Prosjektnyheter

Tester ut fremtidens urbane bomiljø

Bildet: 1000 nye boenheter vil om kort tid være innflyttingsklare i bydel Vollebekk. OBOS Nye Hjem har gitt Veidekke oppdraget med å bygge Humla borettslag, som er femte byggetrinn med 184 leiligheter og parkeringsanlegg på Vollebekk i Oslo øst. Foto: Odd Borgestrand

AKTUELLE PROSJEKTER: Utenpå ser det ut som en «vanlig» boligblokk i Oslo Øst. Men bak den grønne fasaden i Vollebekkveien 4 på Vollebekk i Groruddalen er et spennende eksperiment i gang.

Av Odd Borgestrand

70 personer, fordelt på 34 boenheter blir en del av et forskningsprosjekt der det i stor grad handler om å dele på godene.

Nøye «overvåket»

OBOS Living Lab er en kombinasjon av bolig og forskningslab. Hvor mye av leiligheten er beboerne klar for å dele? Hvor sosiale er de, og hvor smarte er de med tanke på å ta i bruk ny teknologi. Svarene vil OBOS og en rekke samarbeidspartnere få i løpet av de neste tre årene. 
Beboerne skal bokstavelig talt bo i en testlab for nye måter å bo sammen på. De skal prøve ut alt fra fellesrom, deling av leiligheter og aktiviteter til smart-teknologi og sensorer. De blir nøye «overvåket» av ulike fagfolk som skal sjekke hva som fungerer for å finne ut hvordan OBOS skal legge til rette for velfungerende boliger i urbane boområder. 

Utbyggingsområde

Når VVS aktuelt er på besøk på Vollebekk er de første beboerne flyttet inn, men de har foreløpig ikke noen erfaringer å dele. Det er ikke til å legge skjul på at de bor i et utbyggingsområde med gravemaskiner, lastebiler og bygningsarbeidere tett på. Slik vil det være i et drøyt år framover. 
OBOS i samarbeid med Veidekke AS er godt i gang med å etablere flere borettslag i bydelen. I første omgang er det snakk om totalt 1000 nye boliger innenfor et forholdsvis lite område. De som skal bo her må like å ha folk rundt seg om de skal trives. Det er Veidekke AS som har bygget OBOS Living Lab. De nye løsningene her kan resultere i byggemetoder som er kostnadsreduserende og dessuten reduserer klimaavtrykket. Det skal også legges til rette for det som betegnes som sosial bærekraft.  Sosial bærekraft handler om å jobbe for at alle mennesker skal ha like sjanser til et stabilt helsefremmende liv, til å få utdanning, jobbe og leve uten diskriminering av noe slag.

Teste ut nye løsninger

– Vi har planlagt og bygget en god stund. Nå skal det bli utrolig spennende å komme i gang. Dette skal bli i et godt sted å bo for de som flytter inn, og samtidig en arena hvor beboerne skal være med å teste ut nye teknologiske, sosiale og fysiske løsninger. At beboerne er så engasjerte og nysgjerrige, er helt sentralt for å lykkes. Vi går inn i dette med åpent sinn og få svar. Vi håper funnene vi gjør de kommende årene, vil være viktige bidrag når framtidens hjem skal utvikles, sier Ingemund Skålnes, daglig leder for OBOS Living Lab.

Dele på godene

Ørjan Hurv er prosjektleder for OBOS Living Lab. Han mener det å utforske nye og mer delte boformer er viktig for å forstå hvordan man kan hjelpe flere inn på boligmarkedet.
– Vi ønsker å sette i gang tankeprosesser rundt hva man egentlig trenger. Det store spørsmålet her er: Hva er folk villige til å dele, og hva vil de ikke dele?
For å undersøke dette er andre etasje i bygget delt inn i åtte private rom, som i sin tur er bygget rundt en felles kjerne. Denne består av to store rom – et felleskjøkken og et kombinert spiserom og stue, samt et bad som deles av noen av leilighetene. Der noen av rommene har små hjørnekjøkken eller egne bad, er tanken at mest mulig skal være delt. Slik sparer man også plass. Målet med OBOS Living Lab er å finne ut hva som gjør en bolig god for de som skal bo her. Hva forventer de av boligen, og hva gir økt verdi. Dette er noen av spørsmålene OBOS vil ha svar på gjennom dette prosjektet. 

Ulike boløsninger

I OBOS Living Lab har etasjene forskjellige temaer, slik at man kan teste ut ulike boløsninger i leilighetene og fellesarealene. I første etasje er det fellesrom med innvendig hage, kjøkken og uterom i bakgården. I andre etasje handler det om deling. Alle har egne private rom, mens kjøkken, hage og oppholdsrom er felles. I etasjen over er det leiligheter med fleksible planløsninger. Her kan møbler og vegger enkelt flyttes og tilpasses ulike behov. I de tre øverste etasjene er det leiligheter med planløsninger som er vanlige i dag. Her skal det testes ut teknologiske løsninger og nye tjenester sammen med andre aktører i bransjen. Leilighetene varierer i størrelse. De minste leilighetene er ettroms på 14 kvadratmeter, men da med et delt areal med andre beboere på totalt 136,t kvadratmeter. Den største leiligheten er en fireroms leilighet på 76,9 kvadratmeter.

Spennende for LPO

– Målet er å finne ut hva fremtidens bolig kan være, men også å flytte bransjen i mer bærekraftig retning og skape boliger som gir økt livskvalitet. Det syns vi er spennende å være med på, sier arkitekt og partner Camilla Falkenberg Erikstad i LPO arkitekter til VVS aktuelt. 
– Boligblokka på Vollebekk i Oslo med seks etasjer og til sammen 34 utleieleiligheter ser vanlig ut fra utsiden, men inne er legges det opp til forskning på framtidens boligformer både når det gjelder teknologiske, sosiale og materielle løsninger. Her har vi arkitekter både mye å bidra med – og mye vi kan lære av, mener arkitekt og partner i LPO, Hilde Sponheim. 
Camilla Falkenberg Erikstad  forteller at LPO har samarbeidet i et større tverrfaglig team som har  samarbeidet om programmet og interiøret i de tre første etasjene. Her er det et konsept med fleksible, sosiale møteplasser og fellesløsninger skal blir utprøvd. 

Møbler og vegger kan flyttes og tilpasses

– Første etasje har en fleksibel åpen planløsning med blant annet innvendig hage, kjøkken og en lys og innbydende vaskestue. Andre etasje byr på kollektivløsninger hvor beboerne deler rom, funksjoner, gjenstander og tid med hverandre, men alle har egne private soner. Kjøkken, innendørs hage og oppholdsrom er felles. I tredje etasje blir det leiligheter med fleksible planløsninger. Her kan møbler og vegger enkelt flyttes og tilpasses ulike behov, forklarer Camilla Falkenberg Erikstad.
Fjerde til sjette etasje, er utformet av Lillestrøm arkitekter som også har tegnet selve bygget. Her skal det også testes ut ny teknologi, tekniske løsninger og nye boligtjenester, men utleie-leilighetene er organisert som typiske, private 1-3 roms leiligheter.

Rekreasjon og avslapning

– På toppen av blokka er det en felles takterrasse som henger sammen med takterrassene i resten av borettslaget. Dette blir enda en sosial møteplass, men byr også på rom for rekreasjon og avslapning. LPO har hatt en sentral rolle i utvikle selve konseptet, der fleksible delefunksjoner og fellesarealer står sentralt. Samtidig har vi ønsket å undersøke andre materialer, utforming og løsninger enn det som er vanlig å ha i nybygde prosjektleiligheter, forklarer Hilde Sponheim. Hun er spent på hvordan beboerne responderer på denne måten å organisere boliger på.
– Vi har vært opptatt av at det skal være godt å være der og at bomiljøet skal gi en følelse av tilhørighet og identitet. Derfor har vi og resten av teamet jobbet mye med programmet, farger, belysing og materialene i de tre første etasjene, forteller hun.
Utenfor vinduene er det i dag fortsatt en byggeplass. Her skal OBOS i samarbeid med Veidekke AS etablere totalt 1000 nye boenheter, og området på Vollebekk blir nok et trivelig boområde. 
– Nå går vi inn i en ny fase der tanken er at konseptet skal evalueres. Vi vil se hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Det blir både spennende og lærerikt å følge prosessen videre og få direkte kunnskap fra de som skal bo der. Målet er å finne ut av hva som gjør bolighverdagen bedre og at kunnskapen skal komme nye boliger til gode, sier Sponheim til slutt.

Fakta OBOS Living Lab:

• På Vollebekk i Oslo har OBOS bygget en blokk med 34 leiligheter.

• Formålet er å forske på ny teknologi og nye boformer. Målet er å søke svar på hvordan vi skal bo og leve i fremtiden.

• Prosjektet samarbeider blant annet med  med Veidekke, Arkitekthøyskolen, Byantropologene, Ikea, ELKO, Eaton og LPO arkitekter, for å nevne noen.

• Leilighetene leies ut til markedspris: Ca 7000–16.000 kroner pr. måned. 

• Innflyttingen skjer nå i høst.

Illustrasjon: Leilighetene i de tre øverste etasjene er «vanlige», men vil bli fylt av ulike «smarte» teknologiske løsninger. Tanken er at teknologien skal gi verdi for beboerne, ikke «tippe over». Foto: LPO Arkitekter

Bildet: IKEA er en av samarbeidspartnerne i prosjektgruppen og har vært med å møblere de fleksibel fellesarealene i andre etasje. Foto: LPO arkitekter

Bildet: Et lyst og fint felles vaskerom i første etasje kan også bli en sosial møteplass for beboerne i OBOS Living Lab. Foto: LPO arkitekter

Bildet: Store fellesarealer, varierte farger og materialer er blant kvalitetene Obos trekker frem på Vollebekk. Foto: LPO arkitekter

 

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta SMART.