Studerer BIM for å redusere konflikter

 
Studerer BIM for å redusere konflikterBildet: – Etterhvert i studiene er jeg blitt mer interessert i informasjonen i modellene og hva en elektriker faktisk har bruk for på byggeplassen, sier Monir Rfifi
Allerede som elev på yrkesfag så Monir Rfifi konkrete problemer på byggeplassen.

Av Ole Peter Galaasen

– Fra dag en som lærling ute på byggeplassen så jeg mange konflikter som aldri burde ha oppstått. Jeg grublet mye over hvorfor en montør i elektrikerfaget ofte måtte finne løsninger der og da, på noe som burde ha vært avklart tidligere. Jeg tenkte også mye på hvorfor det er konflikter når man bruker så mye penger på prosjektering, sier Rfifi.

Han ble tipset av en kamerat om faget BIM-tekniker.

– Jeg fant studiene veldig interessante siden man kan se bygget før det bygges og reduserer konfliktnivået med god kommunikasjon. Det var bakgrunnen for at jeg begynte å studere BIM-tekniker, sier han.

Riktig informasjon i rett objekt
I studiene har han fokusert på modellering og prosjektering av elektriske installasjoner. De siste ukene har han hatt praksis hos Rendra for å lære mer om verktøyet Rendra O.

– Etterhvert i studiene er jeg blitt mer interessert i informasjonen i modellene og hva en elektriker faktisk har bruk for på byggeplassen. Det handler mye om å ha riktig informasjon i rett objekt for både prosjektering og vedlikehold. Med Rendra O kan selv en vaktmester hente ut informasjon fra modellen i stedet for å lete etter informasjon flere steder, sier han.

Hos Rendra har Rfifi og andre studenter sett på «best practice» i bruk av BIM.

– En utfordring er setting av nullpunkt i modellene når man jobber i et tverrfaglig miljø. Det er flere som georefererer, noe som kan føre til at folk plasserer Origo feil. Jeg vil si det generelt mangler kunnskap om georeferering. Vi har derfor lagd en brukermanual som gjør det lettere å sette riktig nullpunkt, sier han.

– Vi har også sett på BCF og hvilke programmer Rendra kan eksportere til. Dette er aktuelt ved informasjonsdeling fra modelleringsprogrammet og hvordan det ser ut i Rendra. I tillegg har vi sett på IFC4 som ikke er offisielt lansert ennå, sier han.

BIM og Rendra gir mindre feil
Han er overbevist om at Rendra er et effektivt verktøy for både byggefasen og forvaltningen.

– Mange tror Rendra bare kan brukes i prosjektering, men vi ser at man kan bruke Rendra til mye mer. Jeg tror at de prosjekterende må se lengre enn i dag og må tørre å prøve nye ting. Mange er redd for å miste noe og er vant til den gamle metoden. Jeg som kan BIM og har jobbet som arbeider på byggeplassen ser at BIM og Rendra er noe som gir mindre feil og reduserte kostnader, sier han.

– Jeg tror det som må til for å få BIM ut på byggeplassen er at folk må tørre å prøve noe nytt. Både store og små prosjekter må tørre å ta i bruk BIM, Rendra og andre verktøy som vil bli standard i fremtiden, avslutter han.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave