Utvikler 3D-modell for strandsoneforvaltning

 
Utvikler 3D-modell for strandsoneforvaltningDet nye 3D-verktøyet gjør det lettere for kommunene å vurdere hva som er privatisering av strandsonen og ikke. Foto: Asplan Viak
Asplan Viak har på oppdrag for Kommunal- og moderniseringsdepartementet utviklet en 3D-modell skreddersydd for behovene i kommunal strandsoneforvaltning.

Målet er å gjøre det enklere for kommunene å vurdere offentlig tilgjengelighet i strandsonen, og vurdere privatiseringsgraden av nye utbyggingsforslag.

– Hvordan terrenget rundt et utbyggingsprosjekt ser ut, gjør mye for om prosjektet oppleves som privatiserende for strandsonen. Derfor er dette verktøyet viktig. Det er vanskelig å tolke privatiseringsgraden i et utbyggingsprosjekt når man for eksempel ikke ser hvordan terrenget faller ned mot vannet, sier prosjektleder Marianne Lindau Langhelle, i en pressemelding.

Stor forbedring fra 2D til 3D

– Til nå har vi bare hatt 2D-kart, men der forsvinner mye informasjon, så dette er en stor forbedring, sier Lindau Langhelle.

– Dette verktøyet vil også kunne være en ekstra hjelp for politikere, interessenter og naboer som skal forholde seg til en byggesak å forstå omfanget av saken, legger hun til.

3D-modell i saksbehandlingen

Asplan Viak viser i verktøyet mulighetene for hvordan man kan legge relevante kartdata for planleggingen i en kommunedekkende 3D-modell, og gir tips til hvordan man kan bruke den i saksbehandlingen. Det inkluderer både plankart, nasjonale temadata, veimodeller, SketchUp-bygg og andre 3D-data.

Offentlig tilgjengelig veileder

En del av jobben Asplan Viak gjorde, var også å skrive en veileder for hvordan kommunene selv kan lage sin egen 3D-modell. Denne er offentlig tilgjengelig via lenkene under.

Klikk på lenkene for å komme til kartfortellingen som presenterer 3D-modellen:

Strandsonen i 3D

Strandsonen i 3D (light-versjon)

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår