Statens pris for byggkvalitet til Vindmøllebakken bofellesskap

 
Statens pris for byggkvalitet til Vindmøllebakken bofellesskapBildet: Vindmøllebakken bofellesskap er tegnet av Helen&Hard og byggherre for prosjektet er Solon Eiendom.
Etter å ha vurdert 53 kandidater og gjennomført en digital befaring av seks prosjekter, var det til slutt Vindmøllebakken bofellesskap som sikret seg Statens pris for byggkvalitet 2020.

Av Odd Borgestrand

Det var kommunal- og moderniseringsminister Nicolai Astrup som fikk æren av å dele ut prisen under dagens digitale utgave av Byggkvalitetsdagen.

Statens pris for byggkvalitet er en hederspris som skal løfte fram nye forbilder som bidrar til å heve, fornye og utvikle byggkvalitet. Kandidatene til prisen skal ha fremragende byggkvalitet og være et resultat av gode og innovative byggeprosesser. Årets vinner oppfyller disse kravene med god margin. Det er tredje året denne prisen blir delt ut.

Nicolai Astrup understreket at kvalitetsstempelet må stå sentralt i alt som bygges i landet.

- En god bolig gjennom hele livet er et krevende prosjekt, men boligen er viktig for oss alle. Derfor skal det stilles høye krav, og vi må bygge smartere og bedre, sa han.

De to andre prosjektene i finalen var Nordre gate 20-22 i Oslo og Nye Lilleby i Trondheim

– Disse tre prosjektene er gode forbilder for hvordan vi kan bygge for framtiden. Her ser vi modige utbyggere som tør å tenke nytt, vi ser brukerinvolvering, og boligplaner og -strukturer som har et langsiktig perspektiv. Alle tre prosjekter åpner opp for et mangfold av beboere i ulike livssituasjoner, sa juryleder Erling Lae (bildet), under prisutdelingen

Vindmøllebakken bofellesskap i Stavanger:

Vindmøllebakken bofellesskap i Stavanger er bygget etter modellen Gaining-by-sharing. Tanken bak modellen er å skape bærekraftige bomiljøer, både miljømessig, sosialt og arkitektonisk. Her legges det til rette for at beboerne møtes på tvers av generasjoner. Prosjektet åpner for et mangfold av sosiale og fysiske løsninger, hvor det å dele og det å bo sammen med mennesker i ulik alder og livssituasjon oppleves som en gevinst. De 40 leilighetene er på mellom 25 og 90 kvadratmeter. Alle har tilgang til store fellesarealer og funksjoner som allrom med kjøkken, amfi, verksteder, vaskerom, bibliotek, gjestehybel, takterrasse, gårdsrom, veksthus og lekeplass. Boligkjøperne har vært involvert fra starten og har dermed kunnet påvirke prosjektet i byggeperioden.

Sissel Leire i Indigo Vest sto for presentasjonen under dagens konferanse.

– Dette er spennende, ikke bare fordi man har laget et flott prosjekt, men aller mest fordi man tøyer begrepet byggkvalitet i riktig retning. Her kombineres god arkitektur med sosial bærekraft og tanker rundt menneskelig fellesskap. Prosjektet viser retning, mot noe varmere og mer inkluderende.

De to andre kandidatene som var med i finalerunden ble også behørig hedret.

Nordre gate 20-22

Nordre gate 20-22 er et infillprosjekt i en eksisterende bystruktur på Grünerløkka i Oslo. Prosjektet inneholder 37 leiligheter fra 2-roms på 40 kvadratmeter opp til 4-roms på 92 kvadratmeter, i tillegg til næringslokaler på gateplan.
Prosjektet er bygget i massivtre med fasader i termotre og karbonisert malmfuru. Boligene har felles takterrasse med ulike soner for store og små forsamlinger, dyrkingskasser for urbant landbruk, og lekearealer både på taket og i bakgården. Det er mulig å leie en fellesleilighet når man har besøk, og det finnes eget hobbyrom med verktøy og arbeidsbenk.
Bygget ligger sentralt i byen med offentlig transport, kulturelle og kommersielle tilbud rett utenfor døren. Dette er en av grunntankene i prosjektet – å bo sentralt og kompakt med direkte tilgang på fellesfunksjoner i huset og byens tilbud. Prosjektleder Kenneth Harstad fra Aspeli Ramm var stolt over å være i finalen til Statens pris for byggkvalitet.
– Vi synes det er ærefullt – og veldig gøy å bli nominert til Statens pris for byggkvalitet. Det er en anerkjennelse av det gode arbeidet som er lagt ned i prosjektet av alle involverte Det gir oss tro på at innovasjons- og miljøfokus er riktig retning å gå framover for oss som eiendoms- og byutviklere, og så liker vi jo å prøve nye ting, sier Kenneth Harstad.

Nye Lilleby i Trondheim, Per Suul

I finalen var også boligprosjektet Nye Lilleby. Dette er et av de største byutviklingsprosjektene i Trondheim fram til nå, hvor et gammelt industriområde transformeres til et grønt, urbant boligområde. De første boligene stod klare i 2016 og området vil være fullt utbygget i 2026. Den nye bydelen tilbyr sentrumsnære og varierte boliger fra små studioleiligheter til større leiligheter og rekkehus. Området er bilfritt med store grøntområder som er tilrettelagt for lek, rekreasjon og urbant landbruk. To av byggene i Nye Lilleby er nesten identiske, hvorav det ene er oppført i stål og betong og det andre i massivtre. Her skal de to byggemetodene sammenlignes på forhold som gjelder miljøegenskaper, kostnader, kvalitet, effektivitet og arbeidsmiljø. Byggherren Ørjan Vårdal i Lilleby Eiendom var glad for nominasjonen.

– Som eiendomsutvikler og utbygger av Nye Lilleby er vi utrolig glade og stolte over å bli nominert til denne prisen. Vår ambisjon har hele tiden vært å bygge noe mer enn bare bygninger som mennesker kan bo i. Vi er veldig opptatt av å bygge et godt nabolag mellom og rundt byggene våre, med uteområder som inviterer og aktiverer mennesker i alle aldere. Vi er også veldig opptatt av bokvalitet og å bygge mangfold som vil gjøre det mulig for folk å flytte rundt i våre boligfelt etter hvert som nye livsfaser inntreffer. Å få denne nominasjonen er en bekreftelse til oss om at vi har lyktes med våre ambisjoner, og det virker veldig motiverende for alle som jobber med prosjektet Nye Lilleby.
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave