Storslått interesse rundt ny turistattraksjon

 
Storslått interesse rundt ny turistattraksjon
Vestlandets hovedstad er kjent for attraksjoner som Bryggen, Fisketorget og Trollhaugen. I juni inviterte Fløibanen til nasjonal arkitektkonkurranse for å lage en såkalt Hot spot, midt inne på folkefjellet Fløyen.

- Bergen har mange stolte og ærverdige attraksjoner, men vi mener vi trenger noe moderne som bryter med våre tradisjonelle turistmål. Plasseringen er helt bevisst. Mange store byer har parker med flotte samlingspunkt og møtesteder. Vi i Bergen har vår egen Central Park på fjellet, og vi ønsker å skape noe helt nytt som vil skape oppmerksomhet blant alle våre besøkende, sier Anita Nybø, administrerende i Fløibanen.

Nasjonal arkitektkonkurranse
Det spennende designprosjektet er initiert av Fløibanen AS som har ansvar for en av landets desidert største turistattraksjoner med over 1,6 millioner besøkende. Bakgrunn for utlysningen var å engasjere potensielle arkitekter for å designe en såkalt Hot spot, en bygning som skal fungere som helårs møteplass og varmestue. Denne vil ligge midt i naturen plassert like ved vannet Skomakerdiket. Blant kriteriene for å vinne den gjeve konkurransen er at bygget har høy attraksjonsverdi og gjør minimalt inngrep på den omringende naturen.

- Målet vårt var å få de beste i arkitektbransjen til å delta i konkurransen, og vi er inspirert av arbeidet til Nasjonale turistveger. De har klart å lage prosjekter av internasjonalt format. Når frist for innlevering gikk ut vardet kommet inn hele 71 ulike prosjekt. I følge Geir Brekke styreformann i Bergen arkitektforening, som også var en i juryen, er dette fantastisk, sier Nybø

Ønsket å slippe til nye stemmer
Det er i tillegg veldig spennende nå som vi kjenner navn på innleveringene at talenter uavhengig av erfaring har deltatt. Vi ønsket å gi nye stemmer muligheten til å slippe til i byens og norsk arkitektur, og det har vi oppnådd.

- Vi ser at norsk arkitektur skaper oppmerksomhet. Flotte prosjekter som eksempelvis Viewpoint på Dovrefjell har på kort tid blitt nasjonale kjennetegn. Målet er at vi skal designe Norges flotteste møteplass og varmestue, en skikkelig internasjonal Hot spot, sier Nybø.

Åtte utvalgte prosjekter blir premiert
De innleverte forslagene var i hovedsak godt gjennomarbeidet og holdt høy faglig kvalitet, og det var ingen lett jobb for juryen. Men etter møysommelig og intenst arbeid hadde juryen plukket ut en vinner, en andre plass og en tredje plass.

Basert på det store omfanget av besvarelser og bredden i forslag til ulike løsninger besluttet juryen også å kjøpe inn ytterligere fem prosjekter for å vise den store spennvidden i de innleverte prosjektene.

De premierte er

  1. SAHHA AS, Oslo
  2. White arkitekter i samarbeid med LNNN arkitektur, Oslo
  3. Utarbeidet av /team; Henrik Widt Kristiansen, Carl Patrik Larsson, Tomas Rønhovde

Som nevnt kjøpes det i tillegg inn fem prosjekter. Disse prosjektene viser hver på sin måte interessante ideer, og de presenterer viktige grep og bringer inn selvstendige og viktige momenter til den overordnede diskusjonen som fortjener hederlig omtale.

Juryen bestod av
Yashar Hanstad sivilarkitekt MNAL og partner i TYIN Tegnestue AS
Geir Brekke sivilarkitekt MNAL fra BARK as og leder i Bergen arkitektforening
Helene Ødven daglig leder Bergen og Hordaland Turlag
Bjart Nygaard sivilarkitekt og styreformann Fløibanen
Anita Nybø Adm. Direktør Fløibanen

Fullstendig juryrapport deles ut på pressekonferanse torsdag kl. 14.00 ved Fløien Folkeretaurant, der er også vinner og representanter fra andre og tredje plass tilstede.
For billetter til Fløibanen henvend dere i billettluken på nedre stasjon.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår