Stål- mur- og betongprosjekter til 293 milliarder

 
Stål- mur- og betongprosjekter til 293 milliarderIllustrasjonsbilde: Getty Images
I tidligere rapporter har vi sett at trekonstruksjon og trefasade har en lederposisjon i det Norske byggemarkedet. I denne «tallknuseren» skal belyse hva som kjennetegner bygg innen stål eller mur, betong og tegl.

Av Pål Engeseth

Utgangspunktet denne gangen er prosjekter som er planlagt i perioden 2021 – 2025. Tanken er å kartlegge andel prosjekter hvor stål, tegl, mur eller betong er beskrevet. Av totalt 26 486 prosjekter som har planlagt oppstart i perioden, har kun 1517 prosjekter beskrivelser innen dette segmentet. Disse har til gjengjeld en samlet verdi på 293 milliarder kroner. Til sammenligning har trefasader og trekonstruksjon alene 1169 prosjekter, med en samlet verdi på 164 milliarder kroner.

År for år

I en normalsituasjon vil det alltid være flest prosjekter og størst verdi i databasen det tidsrommet som er nærmest. Ser vi på tabellen, kommer det frem at 2022 er nesten like stor som 2021 for prosjekter innen stål, tegl, mur og betong. Dette skyldes at mange prosjekter fra 2021 er skjøvet til 2022 allerede. Vi kan imidlertid anta at flere prosjekter vil komme til i tiden fremover.

Ser vi på figuren, viser den en oppstilling per år, hvor vi har totalen og stål og tegl, mur og betong hver for seg. Her ser vi at tegl, mur og betong har en markant større andel i verdi. (Årsaken til at summene ikke stemmer med totalen er at enkelte prosjekter kan ha begge materialvalg).

Geografi

Geografisk er det vanligvis Viken og Oslo som topper alle lister for byggeaktivitet. I denne oversikten viser imidlertid Vestland at de er det fylket som, i en tidlig fase, har beskrevet materialvalg som stål eller tegl, mur og betong. Om det beskrivende ledd er mer bevisste på denne type registrering i Vestland fylke, vites ikke, men med en andel på 26 prosent av prosjektene stikker det seg unektelig litt ut.

Kategorier

Største andelen av prosjekter etter kategori, som har fått beskrivelser innen stål, tegl, mur eller betong er kategorien vei, vann/avløp og anlegg. Denne kategorien står for hele 19,6 av prosjektene. Som nevnt tidligere er boligprosjekter en stor kategori i Norge. Her er imidlertid andelen svært lav. Mer overaskende er det at også skoler og helsevesen ligger svært lavt på denne oversikten.

I kolonnen til høyre finner du tall fordelt på de to forskjellige materialvalgene. Over 70 prosent av verdien på prosjekt er nybygg. Det skiller seg lite mellom utvalget og hva som skal bygges totalt. Det skiller også lite mellom materialvalgene når det gjelder fordeling nybygg kontra tilbygg, ombygging/rehabilitering.

Entrepriseform

En gjennomgang av entrepriseform viser at prosjekter hvor materialvalg er bestemt, også i større grad har gjort et valg av entrepriseform. Når kontraktsformen er valgt blir det enklere for materialleverandørene å arbeide opp mot de aktørene som reelt tar beslutning på de forskjellige materialene. Et annen funn er at tegl-, mur- og betongprosjektene oftere har valgt totalentreprise, mens stålprosjektene i større grad har utførelsesentreprise.

Tabellen viser andelene på entrepriseformene som er registrert og fordelingen mellom hele basen og valgte materialtyper. Entrepriseformer som ikke er omtalt, har kun liten oppslutning.

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta SMART.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår