Aktuelt

Svart oppussing kan koste boligselgere dyrt

Boligeierne som pusser opp uten dokumentasjon, kan bli sittende igjen med skjegget i postkassa ved boligsalg, når den nye boligloven trer i kraft ved årsskiftet. Dyrest blir det ved svartarbeid på badet.

Blant de som har pusset opp boligen de siste fem årene har 7 prosent pusset opp svart, uten dokumentasjon. Det betyr det at cirka 8,5 milliarder skattekroner aldri kom inn i statskassen.

Må sette verdien av badet til null

Tallene kommer fram i en ny undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Boligmappa samt beregninger fra Prognosesenteret. Boligmappa er en av aktørene som støtter den nye boligsalgsloven, som blant annet gjør at dokumentasjon på håndverkerarbeid blir helt nødvendig fra årsskiftet.

– For de som har valgt å pusse opp svart kan regningen komme ved boligsalg. Problemet når du ikke har dokumentasjon på utført arbeid på badet, blir at takstmannen tvinges til å sette verdien av badet til null. Det er surt om du har brukt flere hundre tusen kroner på oppussing, sier Eirik Vigeland, markeds- og kommunikasjonssjef i Boligmappa.

Dyrest på badet

Det å velge en håndverker som er ufaglært eller jobber svart kan også føre til at det oppstår feil som koster dyrt i etterkant. Dyrest blir det ofte å velge ufaglært rørlegger til badet.

– Faglærte rørleggere er spesialister på dagens sofistikerte rørsystemer. Vi ser ofte hvordan ufaglærte blander deler og materialer på en måte som gir svært usikre løsninger med stor fare for rørbrudd og lekkasjer. Det finnes også eksempler på arbeid utført på varmtvannsberedere som gir direkte fare for liv og helse. En faglært rørlegger er også en del av en bransje i utvikling, dette innebærer blant annet at arbeidsmetodikk, kvalitetssikring og dokumentasjon er med på å sikre kunder solide og varige løsninger, sier Kari Øgle Kjensberg, administrerende direktør i VVS Norge og baderomkjedene Comfort og Bademiljø.

Finner ikke seriøse håndverkere

Majoriteten av boligeiere i undersøkelsen ønsker allikevel å velge hvitt. 89 prosent sier det er viktig for dem å velge en seriøs håndverker og 85 prosent sier det er viktig å ha dokumentasjon på håndverkerarbeidet som er gjennomført i boligen. Samtidig mener under halvparten av boligeierne (49 prosent) at det er lett å finne ut om håndverkere har fagkompetanse og driver seriøst.

– Her er det åpenbart en unødvendig barriere for å velge seriøse håndverkere som vi ikke kan være kjent med og som fører til store skatteunndragelser for samfunnet og personlig risiko for boligeiere. Vi er opptatt av at vi skal ha et seriøst arbeidsliv og en trygg bolighandel, så dette må hele bransjen jobbe sammen om å gjøre noe med, sier Vigeland.

Undersøkelsen er gjennomført av YouGov på vegne av Boligmappa i april 2021 og hadde 1007 respondenter over 18 år. Tallene er videre beregnet med utgangspunkt i Prognosesenterets tall på milliarder kroner brukt på oppussing de siste fem årene.