Sterk kritikk av entreprenører og ledningseiere

 
Sterk kritikk av entreprenører og ledningseiereBildet: - Ledningseiere fraviker egne krav, og enkelte entreprenører klarer å snakke seg fri fra kontrolloppgavene i stedet for strengere kontroll, hevdet rørinspektør Morten Trevland under sitt foredrag på Hallingtreff. Foto: Odd Borgestrand
Rørinspeksjon Norge ønsker å sette fokus på tredjepartskontroll i forbindelse med den nye nasjonale VA-normen.

(Kilde: Hallingtreff.no)

- Det er viktig å øke kvaliteten på det norske ledningsnettet, og dermed styrke troverdigheten for utførte oppgaver, mener Morten Trevland.

Trevland, som har drevet Mortens Rørinspeksjon de siste 24 årene, mener det er lite heldig at entreprenører skal kontrollere egne anlegg.
- Derfor vil tredjepartskontroll gi en samfunnsøkonomisk gevinst, hevdet Trevland under sitt foredrag på Hallingtreff. Han kom med til dels sterk kritikk både av entreprenører og ledningseiere da han påpekte mangel på kontroller i det norske ledningsnettet

Moral og etikk

- Det er viktig med god moral og etikk hos personer som skal gjennomføre tredjepartskontroller, understreket Trevland.
- Vi opplever ofte at ledningseiere fraviker egne krav, og enkelte entreprenører klarer å snakke seg fri fra kontrolloppgavene i stedet for strengere kontroll. Morten Trevland hevdet også at flere entreprenører benytter utstyr som ikke holder mål.
- Ofte utføres det bare stikkprøver i stedet for å sjekke hele anlegg. Noen anlegg er konstruert slik at kontrolloppgaver ikke lar seg utføre. Pluggrensing, tetthetsprøver og vannprøver er det også gjentatte avvik på. Selv vannverk som leverer drikkevann til andre kommuner har sviktende rutiner, hevdet Trevland.

Uavhengig kontroll for alle

- Rørinspeksjon Norge ønsker et bedre VA-Norge og derfor mener vi at uavhengig tredjepartskontroll skal gjelde for alle, sa Trevland, som er med i en arbeidsgruppe som skal legge fram forslag til den nye nasjonale normen som Norsk Vann nå jobber med.
Ledningseier har et ansvar for å levere hygienisk betryggende drikkevann til sine innbyggere. I lys av siste års hendelser og fokus på viktigheten av drikkevannskvalitet, mener RIN at kravet om uavhengig tredjepartskontroll skal gjelde for alle, også ledningseier. Dette vil bidra til økt kvalitet, og ikke minst økt troverdighet for jobben som gjøres. Normen skal favne alle norske kommuner, hvilket kan bli en utfordring med mange lokale tilpasninger og hensyn.

Bevisst valg

RIN mener likevel at ny nasjonal VA-norm bør være førende for god kvalitet, og således retningsgivende og en parameter for hvordan kontrollfunksjonen skal utføres.  En norm med strenge skal-krav vil medføre at den enkelte ledningseier, ved fravik fra normen, må gjøre et bevisst valg som bør begrunnes.
- Det er delte meninger om dette rundt om i landet. Noen er fristet til å ta noen snarveier når det gjelder kontroller, Mye bygger på tillit mellom ledningseiere og entreprenører, men debatten er ikke ferdig, mente Dag Tobiassen i Kristiansand kommune.
- Vi må unngå feil, og det er det vi må hjelpe hverandre med, konkluderte Morten Trevland.
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår