Nyheter

Tar muskel- og skjelettplager på alvor

Illustrasjonsbilde: Getty Images

IA- programmet for bygg- og anlegg sitt digitale informasjonsmøte ble gjennomført 9.november med stor oppslutning.

Målgruppen var bedrifter som ønsker å delta i prosjektet BYGG RYGG og jobbe med forebyggende tiltak for muskel- og skjelettplager i sine virksomheter. Det er en spesiell oppfordring til små- og mellomstore bedrifter som nødvendigvis ikke har et stort støtteapparat og verktøy til å håndtere muskel- og skjelettplager, til å delta i prosjektet. Bygg Rygg har som hensikt å forebygge konsekvensene av muskel- og skjelettplager, både for den enkelte som opplever plagene og for arbeidsplassen.

ByggRygg er en interaktiv opplæringsportal for alle ansatte:

• Helseinformasjon om muskel- og skjelettplager til alle ansatte i bygg- og anleggsbransjen, gjennomført på cirka en halvtime.

• Digitalt og tilgjengelig uavhengig av fysisk arbeidssted

• Opplæring av ledere og annet nøkkelpersonell

• Tekstet på norsk og engelsk

• Oppfølging, kompetanseløft og erfaringsutveksling for leder, tillitsvalgte, verneombud og HR

• Lederstøtte og jevnlig oppfølging

Arbeidsgiver har ansvar for å tilrettelegge for arbeidstakere så langt det er mulig. Med tanke på at mange muskel – og skjelettplager ikke er synlige, vil medvirkning fra den ansatte gi større mulighet for å finne gode løsninger på arbeidsplassen. Det handler da om å gi den enkelte medarbeider kunnskap og trygghet til å ta gode helsevalg, og om hvordan arbeidsplassen tar imot og ivaretar medarbeidere når ting er utfordrende. Bygg Rygg har fokus på både individ og system for å forebygge og håndtere muskel- og skjelettplager.

Muskel- og skjelettplager er den aller største enkeltårsaken til sykefravær og tapte dagsverk i bygg- og anleggsbransjen. 49% av de med fravær oppgir at dette skyldes helseproblemer som helt eller delvis er forårsaket av jobben. 80% vil oppleve ryggplager i løpet av livet – uavhengig av hva slags yrke og interesser en har. Vi klarer ikke å forebygge at alle slike plager oppstår, men vi kan forebygge konsekvensene av dem, og bidra til at de ikke varer lenger enn nødvendig.

Helseplager er en del av livet, og oftest går de over av seg selv. Men for å håndtere mest mulig hensiktsmessig, ta gode valg og redusere konsekvensene av plagene er det viktig å ha kunnskap. Dersom du vet hvordan kroppen er bygd opp, hva den tåler, hvordan den kan rustes til å tåle belastning, og hva som er lurt å gjøre når plagene oppstår, blir det lettere å fungere i jobb til tross for plager.

Se video fra arrangementet her: