Tilbyr norskkurs til ansatte

 
Tilbyr norskkurs til ansatteBildet: Fra kurs for Glassmester1, den 26. juni i år
Mange kompetente medarbeidere i byggebransjen har utenlandsk bakgrunn og snakker ikke norsk. Det kan være kostbart med misforståelser. Gode språkferdigheter fører til mer effektiv kommunikasjon og trygghet, mener ledere og ansatte.

Andrej Michalski (41) fra Polen har bodd 8 år i Norge, og jobber som glassmontør for Glassmester1. Mesteparten av tiden i Norge har Andrej bare snakket engelsk. Etter å ha begynt yrkesrettet norskkurs på jobben har det skjedd en utvikling:

— Jeg har ambisjoner om å lære norsk fordi det er min fremtid. Jeg har fått ny jobb fra sjefen, jeg må ringe til kunden og ordne når jeg kan levere. Jeg lærte på kurset om klokken og å introdusere meg selv. Nå forstår jeg alle ordene om glass.
Michalski forteller at NAV ikke har norskkurs for Polske arbeidere, og at han ikke har råd til å betale for norskkurs selv.

Avdelingsleder Arle Gausel ved taktrekkerfirmaet Icopal i Fjellhamar forteller hvorfor de samarbeider med Kompetansehuset Neo for å satse på norskutvikling hos de ansatte:
— Den store utfordringen er språket, ikke faglig kompetanse. Misforståelser er stort i byggebransjen, det går på sikkerhet og konsekvenser. De kan og forstår mye, men kurset bidrar til at de tør å snakke norsk. Da tørr de også være mer frempå, si ting og bidra til teamet, sier Gausel i en pressemelding.

Icopal har hatt kurs fra Kompetansehuset Neo i to år, og erfarer at det har bidratt til økt effektivitet og bedre samarbeid. Gausel forteller om effektene av norskkurs i byggebransjen:
— Jeg ansatte to nye tekkere, som sa at hvis de fikk jobb så ville de ha norskkurs. De hører om dette tilbudet i miljøet. En hos meg som tok norskkurs har blitt veldig flink i norsk. Nå tilbød jeg han stilling som prosjektleder.

For kurs i 2019 er det bevilget 152 millioner kroner fra myndighetene til opplæring i grunnleggende ferdigheter for ansatte fra Kompetansepluss. Kompetansehuset Neo er den tilbyderen som har fått innvilget flest søknader om offentlig støtte for kurs i 2019.
— Vi tilbyr gratis yrkesrettede kurs i norsk for små og store bedrifter over hele landet. Virksomheten må stille med lokaler og motivere de ansatte til å delta, sier daglig leder Tine Solvang ved Kompetansehuset Neo.

Kompetansepluss får midler gjennom statsbudsjettet og administreres av Kompetanse Norge. Kunnskapsdepartementet er eier av ordningen. Norskkursene foregår i bedriftens arbeidslokaler hver uke i tre timer med lærere fra Kompetansehuset Neo. Kursene er skreddersydd virksomheter i byggebransjen og det brukes skjemaer og informasjonsskriv fra virksomheten i undervisningen for at ansatte skal bli flinkere til å få med seg skriftlig informasjon og kunne fylle inn enkle skjemaer selv, som timelister og avviksmeldinger.

Kort om Kompetansepluss-kurs fra Kompetansehuset Neo:

• Kursene er yrkesrettet og tilpasset enkeltbedrifter, sånn at kursdeltakerne skal få bruk for kompetansen i arbeidet.

• 5–12 personer per gruppe, undervisning hver uke i 3 timer .

• For kurs kan bedrifter ta kontakt med Kompetansehuset Neo, som søker om midler, stiller med norsklærer og lager undervisningsopplegg.

• Søknadsfrist hos Kompetansepluss er på senhøsten, bedrifter må kontakte Kompetansehuset Neo i god tid før det.

• Små virksomheter kan slå seg sammen med andre for å få kurs, dersom de har få ansatte.

• Kursene tilbys bedrifter med ansatte i lavkompetanseyrker, yrker der ansatte har gått videregående eller er ufaglærte. Flere ansatte kan ha høyere utdanning fra hjemlandet, men kan likevel få gratis norskkurs.

• Omtrent 700 personer i året går på kurs i regi Kompetansehuset Neo.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår