Taksonomi i Norge – er vi klare?

15 Des 2021
Av Kristian Bøe, miljørådgiver i Rambøll, avd. VVS, energi og miljø i bygg
EU-taksonomien trer i kraft fra januar 2022. Den stiller krav til at større børsnoterte selskaper og finansinstitusjoner må rapportere på det EU definerer som en bærekraftig økonomisk aktivitet. Indirekte vil også leverandører til slike selskaper bli omfattet av rapporteringen. Dette vil sannsynligvis gjelde mange selskaper innen norsk byggebransje, men er vi klare for dette? Og er et nødvendig, nasjonalt rammeverk på plass?
For med de kriteriene som ligger i taksonomien i dag er det per i dag ikke mulig å dokumentere at et bygg eller byggeprosjekt er i henhold til EUs taksonomi og dermed kan definere som bærekraftig. I alle fall om man tar utgangspunkt i det som faktisk kreves i taksonomiens tekniske vedlegg.
Benytter begrep og metodikk som ikke er i bruk i Norge
Taksonomien benytter begreper og metoder som vi ikke bruker i Norge. Dette kan illustreres ved to konkrete eksempler.
Det første eksempelet gjelder det vi på norsk kan oversette til primærenergibehov (Primary Energy Demand eller PED), som er EUs foretrukne indikator for å dokumentere klimagassutslipp fra en økonomisk aktivitet. Primærenergi er den samlede energien som blir benyttet til å produsere den leverte energien til bygningen. Dette er energi i sin opprinnelige, naturlige form, før konvertering. Primærenergibruk beregnes på bakgrunn av levert og eksportert mengde energi ved hjelp av primærenergifaktorer, en vektingsfaktor som inkluderer opprinnelig primærenergikilde og tar hensyn til virkningsgrad/tap i hele verdikjeden. Hvor hensiktsmessig og nyansert denne indikatoren er kan være tema for en egen artikkel.
Primærenergibehov, og metoden for utregningen bak dette begrepet, er ikke noe som benyttes i Norge. Dette betyr at vi, i motsetning til de andre skandinaviske og europeiske landene, ikke har nasjonale vektingsfaktorer for å beregne primærenergibehov. Det nærmeste vi kommer er muligens vektingsfaktorer som oppgis i Futurebuilts nZEB-definisjon.
Futurebuilt-definisjonen er bygget opp rundt nasjonal metodikk for energiberegning iht. NS3031:2014 (tilbaketrukket) og passivhusstandard NS3700:2013/NS3701:2012, og forholder seg til vektet levert energi fremfor primærenergibehov. Den forholder seg dermed ikke til bygningsenergidirektivet som det henvises til i taksonomien. Ny TEK er på trappene, men høringsforslag til ny TEK følger heller ikke EUs Bygningsenergidirektiv eller CEN-standarder for energiberegning. Bygningsenergidirektivet fra 2010 er foreløpig heller ikke innlemmet som en del av EØS-avtalen.
Ulike regelverk gir betydelige tilleggsutfordringer knyttet til rapportering
Det er utfordrende at dette viktige rammeverket ikke er en del av norsk praksis og metodikk, da det gjennom taksonomien vil bli stilt krav til at alle nybygg og rehabiliteringsprosjekter vil bli målt på indikatoren primærenergibehov.
Det andre eksempelet som er verdt å trekke frem er kravet om at nybygg og rehabiliterte bygg ferdigstilt etter 31. desember 2020 skal energimerkes. Dagens energimerkeordninger basert på nivåene i TEK 10 og beregningsmetoden i NS3031:2014, men med reelle luftmengder. Ny energimerkeordning er under revisjon, og endringer vil kunne føre til endringer i energimerkeforskriften.
Foreslåtte endringer omfatter eksempelvis inkludering av effekt med spesifikk vektingsfaktor mellom effekt og energi, tilrettelegging for et grønt finansmarked og felles merking av bolighus. Ny energimerkeordning må derfor tilpasses bygningsenergidirektivet og innføre primærenergi som indikator for å kunne benyttes til dokumentasjon i henhold til EUs rapporteringskrav. Alternativt må i større grad åpnes opp for nasjonale tilpasninger, spesielt for land som er tilknyttet EU gjennom EØS.
Oppsummert henvises det til en terskelverdi etter en nasjonal definisjon vi ikke har, uttrykt med en indikator vi ikke benytter og ikke har nasjonale vektingsfaktorer for å beregne, og som er beregnet etter en metodikk som ikke er implementert i norsk praksis. Dette gir oss noen tilleggsutfordringer i en allerede omfattende rapporteringsprosess.
Stille fra nasjonale myndigheter
Ved lansering av taksonomien og reviderte kriterier var det ventet at nasjonale myndigheter kom på banen for å tydeliggjøre en del av aspektene rundt taksonomiforordningen som ble oppfattet som utydelige eller lite forenelig med nasjonal praksis. Dette har ikke skjedd, og det virker ikke som det offentlige synes at dette haster like mye som de aktørene som direkte rammes av rapporteringskravet allerede i januar 2022.
Ny versjon av BREEAM-NOR var ventet i slutten av 2021, men er utsatt til februar 2022. Ny versjon skal, blant andre større justeringer, innlemme taksonomikravene i et nivå av klassifisering. Dette kan være et godt verktøy for å sikre ivaretakelse av taksonomikrav, gitt at vi klarer å lande på en fornuftig gjennomføringsmodell.
Det er dermed opp til oss rådgivere å på best mulig måte bistå våre kunder med veloverveide valg når det gjelder beregningsmetodikk og dokumentasjon, i påvente av nasjonale avklaringer fra offentlige myndigheter. Vi venter også i spenning på oppdatert versjon av BREEAM-NOR, og håper på diskusjon og erfaringsutveksling når det kommer til tolkning av krav og metodikk for gjennomføring og dokumentasjon.
-
Prisfall i Oslo i Juni
Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo falt med 0,2 prosent fra mai til juni. På landsbasis var prisene uendret.
-
Blir med på samarbeidet med de mest klima-ambisiøse aktørene
Bergen kommune skal inngå en samarbeidsavtale med FutureBuilt, etter å ha fått tilsagn på 5,5 millioner kroner i Klimasats-midler fra Miljødirektoratet.
-
Trelastprisene faller
Prisen på trelast til en enebolig har gått ned 23 prosent ut fra produsent fra august i fjor til juni i år.
-
Kraftig vekst for Procon Digital
Procon Digital har hatt et travelt 1. halvår, der selskapet har signert hele 55 nye kontrakter hittil i år med omlag 150 nye digitale selvbetjeningsløsninger plassert der folk ferdes.
-
Vinner prestisjetung kulturarv-pris
Europa Nostra og EU-kommisjonen tildeler Riksantikvaren, NTNU og ICCROM den prestisjetunge Europa Nostra-prisen for det internasjonale kurset i trekonservering.
-
Banebrytende ladeteknologi prøves ut i Ski
De er rimelige, fleksible og belaster nesten ikke strømnettet. Ski blir nå Circle Ks internasjonale testarena for ladecontainere.
-
Utvikler nytt industriområde i Kvanndalen
Målselv Maskin & Transport, et selskap i AF Gruppen ASA, har inngått avtale med Nordkraft Prosjekt AS om anleggsarbeider for utvikling av et nytt industriområde i Kvanndalen utenfor Narvik.
-
Bygger kjelleren i A-blokken
Stenseth & RS Entreprenør, et datterselskap i AF Gruppen, har inngått kontrakt med HENT for bygging av kjelleren i A-blokken i Regjeringskvartalet i Oslo sentrum.
-
I front på strakstiltak for byggeiere
Møre og Romsdal er Norges første fylkeskommune som politisk har behandlet og vedtatt tilslutning til Strakstiltak for byggeiere.
-
Lagercrantz kjøper PcP Corporation A/S
Det børsnoterte svenske selskapet Lagercrantz Group har i dag kjøpt opp 95 % av aksjene i konsernet PcP Corporation A/S.
-
Firesafe Thermax kjøper Brann og Rømning
Firesafe Thermax kjøper Brann og Rømning AS, som tilbyr komplette løsninger innen levering og montering av dører, porter, lås og beslag.
-
SINTEF tar lederskap i IntelLiGent- prosjektet
SINTEF leder det europeisk forskningsprosjektet IntelLiGent, som har som mål å gjøre batteriproduksjonen rimeligere og mer miljøvennlig. Batteriene skal dessuten bli både sikrere og mer effektive.
-
Norconsult styrker seg innen prosjektering
Norconsult overtar prosjekteringsmiljøet i Boligbygg AS og deres 16 erfarne rådgivere.
-
Går for karbonfangst på Klemetrud
29. juni signerte olje- og energiminister Terje Aasland støtteavtalen som sikrer realisering av karbonfangst på Hafslund Oslo Celsios avfallsforbrenningsanlegg på Klemetrud i Oslo.
-
- Forventer at boligprisveksten avtar
NBBLs Boligmarkedsbarometer faller fra 6,1 i mai til 5,0 i juni. Barometeret fortsetter derfor i en fallende trend som indikerer lavere temperatur i boligmarkedet.
-
Storkontrakt til Elotec
Nylig ble den trønderske teknologibedriften Elotec AS tildelt kontrakt for levering av pust og bevegelsesensorer til POD og KDI. Kontrakten har en verdi for Elotec på 100 MNOK.
-
Ny pelletsfabrikk på trappene i Karlskoga
Moelven investerer i en ny pelletsfabrikk i Karlskoga. Den nye pelletsfabrikken blir fullintegrert med sagbruket ved Moelven Valåsen i Karlskoga.
-
- Vi skal tiltrekke oss de store gigafabrikkene
– Dersom Norge griper mulighetene kan den norske verdikjeden for batterier sysselsette flere titalls tusen personer og omsette for minst 90 milliarder kroner innen 2030.
-
Dropper samspillskontrakt
Statsbygg kansellerer samspillskontrakten med Veidekke for den planlagte rehabiliteringen av Nationaltheatret
-
Gudshus og leilighetskompleks – i ett
SVERIGE: Entreprenøren Contractor AB har signert en intensjonsavtale med Church of hope i Umeå i Norrland om å bygge nytt kirkebygg, som i tillegg skal inneholde 80 leiligheter.
-
Økt søppelimport skal berge ARC
DANMARK: Økt import av søppel og høyere CO2-utslipp blir konsekvensen av å redde prestisjeanlegget ARCs økonomi. Forslagene skal nå behandles i kommunestyrene i eierkommunene.
-
Årum bru offisielt åpnet for trafikk
I dag var det offisiell åpning av den nye parallell-brua på Årum i Fredrikstad, noe som har gitt lite kinderegg av positive effekter.
Stilling ledig
-
Bli en del av Masterdatateamet
Søknadsfrist: Løpende
Sted: Oslo
Tittel: Controller Masterdata -
Bli med å lede det nasjonale salgsteamet
Søknadsfrist: 15.08.2022
Sted: Oslo
Tittel: Salgssjef Alterna -
Spennende stilling som produktkoordinator VVS
Søknadsfrist: 03.07.2022
Sted: Lillestrøm
Tittel: Produktkoordinator -
Elektrikere
Søknadsfrist: Forløpende
Sted: GK Tromsø
Tittel: Elektrikere -
Montør
Søknadsfrist: 10.07.2022
Sted: GK Harstad
Tittel: Montør -
Prosjekteringsingeniør
Søknadsfrist: 10.07.2022
Sted: GK Bergen
Tittel: Prosjekteringsingeniør -
Servicerørlegger
Søknadsfrist: 24.07.2022
Sted: GK Hamar
Tittel: Servicerørlegger -
Serviceingeniør
Søknadsfrist: 10.07.2022
Sted: GK Oslo
Tittel: Serviceingeniør -
Brødrene Dahl søker nå etter 2 dyktige teknikere til vårt automasjonsteam
Søknadsfrist: 08.08.2022
Sted: Langhus
Tittel: Tekniker -
Rådgivende ingeniører byggeteknikk
Søknadsfrist: 12.08.2022
Sted: Drammen - Buildings & Industry
Tittel: Rådgivende ingeniør -
SHA rådgiver
Søknadsfrist: 19.08.2022
Sted: Hønefoss/Hamar/Larvik/Oslo/Drammen/Lillehammer - Water & Environment
Tittel: SHA rådgiver -
Elektro-ingeniør
Søknadsfrist: 07.08.2022
Sted: Tromsø - Buildings & Industry
Tittel: Elektro-ingeniør -
Erfaren VVS ingeniør
Søknadsfrist: 07.08.2022
Sted: Tromsø - Buildings & Industry
Tittel: VVS ingeniør -
Kuldetekniker
Søknadsfrist: 30.06.2022
Sted: Gk Ålesund
Tittel: Kuldetekniker -
Ventilasjonstekniker
Søknadsfrist: 03.07.2022
Sted: Gk Trondheim
Tittel: Ventilasjonstekniker -
Kulde -og ventilasjonstekniker
Søknadsfrist: 30.06.2022
Sted: Gk Stavanger
Tittel: Kulde -og ventilasjonstekniker
Mest leste
Produktnyheter
-
Onix Work integrerer ABAX-plattform
Onix Work integrerer ny plattform og sporing fra ABAX. Ved å ta i bruk integrasjonen vil all informasjon om bedriftenes eiendeler flyte sømløst. -
Fiskekasser blir isolasjon til praktbygg
Den nye storstua i Kautokeino isoleres med resirkulert plast fra fiskekasser fra Brødr. Sunde. Produktene selges under merkenavnet Sundolitt 2ndLife. -
Flügger tar miljøgrep
Flügger stanser produksjonen av den tradisjonsrike Flutex-malingen. Den blir erstattet av mer miljøvennlige serier med Svanemerking og – i en av seriene – spann av 50 prosent resirkulert plast. -
Vil gjøre grunnudersøkelser billigere
Den Mo i Rana-baserte teknologibedriften The Coring Company lanserer nå sitt nye software Sample Control System (SCS). Med denne softwaren vil bransjen få et kraftig verktøy for å redusere kostnadene ved grunnundersøkelser. -
Nye borskruer fra SFS
SFS introduserer ny selvborende skrue, SX20 og SD20, for installasjon av metallplater og braketter til stål tykkelser fra 4-20 mm. -
TermoGaia AB introduserer ClimateCoating
TermoGaia AB introduserer klimamalingen ClimateCoating, som både har miljøvennlige, bærekraftige og energieffektive egenskaper -
Satser på miljøvennlig stigeproduksjon
Wibe Ladders lanserer verdens første grønne aluminiumstiger. -
Batteridrevet mobilkran på Pallplassen
Kruse Smith tar i bruk nyutviklet batteridrevet mobilkran på prosjekt Pallplassen på Lørenskog. -
Husholdningsavfall blir terrassebord
Som eneste leverandør i Norge tilbyr Sustinera AS et terrassebord som er 100 prosent resirkulerbare. -
Lonking introduseres i Norge
Nå lanserer en av verdens største produsenter av anleggsmaskiner, kinesiske Lonking, sin første maskin på det norske markedet. -
BDO digitaliserer med dansk skyteknologi
Det danske teknologiselskapet Ordrestyring ApS er valgt som teknologileverandør av BDOs skybaserte arbeidsverktøy for håndverksbransjen. -
Lanserer «Blast Fence-løsning»
Garda Sikring har nå kommet på banen med et produkt som gjør at de mye omtalte helikopter-problemene ved en rekke sykehus og flyplasser nå kan bli løst. -
Ny markvibrator fra engcon
engcons nye markvibrator øker effektiviteten og reduserer risikoen for personskader. Man trenger blant annet ikke løfte hånddrevne vibratorer med kjetting eller løftestropp. -
ROCKWOOL isolasjon med ambisiøse EPDer
ROCKWOOL har nylig fått utarbeidet nye produktspesifikke miljødeklarasjoner (EPDer). En gjennomsnittlig halvering av klimagassberegningene til isolasjonsproduktene vil gi et viktig bidrag til å oppfylle de strengere kravene. -
Log:Nett gir stålkontroll på logistikk
– Log:Nett gir oss full sporing på alle våre sendinger. Vårt kundesenter kan raskt gå inn i TA systemet Log:nett og lokaliserer sendingene, sier transportsjef Svein Gulbrandsen i Maske AS. -
Hitachi satser på 3D-teknologi i gravemaskiner
Den nederlandske maskinprodusenten, Hitachi Construction Machinery Europe, utvider maskinsortimentet og tilbyr nå gravemaskiner med fabrikkmonterte 2D- og 3D-løsninger fra Leica Geosystems. «Partnerskapet er i tråd med strategien vår om økt digitalisering», sier Hitachi-sjefen.
Bransjekommentar
-
- Vi må snakke mer om sola
KRONIKK: Solkraft har potensiale til å løse opp i energikrisen vi står i. Den er kortreist, fornybar, rimelig og konfliktfri. -
Varer ikke ærlighet lengst i anbudsprosessen?
– Det kan ikke være slik at de selskapene som lyver best, er de som skal vinne anbudskonkurransene. Dette er like umoralsk som å sikre seg en toppjobb på bakgrunn av uriktige opplysninger i CV-en. -
- Ikke utnytt krisen til å øke prisene
KRONIKK: - Det meldes om prisøkninger i mange markeder – matvarer, strøm, gjødsel, drivstoff, stål, byggematerialer, solsikkeolje, kjøreskoletimer, fisk og papir. Mange spør, hva gjør Konkurransetilsynet? Kan tilsynet gjøre noe for å presse prisene ned? -
OPPTRE med overordnet og enkelt risikoverktøy
FAGARTIKKEL: - I forskningsprosjektet OPPTRE har vi utviklet et enkelt verktøy som kan fungere som beslutningsstøtte ved vurdering av fuktrisiko når man skal energioppgradere en bolig. -
Landet trenger flere fagfolk til bygg og anlegg – også ingeniører
KRONIKK: - Nå skal vi utdanne flere ingeniører som kan håndtere hammer og betong. Vi kombinerer teoretisk utdannelse med praktisk erfaring. -
2022: Hva har vi i vente?
KRONIKK: Ved inngangen til 2022 er pandemien langt fra over. Det å lage spådommer for året virker utfordrende når vi fortsatt er såpass langt unna normalitet. Men i løpet av de siste 18 månedene har evnen til å forberede seg på det uventede – og klar til å reagere på endringer – blitt avgjørende. -
- Når innleiekartet stemmer dårlig med terrenget
KRONIKK: Arbeidsminister Hadia Tajik varsler kraftige innstramminger i bemanningsmarkedet. Med tung støtte fra arbeidstakernes hovedorganisasjoner, rasler regjeringen med sablene og går særlig i strupen på bygg- og anleggsbransjen. -
«Gi folk verdigheten tilbake, hjelp dem til å ta kontroll over strømforbruket»
Regjeringen forstår at strømprisene er et stort problem for vanlige folk akkurat nå. Men forstår de hva som skal til for at problemet ikke blir varig? -
Taksonomi i Norge – er vi klare?
BRANSJEKOMMENTAR: Hvordan skal man rapportere på grad av bærekraft for bygg- og eiendomssektoren når nasjonalt rammeverk avviker fra EUs metodikk på sentrale områder? Rådgiverne skal bistå, men myndighetene må på banen. -
Kan vi stole på geoteknikerne?
KRONIKK: - Som arkitekt har jeg sett fordelen med konsulenter som skråsikkert kan frikjenne et usikkert område med forslag om kompenserende tiltak. Raset på Gjerdrum hjalp meg å se medaljens bakside. -
IT-bransjen – en del av løsningen eller en del av problemet?
KRONIKK: Digitalisering av infrastruktur, næringsliv og samfunnet generelt er et svært viktig steg i retning nullutslippssamfunn og en bærekraftig fremtid. Paradoksalt har IT-bransjen vært dårlige på å sette fokus på hva som kan gjøres bedre i deres eget felt. -
Mobilgigant roper varsku om digitaliseringen
KRONIKK: Mobilbransjen er sterkt involvert i kampen for å trappe opp innsatsen og nå netto nullutslipp i 2050. Hvorfor? På grunn av det store behovet for digitalisering.
Nyttekjøretøy
-
Introduserer Supervan og Very Gay Raptor
Flere banebrytende Ford Performance-versjoner av deres markedsledende nyttekjøretøy skal virkelig ta årets Goodwood Festival of Speed med storm. -
Fornyer Maxus e-Deliver
Knappe to år etter el-varebilen e-Deliver 3 ble lansert for det norske markedet, kommer el-varebilen nå i ny utgave. -
Ford Transit Custom blir helelektrisk
Ford tok i dag nok et stort og viktig skritt på veien mot en helelektrisk fremtid da Ford Pro avslørte de første detaljene om den nye helelektriske E-Transit Custom. -
E-Transit er på vei
Nå er de første Ford E-Transit i ferd med å bli levert ut til norske kunder. Bare i løpet av sommeren vil flere hundre av det nye helelektriske og klasseledende nyttekjøretøyet ha ankommet Norge. -
Helelektrisk satsing fra Ford
Ford Pro avduker sitt andre helelektriske nyttekjøretøy for europeiske kunder den 9. mai 2022. -
Isuzu toppet salgslistene i mars
Isuzu er Norges mest solgte pickup foran Toyota Hilux og Ford Ranger i mars, med en markedsandel på 35 prosent. -
Ford lanserer ny generasjon Ranger Raptor
Nye Ford Ranger Raptor er utviklet for å dominere under alle kjøreforhold, om det er til fjells, i ørkenen eller på landeveien. -
Ford vil doble produksjonen av F-150 Lightning
Ford Motor Company annonserte nylig at de planlegger å nesten doble produksjonen av F-150 Lightning – til 150 000 pickuper i året. -
Ny Amarok pickup: Volkswagen letter på sløret
Volkswagen forbereder seg på å lansere tredjegenerasjon Amarok neste år, og lover en allsidig allrounder pickup som vil passe like godt i røff norsk natur som på byggeplassen. -
Har overtatt Fiat, Alfa Romeo og Jeep i Norge
Fra og med 1. desember 2021 har Bertel O. Steen overtatt importen av bilmerkene Fiat, Alfa Romeo og Jeep til Norge. -
Ford avduker neste generasjon av Ford Ranger: Smartere, tøffere og enda mer praktisk i bruk
Ford avduket i dag den smarteste, tøffeste og mest kapable Ranger pickup som noensinne er utviklet. -
MAN TGX kåret til "Årets bærekraftige lastebil 2022"
MAN TGX med motor på 510 hk har fått den prestisjetunge prisen i kategorien trekkvogner på Ecomondo i Italia. Ecomondo er en av Europas ledende messer for bærekraftig og sirkulær økonomi. Juryen består av internasjonale fagpressejournalister som berømmet MAN TGX 18.510 for sin spesielle drivstoffeffektivitet, ytelse og miljøvennlighet. -
Presenterer konseptbilen ID.Buzz Cargo
BYGG REIS DEG 2021: - Dette blir introduksjonen av Volkswagen sin første varebil som er utviklet fra bunn som en elbil. -
Ranger i fire spesialutgaver
I løpet av året har Norge og Europas mest solgte pickup så langt i år, Ford Ranger, kommer i fire nye spesialutgaver. Nå skal de nye variantene prøvekjøres av europeisk presse. -
1017 kilometer fylkesveg åpnes for modulvogntog
Fra 1. oktober åpnes ytterligere 1017 kilometer fylkesveg rundt om i Innlandet for modulvogntog. -
Elektrisk gjennombrudd for Volvo Trucks
Volvo Trucks har mottatt en ordre på 100 FM Electric fra DFDS, Nord-Europas største shipping- og logistikkselskap. Avtalen er den største kommersielle ordren for Volvo elektriske lastebiler hittil.