Stockholm på topp – Oslo fortsatt nr 8

 
Stockholm på topp – Oslo fortsatt nr 8
Ericsson-indeks rangerer 41 av verdens storbyer utfra bærekraftig byutvikling og IKT-modenhet. Stockholm leder, etterfulgt av London, Singapore, Paris og København.

Oslo holder stand på 8. plass, med høy score på bærekraftig byutvikling men klart forbedringspotensial innenfor IKT-modenhet.

Stockholm scorer best i Ericssons rapport, ‘Networked Society City Index 2016’, etterfulgt av London, Singapore, Paris og København. Indeksen måler tilstanden i 41 av verdens storbyer når det gjelder bærekraftig byutvikling og IKT-modenhet1.

Som i 2014 rangeres Oslo som nr 8 totalt sett, med en høy score på de fleste forhold innenfor bærekraftig byutvikling, men et klart forbedringspotensial innenfor IKT-modenhet.

Oslo er bedre enn gjennomsnittet av de 41 byene på alle de målte forhold – men ligger totalt sett bak alle sine nordiske nabohovedsteder. Byen scorer aller best på enkeltforholdene «økonomi» (nr. 2), «IKT-rimelighet» (nr 3) og «IKT-bruk» (nr 3), og dårligst på «miljø» (nr 18) og «IKT-infrastruktur» (nr 17).

– Oslo har relativt lave priser på både fast og mobilt bredbånd. Bruken av internett, sosiale nettverk og digitale offentlige tjenester er høy. Og Oslo beveger seg raskt mot et kontantløst samfunn med høy bruk av elektronisk og mobilbasert betaling, sier Aksel Aanensen (bildet), administrerende direktør i Ericsson i Norge.

Oslo scorer over snittet på IKT-infrastruktur på grunn av høykvalitets fast og mobilt bredbånd og at flertallet av innbyggerne har internettilgang. Forbedringspotensialet ligger ifølge rapporten i flere Wi-Fi-nett, bedre fiberpenetrasjon og utvidet internasjonal båndbredde.

– For Oslos del kan imidlertid et lavt antall Wi-Fi-nett ses i sammenheng med høy kvalitet og dekning for mobilt bredbånd. Dette gjør at flere holder seg på mobilnettet og har mindre behov for å svitsje til og fra trådløse nett, sier Aanensen.

Byer som i årets indeks har flyttet seg merkbart opp i rangeringen sammenlignet med 2014 er Barcelona, Istanbul og Jakarta, mens Hong Kong, Moskva og Dubai har falt ned. Naturlig nok har byer med lav IKT-score en tendens til å modnes raskere enn de med høy score.

Andre konklusjoner i Ericssons City Index-rapport for 2016:

  • Det er en positiv korrelasjon mellom sosial og økonomisk utvikling og økt IKT-modenhet
  • IKT er ikke bare kritisk for sosioøkonomisk fremgang, men kan også bidra til at fremgangen medfører mindre miljømessig fotavtrykk til fordel for mer bærekraftig utvikling
  • Smartbyplanlegging vil være avgjørende for å oppnå flere av FNs bærekraftsmål (SDG). Byer vil for eksempel spille en nøkkelrolle for klimatiltak og fattigdomsreduksjon og til bedre helse, utdanning og sosial så vel som økonomisk inkludering.
  • En rekke tiltak er nødvendige for at byer skal bli enda smartere og mer bærekraftige. IKT må inkluderes som en grunnleggende bærebjelke i investeringsplaner, regulatoriske rammebetingelser må oppmuntre til bruk av IKT, man trenger holistiske tilnærminger til integrering av IKT på tvers av sektorer – og byene må samarbeide

- UN-Habitat anslår at 70 prosent av verdens befolkning vil bo i urbane områder innen 2050. Til nå har mange smartbyinitiativ gått ut på bruke IKT for å optimalisere eksisterende systemer og atferd. Byer bør revurdere eksisterende strukturer, fullt ut forstå potensialet i IKT og sørge for at det "smarte" også er bærekraftig. For at fremtidens smarte byer skal være attraktive, bærekraftige og levende må de preges av fleksibilitet, samarbeid, deltakelse og mobilitet, sier Erik Kruse, sjef ved Ericsson Networked Society Lab.

Indeksens to hoveddeler, IKT-modenhet og bærekraftig byutvikling, består begge av tre ulike dimensjoner. IKT-modenhet er brutt ned i infrastruktur, kostnader og bruk, mens bærekraftig byutvikling er basert på en trippel bunnlinje-dimensjon (TBL) bestående av sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår