Tar tak i glemt kunnskap

 
Tar tak i glemt kunnskap
I 1986 ble det et totalforbud mot å bruke byggematerialer inneholdende asbest. I løpet av de drøyt 30 årene har kunnskapen om asbest blitt stadig mer mangelfull, spesielt blant yngre håndverkere. Det har Elskolen planer om å gjøre noe med.

Av Tore Kubberød (tekst og foto)

Nettbaserte Elskolen har et 20-talls kurs, hovedsakelig fagrelatert innenfor el-installasjon og HMS. Det mest populære kurset er FSE, en sikkerhetspplæring som alle elektrofagarbeidere må gjennomføre en gang i året. I disse dager lanserer Elskolen et helt nytt kurs i noe som er et gammelt tema.

– Vi ser at både nyutdannede og mer erfarne håndverkere ikke kan spesielt mye om asbest. Selv om det i 1986 ble innført et forbud mot å bruke asbest i bygg så er det fortsatt en stor andel bygg i Norge som materialer som inneholder det giftige og kreftfremkallende stoffet. Vi vet at alle håndverkere en eller annen gang vil treffe på asbest-utfordringer. Spesielt de som jobber med rehabilitering og oppussing, sier Åge Lauritzen, fagsjef for nettbasert opplæring i Nelfo.

Asbest i mange materialer

Han forteller at kurset settes i gang etter henvendelse fra en medlemsbedrift som fikk avvik fra Arbeidstilsynet på grunn av manglende  rutiner for opplæring. Lauritzen kaller asbest for den glemte kunnskapen blant håndverkere.

– På kurset fokuserer vi på hvor man kan finne asbest. I tillegg til eternittplater finnes asbest i flislim og gulvfliser i gamle bygg, i isolasjon rundt ventilasjons- og varmerør og i skjøter på soiler for å nevne noe. Vi fokuserer også på hvoran asbest ser ut og hvordan håndverkeren skal forholde seg. Er det mistanker om asbest må det tas prøver. Håndverkerne skal imidlertid ikke drive med sanering, for det gjøres av eksperter.

Helserisiko

Han understreker helserisikoen ved asbest.

– Selv små mengder og et fåtalls tilfeller av kontakt med asbest kan føre til helseskader. Det er svevestøvet som dannes når asbestholdige materialer knekkes som trekkes inn i lungene og skaper risiko for helseskader. Mange håndverkere fikk kreft på grunn av asbest, og asbestose er en trist sykdom som man ikke blir kvitt.

Branntetting

Et annet nytt kurs i regi av Elskolen er Branntetting.

– Dette er et mer elektrorettet kurs. Det kommer for eksempel håndverkere inn i et næringsbygg. De skal lage et kabelskille i en vegg som kanskje er et brannskille. Da skal de vite hvordan hullet i veggen skal tettes og med hvilket materiale. Det er slett ikke nok å fylle hullet med akrylmasse som mange kanskje gjør, sier Åge Lauritzen.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave