Stor interesse for det siste innen solenergi

 
Stor interesse for det siste innen solenergiSolenergidagen startet med diverse foredrag torsdag og workshop fredag, hvor de gikk mer i dybden på temaet BIPV - Building-integrated photovoltaics, altså bygningsintegrert solenergi. (Foto: Therese A. Bolin).
- De som går opp veien først, må dele erfaringer med de som kommer etter, oppfordret Ragnhild Bjelland-Hanley i Norsk Solenergiforening. 170 interesserte på solenergidagen fikk høre om bygningsintegrert solenergi og energilagring.

av Therese Alne Bolin

Arrangørene Solenergiklyngen, SuSolTech og BIPVNO og Norsk solenergiforening la opp til to dagers kunnskapsdeling og læring om det nyeste innen solenergi, med foredrag torsdag og workshop fredag, hvor de gikk mer i dybden på temaet BIPV - Building-integrated photovoltaics, altså bygningsintegrert solenergi. Det er tydelig stor interesse for disse temaene, og både produktleverandører, kommuner, større entreprenører og rådgivende firmaer, forskere og installatører var blant deltagerne i Ingeniørenes hus i Oslo sist torsdag.

Bygningsintegrert solenergi kan erstatte andre bygningsmaterialer. Estetikken har det blitt mye mer oppmerksomhet på, noe Bjelland-Hanley i Solenergiforeningen synes er selvsagt.

 - Estetikken må være en faktor som solenergibransjen tar innover seg, så man kommer arkitekten og byggeier eller byggherren i møte, sier hun, og viser til at det nok har vært sånn at arkitekter har vegret seg for å bruke bygningsintegrert solenergi fordi det rett og slett ikke har vært pent nok.

Stor interesse for lagring

I tillegg har arrangørene merket seg stor interesse for hva som skjer innen energilagring, og flere av innleggene handlet om dette.

 - Som vi har sett i flere av innleggene, så er sol gjerne én av energikomponentene, og så handler det mye om hvordan flere energikomponenter skal fungere sammen i et system, sier Bjelland-Hanley.

Store investeringer

Deltagerne fikk blant annet høre av Erik Marstein fra forskningssenteret SuSolTech, at det aldri før har blitt investert så mye i solkraft som i dag. 

- Sol går så det griner, sier han.

Geotermos med energi

Geir Andersen fra Drammen Eiendom KF fortalte om hvordan kommunen har brukt termisk lagring i kombinasjon med solenergi. Han fortalte om prosjektet med geotermos - sesonglagring av varme i fjell på Fjell. Magnhild Kallhovd fra Undervisningsbygg delte erfaringer fra landets største fasadeintegrerte solcelleanlegg. 

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår