Statsbygg nominert til Byggenæringens Innovasjonspris 2019

 
Statsbygg nominert til Byggenæringens Innovasjonspris 2019Bildet: Sambruksstasjon og døgnhvileplass, Gol. Foto: Statsbygg
BYGG REIS DEG: Statsbygg har testet papirløs byggeplass gjennom to pilotprosjekter - på Høgskolen i Halden og på Vegtrafikkstasjonen på Gol.

Basert på disse to pilotene har Statsbygg oppdatert sine kontraktsdokumenter og innført papirløs byggeplass som standard. Målet er å øke graden av digitalisering i prosjektene og samtidig få mer verdi ut av informasjonen som skapes gjennom prosjektet.

- Ved å stille krav til papirløs byggeplass erfarer vi at graden av digitalisering på byggeplassene øker, noe som igjen medfører økt effektivitet og økt kvalitet. Alle på byggeplassen får tilgang til samme informasjon, deling av informasjon går raskere, informasjonen er alltid korrekt og oppdatert, og antall byggefeil ser ut til å reduseres, sier Harald Vaagaasar Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg, i en pressemelding.

Høyere grad av digitalisering vil gjøre byggenæringen mer konkurransedyktig og bærekraftig. Pilotprosjektene viser at papirløs byggeplass gir høyere kvalitet og reduserte kostnader for entreprenør så vel som byggherre. Entreprenørene bruker informasjonen mer aktivt og forbedrer sine resultater, mens byggherre sitter igjen med et ferdigstilt bygg av høyere kvalitet og et korrekt underlag når bygget er ferdig.

– Ved aktivt å bruke papirløs byggeplass vil man kunne redusere materialsvinn og få bedre kontroll på byggevarene. Dersom dette skaleres opp til å gjelde for hele bransjen vil vi kunne oppleve en stor reduksjon i byggefeil som per i dag er en utfordring i bransjen. Papirløs byggeplass vil også være en verdi for kunde og sluttbruker, da de får bedre anledning til å følge prosjektet og forstå hvordan bygget blir når det blir ferdig. Gjennom mer bruk av visualisering, får vi bedre forståelse av produktet enn ved tradisjonell visning på 2D. Papirløs byggeplass er også et godt tiltak med tanke på miljøet, sier Nikolaisen.

Han peker på at løsningen med papirløs byggeplass kan brukes av alle i bransjen:
– Det handler om å endre måten vi jobber på. Det vil kreve investeringer fra entreprenør, i form av nettbrett og BIM kiosker, men det vil være en relativt liten kostnad sett opp mot besparelser og økning i kvalitet.

Statsbygg mener at papirløs byggeplass bør bli normen for gjennomføring av alle byggeprosjekter i Norge.
– Dersom flere aktører jobber aktivt med digitalisering og stiller krav til papirløse byggeplasser, er det rimelig å anta at flere programvareutviklere vil komme på banen med nye og bedre løsninger til eksisterende verktøy. Dette vil stimulere til ytterligere innovasjon på digitale løsninger til byggenæringen, sier Kristin Malonæs, direktør for Customer Operations i Innovasjon Norge og juryens leder.

Vinneren av Byggenæringens Innovasjonspris 2019 blir kåret under Byggenæringens Innovasjonskonferanse, fredag 18. oktober, under Bygg Reis Deg - messen.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår