Nyheter

Stor vilje til ombruk

Illustrasjonsbilde: Getty Images

25 ombruksprosjekter får 8,8 millioner kroner i Enova-støtte. Byggenæringen har mye å bidra med på veien til å nå Norges klimamål.

– Vi er svært fornøyde med de gode søknadene som vi fikk inn i vår første søknadsrunde. Dette lover godt for ombruk i byggenæringen, sier Anna Barnwell, markedssjef i Enova.

Enova er en pådriver for at Norge skal nå klimamålene for 2050. Bygge- og anleggssektoren står for store klimagassutslipp. De største utslippene er knyttet til materialbruk.

– Vi vil derfor fremskynde utviklingen av mer ressurseffektive og sirkulære verdikjeder i byggenæringen gjennom å støtte prosjekter innenfor temaene ombruk og arealfleksibilitet. Det å støtte så mange prosjekter i den aller første utlysningen viser at markedet vil bli med på en viktig endring, sier Barnwell.

Enova har tre støtteordninger for ombruksprosjekter i byggebransjen: Ombrukskartlegging, prosjektering for ombruk og mulighetsstudie. Kommende søknadsfrister er 3. juni, 2. september og 1. november. Mer info om støtteordningene finnes her på Enovas nettsider.

– Potensialet for å få til å kutte utslipp og få i gang sirkulærøkonomien er stort. Jeg er veldig glad for å se at det er stor vilje i byggenæringen til å være en del av løsningen. De 25 ombruksprosjektene som får støtte fra Enova i dag er eksempler på rett utvikling. Byggenæringen har mye å bidra med på veien til å nå Norges klimamål. Viljen vi ser i bransjen støttes av staten. Det handler om å stille krav og stille opp. Regjeringen vil skjerpe klimakravene til byggenæringen, og følger opp Hurdalsplattformens målsetting om å stimulere til mer gjenvinning og ombruk av byggematerialer i byggeprosesser. Dette illustrerer godt overgangen fra en lineær til en sirkulær økonomi, noe som er helt avgjørende skal vi klare å kutte utslipp og få en mer bærekraftig byggenæring, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Disse ombruksprosjektene mottok støtte etter første søknadsfrist: