Studenter gjorde tunnel til sosial møteplass

 
Studenter gjorde tunnel til sosial møteplassTaral Jansen, Mikkel Brandt Bugge og Asveig Marie Jellestad kom på 2. plass i åpen klasse med «Tunnelen». (Foto: Taral Jansen)
Tre studenter har omskapt en skummel tunnel i Oslo til en sosial møteplass for beboerne. Nå er de blant vinnerne i designkonkurransen «Unge talenter 2015».

Prisene ble delt ut 15. april på Designdagen i Oslo, et årlig arrangement i regi av Norsk design- og arkitektursenter. Konkurransen «Unge talenter» setter fokus på unge og fremadstormende designere.

– De fire vinnerprosjektene favner bredt innen flere designfelt som møbel-, industri-, og tjenestedesign. Flere samarbeider allerede med tunge aktører innen offentlig og privat sektor. Vi tror dette er prosjekter som innen kort tid vil gjøre hverdagen lettere og tryggere for mange, sier Caroline Olsson, prosjektkoordinator for Unge talenter.

Hun er ikke i tvil om at vinnerne er kommende profiler innen design her i landet:

– Det er svært høyt nivå på prosjektene. De er gjennomarbeidet, troverdige og holder høy kvalitet. Vinnerne har en tydelig ambisjon om å realisere prosjektene til å bli noe mer enn skoleprosjekter. Dette er designere som vil være med på å prege bransjen i årene som kommer, sier Olsson.

Tryggere tunnel

Gangveier og underganger i drabantbyer er ofte mørke og utrivelige. På Ammerud i Oslo er det flere slike områder som folk kvier seg for å bruke fordi de opplever dem som skumle. Det ville Oslo kommune gjennom prosjektet Områdeløft Ammerud gjøre noe med. De engasjerte studenter ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) for å løse problemet.

– Vi skulle dekke tre behov, nemlig aktivitet, trygghet og stolthet. Vi fant raskt ut at beboernes trygghet var avgjørende. Både barnefamiliene, ungdommene og de eldre måtte føle seg trygge når de benytte området. Vi fant også ut at de ønsket en sosial arena, sier Taral Jansen, som sammen med Mikkel Brandt Bugge og Asveig Marie Jellestad står bak prosjektet.

Industridesignstudentenes løsning var å gjøre den største og skumleste undergangen i området om til en sosial arena. De designet en aktivitetstunnel med klatrevegg, monkey bar, treningsområde og flere andre aktiviserende elementer.

– Vi involverte beboerne i prosessen, og fikk gode tilbakemeldinger på planene. Alle var enige om at vi nå skulle ta tunnelen tilbake fra langere og andre som gjorde den utrygg, sier han.
Kommunen er så tilfreds med jobben studentene har gjort at planene nå blir realisert. I løpet av 2015 skal tunnelen stå ferdig og kan tas i bruk av folk i området. Også studentene har fått mersmak på samfunnsnyttig design.

– Vi fant ut at vi liker å designe produkter som betyr noe for andre. Vi har fått øynene opp for de store ideene som sprer glede til mange, sier Jansen.

Fakta 

Vinner - kategorien Design for alle: Kristian Hynne og Andrea Lindberg – «Griff».

1. plass - Åpen klasse: Martin Solem – «Wooden Profile»

2. plass - Åpen klasse: Taral Jansen, Mikkel Brandt Bugge og Asveig Marie Jellestad – «Tunnelen».

3. plass - Åpen klasse: Øystein Helle Husby. Per-Johan Sandlund og Linda Natalia Tunheim – «WARM».

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår