- Uopprettelig feilgrep om Y-blokka rives

 
- Uopprettelig feilgrep om Y-blokka rivesBildet: Ola Elvestuen (V) er tydelig på at det fortsatt er mulig å redde Y-blokka slik den står med sitt kunstverk i dag.
Nestleder i Venstre, Ola Elvestuen, gir ikke opp kampen for å bevare Y-blokka i Regjeringskvartalet. - Å rive Y-blokka innebærer et uopprettelig feilgrep, og det kan vi ikke la skje, sier Ola Elvestuen i samtale med Byggfakta.

Av Odd Borgestrand

Midt mellom husbesøk for å sikre gjenvalg ringer han også Byggfakta-redaksjonen for å gjøre et nytt framstøt for bevaring av den kulturhistoriske bygningen.
– Bygget og kunsten er en helhet. Nå er det valget på mandag som er avgjørende. Dette vil vi ta i forhandlinger rett etter valget. Dette er den viktigste kulturminnesaken vi har, sier en sterkt engasjert Ola Elvestuen, som i flere år har stått i front for å bevare Y-blokka. Derfor mener han en stemme til Venstre er et godt valg for de som vil bevare kunstverkene til Picasso og Nesjar midt i Oslo sentrum.

To viktige kunstverk
De to kunstverkene «Måken» og «Fiskerne», laget av Carl Nesjar etter tegninger av Pablo Picasso, skal fortsatt være tilgjengelig for publikum som besøker det nye regjeringskvartalet. Dette går fram av et brev som Kommunal- og moderniseringsdepartementet like før jul i fjor sendte til stiftelsen Administration Picasso i Paris. Her står det at de to kunstverkene skal bli en del av utsmykningen av det kommende regjeringskvartalet.  For Elvestuen er dette en svært dårlig løsning. For ham blir det å ta kunsten ut av sin sammenheng. Han vil konfrontere Riksantikvaren med dette når valget er over. Elvestuen er skuffet over at Riksantikvaren har gitt etter for Regjeringens vedtak om å rive Y-blokka.

Blokka kan fortsatt reddes
Regjeringskvartalet har ikke blitt et hett tema i valgkampen, selv om Elvestuen ved flere anledninger har forsøkt å løfte milliardprosjektet fram i lyset. Overfor Byggfakta er han tydelig på at det fortsatt er mulig å redde Y-blokka slik den står med sitt kunstverk i dag.
– Vi vil ha et borgerlig flertall, og nå må vi få Høyre til å se verdien av et regjeringskvartal som har respekt for historien, og passe inn i byens struktur.  Regjeringskvartalet må endres, slik at det ikke blir en festning i byen, og løsningen er enkel. Det er å redusere på høyden og beholde UD der det ligger i dag.

LES OGSÅ: De 100 milliardene som ingen tør snakke om

Sikkerheten
Elvestuen er tydelig på at samspillet mellom Høy-blokka og Y-blokka er umistelige kvaliteter og at Y-blokka må få en ny vurdering. Det åpner mulighetene for en politisk diskusjon om sikkerheten i regjeringskvartalet. Det mangler tilgjengelig dokumentasjon på Y-blokkas sikkerhetsrisiko. Flere har stilt spørsmål ved om den er følt eller er reell.
Bård Vegar Solhjell, kulturpolitisk talsmann i SV, har ved flere anledninger uttalt at vedtaket om å rive Y-blokken nå må respekteres. Det må være grenser for hvor mange omkamper som skal kjempes, mener han.
– Nå er dette behandlet i Oslo bystyre og etter det jeg kan se er det også et flertall på Stortinget som stiller seg bak vedtaket fra Regjeringen om å rive Y-blokken. Da må dette respekteres, sier Solhjell i en kommentar til Aftenposten..
Med en stemmes overvekt vedtok bystyret i Oslo at Y-blokka skal rives. Flertallet besto av Høyre og Arbeiderpartiet. De øvrig partiene i bystyret stemte imot.

Truede kulturminner
På listen over Europas 14 viktigste truede kulturminner sidestilles den med lagunen i Venezia og justispalasset i Brussel. Ola H. Fjeldheim, generalsekretær i Fortidsminneforeningen, mener utbyggingen vil bli vår tids største offentlige byggeprosjekt. Planene som ligger på bordet vil få omfattende konsekvenser for klima, bymiljø og kulturminner. Og ikke minst vil det koste et ukjent antall milliarder. Bare forprosjektet har en kostnadsramme på 2,2 milliarder kroner, og det er ikke urimelig å anta en sluttregning på 50 til 100 milliarder kroner. Vi snakker om svimlende summer som knapt blir debattert, sier Fjellheim.

Kunstverket «Fiskerne» ble utført av den norske kunstneren Carl Nesjar, i nært samarbeid med Pablo Picasso, og regnes som et verk av stor kunsthistorisk verdi. Picasso sto også bak designet til «Måken», relieffet som ble sandblåst på en betongsøyle inne i Y-blokkas foajee. En ekspertgruppe nedsatt av Statsbygg har vurdert risikoen ved å demontere de to verkene og flytte dem til annet sted i området. Konklusjonen er at begge relieffene er i god stand, bortsett fra noen mindre sprekkdannelser og utsig av jern fra betongkonstruksjonen.

For «Fiskerne» anbefaler ekspertene at hele den 138 kvadratmeter store betongveggen skal beskyttes under rivingen av bygget, og deretter løftes og flyttes i sin helhet til sin nye plass utendørs.
Carl Nesjar protesterte heftig mot planene om å rive bygget eller flytte kunstverkene ut av sin opprinnelige sammenheng. Nesjar gikk bort i 2015, og rettighetene til hans samlede kunstproduksjon ble overført til enken Sylvia A. Antoniou.

– «Fiskerne» var et av kunstverkene som Picasso likte best, også fordi det er så godt synlig fra gaten og tilgjengelig for de forbipasserende. Han ville at flest mulig skulle se det og snakke om det, sier Antoniou.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår