Strømstyring er et alternativ til nett

 
Strømstyring er et alternativ til nettSTORT POTENSIAL: Spesialrådgiver Jan Bråten i Statnett sammen Gunnel Fottland utviklingssjef i Enova SF presenterte forskningsprosjektet på Enovakonferansen i Trondheim. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien
ENOVAKONFERANSEN: Smartere styring av strømforbruket i bygg kan spare samfunnet for milliarder, viser nytt forskningsprosjekt.

Av Mona Sprenger

Forsknings- og utviklingsprosjektet "Alternativer til nett" peker på mulige tiltak for å redusere eller flytte energibruken på de kaldeste dagene. Slike tiltak kan på sikt utsette eller erstatte byggingen av nye ledninger, og dermed legge til rette for milliardbesparelser.

– Det er viktig med et bredt spekter av muligheter, slik at strømforsyningen blir sikret på den mest lønnsomme måten. Noen steder kan det være nye ledninger, andre steder kan endinger i forbruket være billigst, sier spesialrådgiver Jan Bråten i Statnett, som presenterte prosjektet på Enovakonferansen i dag.

Koster årlig milliarder
Hvert år bygges det ut strømnett i Norge for flere milliarder kroner for å sikre strømforsyningen. Tilpasninger av produksjon og forbruk av strøm kan utsette eller redusere behovet for nye nettinvesteringer. Hvis vi kan finne lønnsomme alternativer, kan sparepotensialet for samfunnet bli betydelig. Dette er bakgrunnen for at Statnett og Enova har tatt initiativ til forskningsprosjektet "Alternativer til nett".

– Vi ønsker at mulighetene til både å flytte og redusere forbruk blir utnyttet best mulig, og flere av funnene er interessante å se videre på. I den videre utviklingen må vi vurdere nærmere både tilgjengelighet, kostnader og gjennomførbarhet, sier spesialrådgiver Jan Bråten i Statnett.

Smartere energistyring
Rapportene, som er skrevet av Vista Analyse på oppdrag fra Statnett og Enova, peker på flere mulige løsninger.

Et eksempel er at dersom temperaturen i yrkesbygg ikke senkes om natten – og kanskje til og med heves – vil det kunne avlaste nettet for en betydelig del av effektbehovet neste morgen dersom man unngår en samtidig oppvarming av bygningsmassen. Et annet eksempel er bedre regulering av ventilasjon.

– Det krever stor kapasitet i strømforsyningen når alle skal bruke elektrisitet på de samme tider på døgnet. Men ved å flytte energibruken og koble inn og ut energitilførselen til effektkrevende produkter, vil vi kunne redusere den totale belastningen i de kaldeste timene, sier utviklingssjef Gunnel Fottland i Enova i en pressemelding.

Sensorer og styringssystem
Forbrukstoppene oppstår fordi mange bruker strøm samtidig. Strømforbruket varierer fra time til time gjennom døgnet, og det er toppforbruket de kaldeste dagene som avgjør hvor stor kapasitet det er behov for i nettet.

– Mer bruk av sensorer og styringssystemer vil kunne gjøre det lettere å skaffe seg nødvendig oversikt i sanntid og styre forbruket slik at toppene kan reduseres.

Trenger god verktøykasse
Husholdningene vil også kunne bidra gjennom at man for eksempel lader elbiler utenfor topptimene de kaldeste dagene.

– Hvis vi finner smarte og rimelige løsninger for å flytte deler av forbruket bort fra de timene med størst belastning på nettet, kan dette gjøre at vi kan vente med, eller kanskje til og med unngå, å bygge enkelte nye nettanlegg, forklarer Bråten.

Han understreker at behovet for en godt utviklet verktøykasse for å designe den samfunnsmessig mest lønnsomme strømforsyningen.

Nye forretningsmodeller
Forskningsrapportene har brukt Oslo og Akershus som eksempel, der Statnetts forbruksprognoser viser økt etterspørsel etter strøm mot 2030 og 2050. Tiltakene vil imidlertid være aktuelle i mange byer og tettsteder i Norge. Rapporten viser at toppbelastningen i nettet er noen timer på de kaldeste dagene, de kaldeste vintrene, da ekstra behov for oppvarming kommer på toppen av annet strømforbruk.

– Elektrifisering til erstatning for bruk av fossile energibærere er et av de viktigste grepene som tas for å sikre en vellykket overgang til lavutslippssamfunnet. Men da må vi få frem mer ny teknologi, digitale løsninger og forretningsmodeller som utnytter fleksibiliteten i energisystemet. Dette kan Enova å bidra til, og vi vil gjerne ha kontakt med flere aktører som vil utvikle fremtidsrettede løsninger, sier utviklingssjef Gunnel Fottland i Enova.

Om effekt:
Effekt handler om hvor mye strøm du bruker i øyeblikket, mens energi handler om hvor mye strøm du bruker over tid. Hvis du lager mat, kjører tørketrommelen og lader elbilen samtidig, kan du ha behov for mye effekt, mens energimengden du bruker blir den samme om du bruker alt samtidig eller deler oppgavene over tid.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår