Stolpehull setter stopper for "The Whale"?

 
Stolpehull setter stopper for The Whale?Illustrasjon: Dorthe Mandrup Arkitekter
Nå risikerer det største løftet for reiselivet i Nord-Norge å bli stoppet av et udatert stolpehull. Hva gjør man når kulturminner kommer i konflikt med utvikling?

Det planlagte opplevelsessenteret nord i Vesterålen har vekket interesse langt utenfor Norges grenser. Arkitekter fra hele verden har konkurrert om å få tegne hvalsenteret, og det danske arkitektfirmaet Dorte Mandrup danket til slutt ut selveste Snøhetta i arkitektkonkurransen. Med en antatt prislapp på 350 millioner ligger senteret an til å bli en attraksjon i verdensklasse.

LES OGSÅ: Dansk arkitektteam bak "The Whale"

- Andøy har i over 30 år vært verdensledende innen hvalturisme, og er det eneste stedet i Europa hvor man kan oppleve hval året rundt. “The Whale” vil bli viktig både for utvikling av stedet og kunnskap om hval, sier Brita Erlandsen, næringssjef i Andøy kommune.i en pressemelding.

Men et hellegulv fra vikingtiden og et udatert stolpehull kan stikke kjepper i hjulene for millionprosjektet.

Kan stoppes av stolpehull

Andøyposten kunne forrige uke fortelle at arkeologer har oppdaget et hellegulv fra vikingtiden, et udatert stolpehull og en større trekonstruksjon i området. Ifølge Nordland fylkeskommunes kulturminneavdeling betyr dette at den tilgrensende Gårdshaugen omfatter et større område enn tidligere registrert. Haugen er automatisk fredet etter kulturminneloven, og kan komme i konflikt med utviklingen av området.

Vern fremfor utvikling?

Det er ikke første gang kulturminneloven kommer i konflikt med utvikling. Da et nytt næringsbygg skulle oppføres i Trondheim i 2016 ble det oppdaget rester av det som ble antatt å være Klemenskirken. Funnet vakte internasjonal oppmerksomhet. Utfordringen ble løst ved at funnet ble integrert i det ferdige bygget.

- Vi ønsker å lære av hvordan andre har møtt problematikken. Er det mulig å få til både vern og utvikling? Derfor inviterer vi nå til en konferanse 6. februar med fokus på den vanskelige tematikken rundt vern og utvikling, sier Erlandsen.

- Vi har respekt for kulturminnene - og med denne konferansen ønsker vi å sette fokus på hvordan vi kan finne løsninger som ivaretar hensynet til både vern og utvikling, sier hun avslutningsvis.
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave