– Tegnes for detaljert i tidlig fase

 
– Tegnes for detaljert i tidlig fasePLANLEGGING: Johannes Eggen, partner i Nordic-Office of Architecture minner om at god planlegging reduserer byggekostnadene.
– Enkelt å kutte kostnader knyttet til tidligfaseplanlegging av nye sykehus, mener Johannes Eggen, partner i Nordic-Office of Architecture.

Av Mona Sprenger

På Sykehusbyggkonferansen i Trondheim i går ble det kjent at Sykehusbygg vil kutte planleggingskostnadene med 25 prosent.

Det skal investeres for mellom åtte og ti milliarder kroner i nye sykehusbygg i årene fremover, og Sykehusbygg er involvert i rundt 60 små og store prosjekter mange steder i landet.

– Det er ikke noe problem å kutte tidligplanleggingskostandene med 25 prosent. Det tegnes ofte for detaljert i tidlig fase, sier Eggen, som har lang og bred erfaring fra bygging av sykehus.

Stor variasjon
Nordic-Office of Architecture har blant annet vært involvert i St. Olavs Hospital og NTNU i Trondheim, DNV Gødstrup Hospital, Danmark, Glostrup Hospital, Danmark. Og LHL Privatsykehus, Gardermoen.

– Vi opplever at tidligfasene i de ulike prosjektene er veldig forskjellig.

Revidere veileder
Dette er noe av bakgrunn for at Sykehusbygg AS nå vil revidere veilederen for tidligfaseplanlegging.

– Vi vil forenkle og forbedre den, fortalte Rune Reinaas, sykehusplanlegger i Sykehusbygg på konferansen.

Dette mener Eggen er et fornuftig:

– Veilederen som foreligger i dag er utydelig på hva som skal produseres, og det er derfor Sykehusbygg har tatt tak i dette. Slik jeg forstår det er de opptatt av at man ikke skal dukke for dypt ned i planleggingen i tidlig fase, når man bare trenger et beslutningsgrunnlag.

God planlegging er viktig
Målt for Sykehusbygg er ikke bare å kutte kostnadene til tidligfaseplanlegging, men å redusere planleggingskostandene med 25 prosent. Eggen minner om at god planlegging reduserer byggekostnadene:

– Dårlig planlegging øker byggekostnadene. Vi arkitekter kan bli flinkere til å bruke planleggingsfasen til å tenke ut hvordan vi kan bygge smart.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår