter for store og små. Her skal det bli både trygt og barnevennlig, sier hovedarkitekt for prosjektet, Geir Odd Målsnes i Link Arkitektur.
I tilknytning til småbåthavna er det avsatt et eget område spesielt beregnet for seile- og båtaktiviteter. Innenfor moloen blir det en beskyttet badeplass spesielt tilrettelagt for barn.
- Når en planlegger et så stort område, er det om å gjøre å ta vare på utsikt og sol. Uansett hvor i anlegget man har leilighet, er tanken at alle beboere får den samme unike utsikten syd- og vestover, og med store terrasser få gode solforhold. Prosjektet vil utvikles i flere trinn, og vil etter planen være ferdig utbygd i løpet av 3- 5 år sier Målsnes.

Bildet: I august var arbeidene med bygging av molo er i gang til det som skal bli småbåthavn med plass til cirka 300 båter. Foto: Merkantilbygg AS

Litt om prosjektområdet:

Nesoddens råeste boligprosjekt bygges i området som i dag heter Spro og er et gammelt steinbrudd nede ved vannet. Spro Havn grenser inntil Nesoddmarka som har et nettverk av stier og turveier fra Fagerstrand i sør til Berger og Flaskebekk i nord. Fra Spro er det turvei opp til speiderhytta på Tjernsbråtan. Herfra er det også lysløype mot Fagerstrand.
Spro har en lang spennende historie med blant annet produksjon av naturis fra alle isdammene i området. Det ble drevet omfattende isdrift her mellom 1850 og 1925. Nesodden var den enkeltkommunen med den største leveransen av is, med omkring 1000 mann i arbeid om vinteren. Det ble anlagt flere kunstige dammer og tjern rundt Spro. Det var også Gruedrift på Spro fra 1880-årene og frem til etter første verdenskrig. I gruva fant man bl.a. feltspat. Feltspat er en av bestanddelene i porselen, og Spro-gruven leverte til fabrikker i Norge og utlandet helt til etter første verdenskrig.

FAKTA:
Prosjektnavn: Spro Havn
Sted: Nesodden kommune
Tiltakshaver: Merkantilbygg AS
Arkitekt: LINK Arkitektur v/ sivilarkitekt Geir Odd Målsnes
Antatt byggestart: 2022
Entrepriseform: Ikke fastsatt
Verdi: cirka 1 milliard kroner
Kilde: Byggfakta SMART / ByggeNorge / Merkantilbygg AS

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta SMART.

Last også ned vår rapport: Trendrapport 2020 - Analyse av byggebransjen basert på de ferskeste tallene.

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår