Støtter forskning på bærekraftige bygg

 
Støtter forskning på bærekraftige bygg
Professorat i “Sustainable development, refurbishment and facility management of buildings” ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi (IVT) på NTNU er sponset med 70 prosent fra Statsbygg, LINK Arkitekter og Multiconsult.

Fagområdet «Bygg- og eiendomsutvikling, ombygging og byggeprosess» har siden 1992 vært i stor utvikling nasjonalt og internasjonalt. Det ble opprettet i forbindelse med at Svein Bjørberg ble ansatt som professor II ved daværende Institutt for bygg og anleggsteknikk, senere Institutt for bygg, anlegg og transport, BAT. Bjørberg er fremdeles professor ved NTNU, ved siden av sin stilling som rådgiver i Multiconsult. Nå ønsker Multiconsult et 100 prosent professorat på dette området. Det er flere årsaker til dette.

- Det er god tilstrømning av studenter, men det er likevel et stort behov for et økt antall sett i lys av utfordringene byggenæringen står overfor. Da tenker jeg blant annet på demografisk utvikling. Det er også store behov for oppgradering av eksisterende bygningsmasse, både som følge av teknisk slitasje men også funksjonelt. Det har i tillegg kommet nye gjennomføringsmodeller som følge av teknologiske og prosessmessige endringer i næringen. Vi må heller ikke glemme økt internasjonal konkurranse. Erfaringsbasert etterutdannelse innen området viser også at utdanningsbehovet er stort, sier Svein Bjørberg,

Myndighetene prioriterer bærekraftig forvaltning av bygg
Myndighetene har, basert på innspill fra næringen, utarbeidet viktige dokumenter som for eksempel NOU 2004:22 «Velholdte bygg gir mer til alle», Stm 28 2011-2012 «Gode bygg for eit betre samfunn», NOU 2015:14 «Bedre beslutningsgrunnlag, bedre styring», i tillegg til dokumenter om tilstand i bygningsmassen og forvaltning (KS-rapporter, Multiconsult-rapporter, Riksrevisjonen, Arbeidstilsynet, State of the Nation m.m).

- Bærekraftig forvaltning av bygg står høyt på dagsorden. Erfaringene fra bruksfasen må inn i tidligfase. Slik kan bruksfasens behov bli bedre ivaretatt av planleggere, prosjekterende og gjennom bygging eller ombygging. Utviklingen, erfaringer og fokus på eksisterende bygningsmasse tilsier at professoratets fagområde må omfatte hele bruksfasen. Dette inkluderer innspill til nybygg. Dette betyr bygg- og eiendomsforvaltning i et bærekraftig livsløpsperspektiv, forklarer Bjørberg.

Når ny professor er tilsatt i løpet av første halvår 2017, vil NTNU også finansiere phd-studie til fagområdet. Det vil styrke videre utvikling og aktiviteter innen bygg- og eiendomsforvaltningen i Norge.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår