«Træ» i støpeskjeen

 
«Træ» i støpeskjeenIllustrasjon: Flow Studio.
DANMARK: Tre kontortårn, der det høyeste rager 78 meter over bakken, i 20 etasjer, samt to tårn på 27 meter, i seks etasjer hver.

Av Bjørn Laberg

Dette er omfanget av et av Danmarks største trebygg-prosjekt, som nå er under oppstart.
Kontorbygningene, som skal ligge på Sydhavnen i Aarhus, har fått navnet «Træ» og er tegnet av Lendager Arkitekter. Aarhus kommune har støttet byggingen med fem millioner kroner fra byens klimafond. Prosjektet er beregnet å koste cirka 371 millioner kroner, melder dagensbyggeri.dk

Det er PFA og Kilden & Hindby som står bak byggingen, med Kaj Ove Madsen som totalentreprenør. Byggingen starter i september i år, og byggene skal stå ferdig i andre halvdel av 2024. NCC er valgt som ansvarlig for råbygget. Dette innebærer at NCC skal stå for bunnplater, kjeller og betongelementer, støpning av trappe- og heiskjerner, oppspenning, montering av stål, tresøyler, tredekker, betongelementvegger og lettvektsfasadekassetter.

– Gjennom tidlig involvering har vi i NCC fått forhandlet frem kontrakten for støpning og montering av de tre kontortårnene på Træ. Både vi og totalentreprenøren ser stor verdi i kunnskapen om trekonstruksjon som NCC besitter, og det er en av grunnene til at vi har fått oppdraget, forklarer Søren F. Andersen, områdedirektør i NCC Råhus Vest.

Ambisjonen med konstruksjonen er å erstatte betong og stål med tre der det er mulig. I tillegg til tre, jobbes det også med alternative løsninger, som bruk av gamle vindturbinblader til solskjerming, bruk av avfallstekstiler til lyddemping og bruk av resirkulerte og feilproduserte vinduer til fasaden.

KILDE: Dagens Byggeri

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave