Tre i butikker

 
Tre i butikkerFoto: Treteknisk/TreFokus
I både Coop og KIWI-kjeden har man begynt å bygge butikker i tre. Dette er basert på at trekonseptene viser seg å være kostnadseffektive og ikke minst miljøeffektive.

Bygging i tre bidrar til å senke både CO2-fotavtrykket og energikostnadene. Treteknisk arbeider nå sammen med Coop og KIWI for å optimalisere butikkonsepter basert på tre.

Tre har meget gode miljøegenskaper. Bruk av tre i bærekonstruksjoner, innvendige overflater og kledning gir lavere CO2-fotavtrykk i prosjektene, - erfaringsmessig rundt en halvering. Men energimessig er det også noe å hente på å bruke tre. Tre utjevner fuktighet og bremser dermed også temperaturendringer. Aktive treoverflater kan derfor redusere behovet for ventilasjon og øke komforten i butikken, - til glede for ansatte og kunder.

Samvirkelaget Coop Nordland har satset på bygg i tre som er prosjektert og oppført i samarbeid med Green Advisers ved Joakim Dørum. Til nå er tre butikker bygget eller bygget om med bruk av tre, og den fjerde utvidelsen står på trappene. Nå ønsker Coop Norge å videreformidle sine erfaringer fra Coop Nordland, slik at andre regioner kan oppføre bygg med samme gunstige konsept. «Treindustrien satser på industrialisering av trekonsepter og ser på næringsbygg og butikker som et viktig segment for bruk av tre framover», sier adm. dir. Heidi Finstad i Treindustrien.

KIWI har nylig utviklet og bygget en av sine «fremtidsbutikker» i tre. Her logges innvirkningen på innemiljøet fra tre i svevende «juletrær» som måler hvor mye fukt som absorberes i treet. «Dette skal gi grunnlag for å optimalisere ventilasjonen slik at den utnytter effekten fra trematerialene best mulig», sier seniorforsker Kristine Nore ved Treteknisk.

Treteknisk er i avslutningsfasen av tre forskningsprosjekter som har omhandlet tre, energi og innemiljø. «Vi vet mye om hvordan tre opptrer i laboratorier og i testhus, men har til nå ikke tatt skrittet ut i operative bygg. Nå håper vi måleresultater fra butikkdrift kan hjelpe oss til å definere effekter fra bruk av tre i innemiljøer slik at dette ytterligere kan styrke treets positive miljøegenskaper», sier adm. dir. Hilde Tellesbø ved Treteknisk.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår