Utviklet ny løsning for utbygging av sykehuset i Stavanger

 
Utviklet ny løsning for utbygging  av sykehuset i StavangerNye løsninger ga gode resultater for Stavanger universitetsykehus. Illustrasjon: SUS2023 v/ Nordic Office of Architecture
Da Aas-Jakobsen og Cowi skulle prosjektere Stavanger Universitetssjukehus, ble de klar over at de trengte en mer avansert løsning for å håndtere store og komplekse byggegropsmodeller enn det markedet kunne tilby.

Selskapet Powel Construction ble kontaktet for å bidra, og selskapet kom opp med en spennende løsning.
Sivilingeniør Erik B. Hersleth i Aas- Jakobsen så behovet for å kunne generere en kompleks byggegropsmodell på en mest mulig automatisk måte og samtidig ha muligheten til å regenerere en oppdatert modell ved endringer.

- Modeller som blir geometrisk korrekte ut fra gjeldende input og forutsetninger, gir for det første prosjektet en intuitiv forståelse av og tillit til byggegropen og dens sammenheng med resten av prosjektet. Presise modeller gir også bedre grunnlag for videre prosjektering og beslutninger, sier Erik B. Hersleth i en pressemelding.

Utviklerne i programvareselskapet fant en metode for å videreutvikle eksisterende funksjonalitet i Gemini Terreng ved å nyttiggjøre seg det underliggende beregningsgridet og gjøre dette om til en punktsky som trianguleres.

Store kostnadsbesparelser
- Når prosjekterende klarer å finne en praktisk tilnærming til hvordan en byggegrop bør sprenges ut og samtidig lykkes med å gjøre de geometriske forenklingene som er nødvendige slik at arbeidene er praktisk gjennomførbare, så er det betydelig arbeid og ressurser som kan spares inn. En nøyaktig sprengning resulterer for eksempel i mer optimalt materialforbruk til bunnplate/fundamenter og tilbakefylling rundt/under bygningen, sier sivilingeniøren.

En stor gevinst for prosjektet var dessuten at gravemaskinførerne kunne lese nøyaktige modeller til maskinstyringen og vite hva de skal gjøre steg for steg, uten bruk av tegninger eller annet underlag. I tillegg fikk alle disipliner et bedre og lettere tilgjengelig underlag å jobbe videre med.

- Alle disse faktorene fører til bedre forståelse, færre feil og en mer optimal byggegrop, som for prosjektet i sin helhet bør gi en betydelig økonomisk gevinst, sier Hersleth i Aas-Jakobsen i pressemeldingen. Han legger ikke skjul på at han er godt fornøyd med at Powel Construction tok utfordringen på strak arm.

Flere kunder vil nyte godt av dette
Løsningen som er tatt frem i forbindelse med utbygging av Stavanger Universitetssjukehus er tilgjengelig i Gemini Terreng som ny standardfunksjonalitet.

- Gemini Terreng er utviklet over flere år i tett samarbeid med våre kunder. Prosjektet sammen med Aas- Jakobsen og Cowi er et eksempel på hvordan vi som selskap ønsker å utvikle gode løsninger og møte behov som markedet etterspør, sier leder for produktstrategi i Powel Construction, Magnus Tandberg.

Om Nye Stavanger Universitetssjukehus:

-Det nåværende sykehuset i Stavanger sentrum er for lite.
-Nytt sykehus bygges på Ullandhaug utenfor sentrum.
-Prosjekteringen gjennomføres av Cowi og Aas-Jakobsen sammen med bl.a. Nordic Office of Architecture.
-Det bygges ca. 100.000 m2 i første byggetrinn med ferdigstillelse i 2023.
-Kostnaden er på rundt 8 milliarder kroner.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår