Unngå byggskader med bruk av riktig teip

12 Sep 2022
Av Petra Rüther, Lars Gullbrekken og Malin Sletnes, SINTEF Community
Det finnes en rekke produkter på markedet, alt fra enkel teip til produkter som er tilpasset et bestemt formål som for eksempel tetting av monteringsfugen rundt vinduer eller gjennomføring av kabler og rør. Produktene brukes til å tette skjøter, overganger og gjennomføringer både i dampsperre og vindsperre, og må ha tilstrekkelig heft på mange forskjellige typer underlag over veldig lang tid. Som regel ligger produktene skjult for tilsyn bak kledning hvor det forventes at de bør ha en levetid på 25-30 år. Til dags dato er det relativt lite kunnskap om holdbarheten til de ulike klebeløsningene, spesielt i nordisk klima.
Lufttetting helt nødvendig
Lufttetting av bygningskroppen er vesentlig for å sikre energieffektive bygg. Ytterveggen består av to adskilte tettesjikt, vindsperre på utsiden og dampsperre på innsiden. Dampsperren hindrer den varme og fuktige inneluften i å vandre ut i konstruksjonen og kondensere, noe som kan føre til muggvekst og råte. Vindsperren skal hindre vanninntrenging fra regn som slipper gjennom klimaskjermen og avkjøling av uteluft som kan trenge inn i isolasjonen. Både dampsperresjikt og vindsperresjikt er anbefalt utført lufttett. Dampsperresjiktet skal utføres damptett (sd-verdi minst 10 m) og vindsperresjiktet dampåpent (sd-verdi mindre enn 0,5 meter), slik at eventuell innebygd fukt kan tørke ut gjennom vindsperren.
Lang levetid er vesentlig
For å kunne opprettholde lufttettheten over en forventet levetid på 25-30 år, er det viktig at heftegenskaper til klebeproduktene ikke forringes vesentlig over tid. Enkelte klebeprodukter og byggematerialer kan også påvirke hverandre negativt, f.eks. ved myknervandring i plastmaterialer av PVC. Det er mange forskjellige forhold som bidrar til at en klebeforbindelse skal vare over tid:
- Hvilke materialer skal det teipes imot?
- Er overflaten ren?
- Hvilken temperatur er det ute dagen det monteres teip?
- Hvilke klimatiske forhold har man der bygget står?
- Hvilke klimatiske forhold er det på teipoverflaten, altså bak den luftede kledningen.
Bildet: Måling av overflateenergi. Foto: Anne-Line Bakken
Lim i teori og praksis
Teipen skal ha god heft mot underlaget i lang tid, og en viktig faktor å være obs på er materialet man teiper mot. Dette er typisk foliematerialer til dampsperre og vindsperre, og kan f.eks. være laget av polyetylen eller polypropylen. Det kan være betong, tre (stender, vinduskarm) som er ubehandlet eller malt, metall (for eksempel ventilasjonskanaler), og forskjellige typer plast. Det finnes ikke en generell regel for hva som fungerer, og dermed blir all teip som har SINTEF Teknisk Godkjenning testet mot en rekke produkter. Dette gjøres ved at man lager små prøver og tester heftegenskaper til teipen før og etter aldring. For å godkjennes skal ikke heftegenskapene forringes vesentlig etter aldring.
De tusen prøver
I forskningsprosjektet TightEN jobber SINTEF tett sammen med teipleverandører for å øke kunnskapen om klebeprodukter og klimatiske forhold. Det ble satt ut over 2000 prøver av 22 ulike teiper på 7 ulike underlag (se bilde XX) på en feltstasjon i Trondheim. Noen prøver er plassert utenpå på veggen fritt eksponert for trønderværet, andre prøver henger bak en trekledning som beskytter mot direkte solinnstråling og slagregn. Med jevne mellomrom blir prøver tatt ned for å sjekke heftegenskapene. De samme produktene blir også testet i laboratoriet under akselererte betingelser. Dette gir informasjon om langtidsegenskapene og om samsvar mellom de akselererte testene og aldring i brukssituasjon. Å ha etablert at det er et godt samsvar mellom laboratorietester og naturlig aldring gjør at man på en mer effektiv måte kan undersøke faktorer man vet lite om, som f.eks. hvordan eventuell fukt og støv på overflaten og temperatur under montering påvirker landtidsegenskapene.
Bildet: Dette bildet illustrerer at det er viktig å bruke teip beregnet til formålet. Foto: SINTEF
Forstå hvordan forholdene er under huden til bygget
Materialer brytes ned av en rekke faktorer der UV-stråling fra sol og fryse-/tine-sykler på grunn av temperatursvingninger er to eksempler. Generelt er nedbrytingen raskere ved høyere temperatur. For å kunne vurdere bestandigheten til materialer trengs informasjon om temperaturer som materialet utsettes for. For å øke kunnskapen om temperaturforholdene i luftespalten bak klimaskjermen på bygg, har vi instrumentert tre bygg plassert i to ulike klimasoner i Norge. Forskningen er gjennomført som en del av prosjektene TightEN, Klima2050 og Verktøykasse for klimatilpasning av boliger. Ved å studere måleresultatene for ett år, har vi funnet at for lyse kledninger er temperaturen bak kledningen høyere enn 10 °C over utetemperaturen 10 % av tida. For mørkere kledninger er perioden med forhøyet temperatur i luftespalten større. I ZEB Laboratoriet er alle fasader instrumentert for å finne ut mer om temperaturen i luftespalter bak ulike kledninger. Målingene har foregått i to år, og vi har funnet at temperaturen kan stige opp mot 70°C i korte perioder på sommeren også i Norge. Men i all hovedsak ligger temperaturene mellom 10°C og 20°C på vindsperren. Direkte solinnstråling ser ut å ha den største effekten på temperaturen i luftespalte.
Kvalitetsprodukter gir lang levetid
I forskningsprosjektet TightEN blir det testet en rekke klebeprodukter som er tilgjengelig på markedet. God heft er ikke ensbetydende med gode langtidsegenskaper. Resultatene fra TightEN viser at flere teipprodukter som i utgangspunktet hefter godt, men som ikke er beregnet for bygningsformål, har svært dårlige aldringsegenskaper eksponert for trøndervær sammenlignet med byggteiper. Produkter som innehar SINTEF Teknisk Godkjenning har gått gjennom omfattende testing, noe som gjør at de trygt kan brukes til det formålet som er oppgitt i godkjenningen.
Fakta om prosjektet:
• TightEN = Durable adhesive airthight solutions for energy effective building envelopes.
• Prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråd som en del av EnergiX programmet.
• Prosjektperioden er fire år og har en total økonomisk ramme på 12 millioner kroner.
-
- Vi kan hente kraft til positiv endring
Nylig var teknologirådgiver og medgrunder i Gnist Consulting, Marley Singarajah i Kenya hvor hun holdt kurs for lærere i de såkalte STEM-fagene; naturfag, teknologi, ingeniørfag og matematikk.
-
Spennende nærmiljøprosjekt på Fornebu
AKTUELLE PROSJEKTER: Pir 2 og Haptic Architects har vunnet konkurransen om å tegne nærmiljøsenter og ny skole på Fornebu i Bærum kommune.
-
Arkitektstudenter skal bidra i turistvegprosjekt
Nasjonale Turistveger inviterer studenter i arkitektur og landskapsarkitektur til en åpen konkurranse om og utforme to nye rasteplasser langs to turistvegstrekninger.
-
«Very Good» E16-prosjekt
Mindre transport av alunskifer fra E16 anlegget i Jevnaker til Langøya i Holmestrand var bra for klima, miljø og økonomi. Nå er E16 Åsbygda-Olum Breeam-sertifisert med resultatet «Very Good».
-
Fortsetter på prosjekt Parsellen
Veidekke skal bygge 52 miljøsertifiserte leiligheter på Lillestrøm for OBOS Nye Hjem og Otto Olsen Boligutvikling. Dette er andre byggetrinn i prosjektet som heter Parsellen.
-
Ny E136 gjennom Veblungsnes fjerner flaskehalser
Reguleringsplanforslaget for nye E136 gjennom Veblungsnes vil fjerne flaskehalser og gi bedre flyt i trafikken på Eksportvegen.
-
Ramudden ekspanderer i Norden
Ramudden gjør nå sitt hittil største oppkjøp i Norge, ved å overta Veidrift AS. Parallelt med dette oppkjøpet , kjøper morselskapet i Sverige opp selskapene Roads ApS i Danmark og JES TA & Trafik i Sverige.
-
Foreslår strengere krav til akkustisk demping
Undersøkelser Multiconsult har gjennomført viser at moderne hjem ofte har mer ekko og etterklang enn ønskelig. Ifølge akustiker Bernt Mikal Larsen vil bedre akustisk demping bidra til å redusere støynivået og skape gode samtaleforhold.
-
Ønsker prosjektering av ny barneskole
AKTUELLE PROSJEKTER: Narvik kommune søker rådgiver til prosjekteringen av ny Frydenlund barneskole.
-
Rakkestad kulturskole kan få mer heder
Rakkestad Kulturskole er nominert til ArchDaily Building of the Year Awards. Fra Norge er det nye Nasjonalmuséet og IDDIS Grafisk museum nominert sammen med kulturskolen.
-
- Vi har varslet at vi går inn i krevende tider
2022 ble det nest beste året i Moelvens historie, men det vil likevel bli husket som et krevende år.
-
Gjenbruker tunnelslam i E39-prosjekt
Uten å bearbeides er slam fra driving av tunneler klassifisert som avfall. Nå testes ny foredlingsmetode ut på Nye Veiers E39-prosjekt i Lyngdal, Agder. Målet er at store deler av slammet skal kunne gjenbrukes.
-
Consto vant bruprosjekt på RV70
Consto Anlegg Midt AS er tildelt oppdraget med bygging av Elverhøybrua på riksveg 70 i Sunndal kommune i Møre og Romsdal.
-
Øk sikkerheten med riktige vinterdekk
Utfordrende værforhold med mye snø og vind på fjelloverganger og dalstrøk, har skapt store utfordringer for vogntog som ikke er godt nok skodd for slike forhold.
-
Øver tunnelsikkerhet i Fløyfjelltunnelen
Statens vegvesen og nødetater øver i Fløyfjelltunnelen 7. februar. Tunnelen blir stengt tre timer på kveld og natt.
-
Ett skritt nærmere nytt Tøyenbad
AKTUELLE PROSJEKTER: Råbygget i stål og betong til det nye Tøyenbadet er ferdig, og Oslo kommune har nådd en viktig milepæl i arbeidet med å bygge et nytt hovedbad i Oslo.
-
Omfattende sensorovervåking på Lambertseter stasjon
Cautus Geo overvåker T-banesporet på Lambertseter stasjon der OBOS skal bygge boliger. – Det handler om sikkerhet for reisende og togene, sier Svein-Ole Sjøtun i Sporveien.
-
Granåsen klar til bruk
Med NCCs ferdigstillelse og overlevering av storbakke og normalbakke 21.desember, er bakkene i Granåsen Idrettspark i Trondheim klare for å tas i bruk. Onsdag var det prøvehopping av det norske hopplandslaget.
-
Hvem har Nord-Norges beste lærling?
Nord-Norges beste tømrerlærling og Nord-Norges beste betonglærling skal kåres, kanskje er det din bedrift som har årets vinner i lære?
-
Den mest klimavennlige infrastrukturen finnes allerede
Bygging av ny infrastruktur er svært kostbart, både for økonomien og klimaet. Derfor er det lurt å ta bedre vare på det som allerede er bygget.
-
Over 500 tonn stål og betong skal bære T-banen
Natt til mandag 6. februar starter Sporveien arbeidet med å heise inn nye Bryn bru over Alnaelva og togsporene på Hovedbanen.
-
Viderefører prosjekteringsarbeidet med flytebru
E39 Stord-Os (Hordfast) har gjennomført et nytt avrop på et forprosjekt for å modne løsningene for den nye flytebrua som er under planlegging.
Stilling ledig
-
HMS- og Kvalitetssjef
Søknadsfrist: 03.02.2023
Sted: Oslo
Tittel: HMS- og Kvalitetssjef -
Vi søker dyktig sjåfør kl. C
Søknadsfrist: 12.02.2023
Sted: Bergen
Tittel: Sjåfør kl. C -
Teknisk selger VVS søkes til Tromsø
Søknadsfrist: 05.02.2023
Sted: Tromsø
Tittel: Teknisk selger VVS -
Norges eldste rørgrossist ser etter ny sjåfør / butikk-lagermedarbeider i Svolvær. Søk da vel!
Søknadsfrist: 12.02.2023
Sted: Vågan
Tittel: Sjåfør/butikk-lagermedarbeider -
Kreativ og allsidig Markedskoordinator
Søknadsfrist: 15.02.2023
Sted: Lillestrøm
Tittel: Markedskoordinator -
Er du nysgjerrig og glad i å jobbe i et dynamisk miljø? KANFA søker dyktig mekanisk ingeniør
Søknadsfrist: 12.02.2023
Sted: Lysaker
Tittel: Mekanisk Ingeniør -
Vil du lede EICT-arbeidet til en av markedets dyktigste EPC-aktører?
Søknadsfrist: 12.02.2023
Sted: Lysaker
Tittel: EICT Lead / Senior elektroingeniør -
Vil du bringe nye anleggsprosjekter til virkeligheten?
Søknadsfrist: 12.02.2023
Sted: Oslo
Tittel: Kalkulatør, Avd. Øst -
NCC Civil Øst søker nå en tilbudsleder på Alnabru
Søknadsfrist: 12.02.2023
Sted: Oslo
Tittel: Tilbudsleder, Område Oslo -
Forretningsorientert produktsjef
Søknadsfrist: 01.02.2023
Sted: Langhus
Tittel: Produktsjef -
Konsmo Fabrikker søker prosjektselger
Søknadsfrist: snarest
Tittel: Prosjektselger avd. Øst -
Tar du utfordringen ?
Søknadsfrist: 30.01.2023
Sted: Drammen
Tittel: Salgsansvarlig Prosjekt -
Apurgo søker dyktig og engasjert KAM Teknisk salg Øst
Søknadsfrist: Snarest
Sted: Trondheim
Tittel: KAM Teknisk salg
Mest leste
Produktnyheter
-
Lanserer regnbuefarget tørrbetongsekk
Som en del av Finjas fortsatte sosiale bærekraftsarbeid vil selskapet om kort tid tilby sin Tørrbetong B30 i en regnbuefarget sekk. -
Bostik lanserer One Flooring Range
Bostik utvider nå sin systemtenkning rundt gulvlim og spesialtape til også å omfatte primere, gulvsparkel og tilbehør. -
Lanserer mur- og pussmørtel med innebygget karbonvask
Med den nye kombinasjonsmørtelen er Finja et skritt nærmere et helt klimapositivt bygg og produktet bidrar til å gjøre tegl- og pusskonstruksjonen enda mer attraktiv. -
Røros Produkter lanserer 3D-konfigurator
Menneskene bak Røros Produkter er spesialister på produksjon av kildesorteringsløsninger og utendørsmøbler. Nylig lanserte de en 3D-konfigurator, åpen for alle som vil utforske produktseriene. -
Nytt SmartTouch betjeningspanel fra ABB
ABB lanserer nytt SmartTouch betjeningspanel med 10 tommers skjerm, som gir super visualisering og en mengde funksjoner. -
Swedoor lanserer STORM - ytterdør som tåler ekstremvær
Swedoor lanserer STORM, en ytterdør utviklet for å stå imot stadig mer ekstremt vær i Norge og Norden. -
Anvendelige AF-kontaktorer fra ABB
Kontaktorene i AF-serien består av produkter av høy kvalitet, som typisk brukes i industrien, til motorstarting eller elektrokjeler, men de kan også brukes til styring av lys, elbillading, sikkerhetssystemer og til mange andre områder. -
Lanserer beregner for karbondioksidsparing
Finja ønsker å inspirere til et mer bærekraftig valg av byggematerialer og lanserer nå et nytt digitalt verktøy som beregner karbondioksidbesparelsene ved valg av et av selskapets ECO-produkter. -
Multifunksjonell trådløs xComfort-trykknapp
Den populære xComfort-serien til Eaton har nå utvidet sortimentet av trådløse brytere med en multifunksjonell trykknapp. -
ABB lanserer SoftsterterCareTM serviceprogram
SoftsterterCareTM serviceprogram gjør igangkjøring av mykstartere enkelt, ved å koble PSE eller PSTX mykstartere til PC med en USB-kabel. -
Samarbeider om gipsplate med lavt klimaavtrykk
Gipsplaten Norgips Standard ECO oppnår 68 % reduksjon i klimautslipp gjennom 100% fornybar energi. ECO-platene kan leveres med kjøretøy som går på biodrivstoff, noe som ytterligere bidrar til å få ned utslippene. -
Talgø lanserer ny MøreRoyal-kledning
Etter lang tids utvikling er Talgø klare for å lansere et nytt og unikt royalprodukt. Produktet som kalles MøreRoyal kledning 2.0 er en royalkledning i klasse D, grundig testet og dokumentert ved akkrediterte testlaboratorium. -
The Cable: Lav energi og høy gulvvarme
På Vøyenenga i Bærum oppføres det nå en ny enebolig over tre plan. Her legger montør Jørgen Karlsrud og lærling Jesper Gravermoen Jensen fra Brødrene Helgesen i Hønefoss aluminiumkabelen «The Cable» fra Varmecomfort på armeringsnett før innstøping i grunnmur. -
Teglgigant sørger for optimalisering av fremdrift og økonomi med ny løsning
Nye arkitektoniske muligheter, rask montering og rikelig mulighet for gjenvinning. Ifølge Wienerberger er fordelene med å velge bekledningstegl mange. Spesielt nå som teglprodusenten er på banen med et helt nytt monteringssystem som sikrer effektiv fremdrift og god totaløkonomi. -
Sammen om E-TAK
E-TAK er et nytt og innovativt samarbeid mellom Lett-Tak Systemer, Isola Solar og TGN Energy. Samarbeidsprosjektet kan bidra til å løse energikrisen for bedrifter. -
Steni lanserer Colour Reuse
Nå har Steni AS, Norges eneste produsent av fasadeplater, utviklet Steni Colour Reuse – et sett med standardiserte fasadeplater som setter ombruk i system.
Bransjekommentar
-
Hvordan styrke sirkulærøkonomi i byggenæringen?
BRANSJEKOMMENTAR: - Regjeringen bør ta disse tre grepene om de ønsker å styrke sirkulærøkonomi i byggenæringen. -
- Hvorfor har ikke alle lavkarbonbetong som standard?
FAGARTIKKEL: Vi skal kutte 55% av klimagassutslipp innen 2030 og karbonfangst går saktere enn forutsatt. Men hvorfor gjør vi ikke som med palmeolje, skifter ut standard uklassifisert betong med noe bedre? -
- Leilighetsnormen har feilet
KRONIKK: - Leilighetsnormen har feilet på målet om å øke andelen småbarnsfamilier, og har i stedet utløst en sterk vekst i andelen kjøpesterke par uten hjemmeboende barn. -
Manglende vintervedlikehold - en systemsvikt?
KRONIKK: - Et vintervedlikehold som nå fremstår som en beredskap på sparebluss, er ingen tjent med. Det ødelegger menneskeliv. -
- Boligeiere må tenke klima i to dimensjoner
KRONIKK: Boligen er det mest verdifulle mange av oss eier. Men den vil kunne koste oss dyrt. Klimaendringene sørger for det. -
Se til Skien!
BRANSJEKOMMENTAR: Hvis vi får løst opp i noen grunnleggende barrierer for energieffektivisering, slik Skien og andre kommuner har gjort, kan vi spare den enkelte strømforbruker og samfunnet for store summer. -
- Vanskelig å forstå regjeringens passivitet
BRANSJEKOMMENTAR: Budsjettinnstillingen fra energikomiteen på Stortinget denne uken viderefører strømstøtteordningen på 44 milliarder kroner. Samtidig bevilges det bare knapper og glansbilder til energieffektiviserende tiltak. -
- Løvik tar feil på fire av fire påstander
BRANSJEKOMMENTAR: - Statens vegvesen må gjøre som politikerne sier når vi planlegger kryssing av Romsdalsfjorden. Når Vegvesenet planlegger nye veger, bruker vi vegnormalene. -
- Er prestisje viktigere enn næringsfrihet?
BRANSJEKOMMENTAR: - Små og mellomstore bedrifter i byggenæringen rundt om i hele landet med egne fagarbeidere og lærlinger, settes nå i spill. -
- Hvordan blir byggeaktiviteten i din kommune?
Byggfakta presenterer nå en ny prosjektrapport, hvor vi tar pulsen på norske kommuners fremtidige bygg- og anleggsplaner. -
- Ikke utsett planlagte investeringer
BRANSJEKOMMENTAR: Byggenæringens Landsforening, BNL, vil med dette oppfordre kommunene til å bidra til å opprettholde arbeidsplasser som nå er fare, i lys av en krevende økonomisk situasjon. -
- Nå styres det mot grønt industrihavari
KRONIKK: - Nå er det fullt alvor. Vi taper arbeidsplasser og opplever at myndighetene er handlingslammet i å håndtere usikkerheten for næringslivet.
Nyttekjøretøy
-
Øk sikkerheten med riktige vinterdekk
Utfordrende værforhold med mye snø og vind på fjelloverganger og dalstrøk, har skapt store utfordringer for vogntog som ikke er godt nok skodd for slike forhold. -
Mesta mestsatsende på elvarebiler
Mesta har kjøpt 60 varebiler av VW ID.Buzz. Ingen har gått til innkjøp av flere i Norge. -
Glencore Nikkelverk prioriterer utslippsfri transport
I daglige transporter mellom Glencore Nikkelverk i Kristiansand og havna i byen settes det nå inn to Volvo FH Electric. Dette er en investering på om lag 7 millioner kroner. -
- Rot er tidstyveri
- Rot i verktøy og materiell er en tidstyv for mange håndverkere, mener eksperter på servicebiler. Nå skal det bli lettere å finne lokal hjelp til å innrede smart. -
Ford Pro og Deutsche DHL Group samarbeider
Ford Pro og Deutsche Post DHL Group har underskrevet en intensjonsavtale for å øke bruken av elektrifiserte varebiler i den globale varetransporten. -
Heder til nye ID.Buzz Cargo
ID. Buzz Cargo ble under varebilmessen i Hannover nylig tildelt den prestisjetunge prisen "International Van of the Year 2023". -
RCA BIL åpner Europas største varebilsenter
Denne uken åpner RSA BIL Varebilsenter sin Megastore på Ensjø i Oslo. Dette blir det største av sitt slag i Europa, og vil tilby et bredt spekter av varebiler fra Maxus, Isuzu og BYD. -
Dobler omsetningen tross tredoble strømpriser
– Hittil i år har vi doblet omsetningen på dekk- og felgleveranser til nyttekjøretøy. Også veksten i privatbilistmarkedet er økende. Riset bak speilet er økte strøm- og fyringskostnader på ca. 300 000 kroner i året, sier daglig leder Glenn Westbryhn i Dekk og Felg Lillestrøm. -
Rockwool satser på klimavennlig transport
Med to nye biogassbiler vil disse kjøretøyene erstatte 60 prosent av leveransene av Rockwool isolasjon fra fabrikken i Moss til Oslo sentrum med mer klimavennlig transport. -
Pilotprosjekt for verktøysporing
Ford Pro har gjennomført et pilotprosjekt med en ny teknologi som gjør at du til enhver tid vet om du har fått med deg verktøy og annet utstyr tilbake i bilen etter endt arbeidsdag. -
Introduserer Supervan og Very Gay Raptor
Flere banebrytende Ford Performance-versjoner av deres markedsledende nyttekjøretøy skal virkelig ta årets Goodwood Festival of Speed med storm. -
Fornyer Maxus e-Deliver
Knappe to år etter el-varebilen e-Deliver 3 ble lansert for det norske markedet, kommer el-varebilen nå i ny utgave. -
Ford Transit Custom blir helelektrisk
Ford tok i dag nok et stort og viktig skritt på veien mot en helelektrisk fremtid da Ford Pro avslørte de første detaljene om den nye helelektriske E-Transit Custom. -
E-Transit er på vei
Nå er de første Ford E-Transit i ferd med å bli levert ut til norske kunder. Bare i løpet av sommeren vil flere hundre av det nye helelektriske og klasseledende nyttekjøretøyet ha ankommet Norge. -
Helelektrisk satsing fra Ford
Ford Pro avduker sitt andre helelektriske nyttekjøretøy for europeiske kunder den 9. mai 2022. -
Isuzu toppet salgslistene i mars
Isuzu er Norges mest solgte pickup foran Toyota Hilux og Ford Ranger i mars, med en markedsandel på 35 prosent.