Svanemerket i fremgang

 
Svanemerket i fremgangIllustrasjonsbilde: Kolding Sky har 19 etasjer, 70 meter og 99 leiligheter - totalt ca. 9.680 svanemerkede kvadratmeter. Byggherre er AP Pension. Arkitekt: Arkitema Architects 2021
DANMARK: Tall fra Nordisk Miljømerking viser nesten en dobling i antall svanemerkede bygg i Norden på bare to år.

Det betyr at det er i overkant av 23.000 svanemerkede leiligheter, hus, skoler og barnehager i Norden – og mer enn 42.000 nye på vei.

Antallet svanemerkede bygg i Norden har økt med 89 % på bare to år. Det betyr at det ved årsskiftet var i overkant av 66.000 svanemerkede leiligheter, hus, skoler og barnehager som enten er bygget eller er under oppføring.

– Det er gledelig å følge den positive utviklingen i antall svanemerkede bygg, hvor det har vært betydelig fremgang de siste årene. Dette viser at byggebransjen i stor grad er fokusert på å bidra til den grønne omstillingen, og her er Svanemerket et godt verktøy, da merket ser på hele byggelivets livssyklus, sier Martin Fabiansen, direktør i Miljømerking Danmark, til dagensbyggeri.dk

Stor etterspørsel blant investorer

Hos arkitektfirmaet Arkitema kan man kjenne på etterspørselen etter sertifiseringer, og det er særlig de store investorene som stiller krav om sertifisert bygg.

– Vi opplever stor etterspørsel etter sertifiseringer. Investorene vil gjerne bidra til den grønne omstillingen, ettersom flere ser økonomiske fordeler av sertifisering, sier Henrik Poulin, sivilingeniør og senior bærekraftsrådgiver i Arkitema.

Arkitema er rådgiver for bl.a AP Pensjon, som har tatt en strategisk beslutning om å kun bygge svanemerkede boligbygg.

– Når en utbygger skal i gang med et nytt boligbygg som skal sertifiseres, anbefaler vi ofte Svanemerket, som er et kraftig kommunikasjonsverktøy fordi mange dansker er kjent med merket. Stadig flere sluttbrukere etterspør også konstruksjon som er sertifisert, og det vil helt sikkert påvirke fremtidens konstruksjon, sier Henrik Poulin.

Flere svanemerkede barnehjem i Gladsaxe kommune

Gladsaxe kommune har også valgt å satse på Svanemerket. Her skal alle fremtidige barnehjem sertifiseres med Svanemerket.

– Vi gjør dette fordi vi som verdensmålkommune ønsker å legge listen høyt og være i forkant av bærekraftig endring. Og Svanemerket er med på å sikre et godt og sunt inneklima. I tillegg har vi nettopp fullført byggingen av Nordens første svanemerkede og sirkulære barnehus, hvor vi gjenvinner materialer fra en gammel skole. I tillegg til at det er bra for barn og ansatte, lærer også entreprenørene og håndverkerne som bygger for oss mye om å bygge mer miljømessig bærekraftig bygg, som de kan ta med seg når de skal bygge andre steder. Og så er jeg glad for at flere andre kommuner har fått øynene opp for å bygge mer bærekraftig, sier Gladsaxes ordfører Trine Græse.

Svanemerket har nettopp fått strengere krav til nybygg i samråd. Som noe nytt omfatter de nye kravene også kontorbygging og forventes lansert i begynnelsen av 2023.

KILDE: Dagens Byggeri

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave