- Valget kan tapes på dårlig drikkevann

 
- Valget kan tapes på dårlig drikkevannBildet: Administrerende direktør Julie Brodtkorb i MEF og direktør Thomas Breen i Norsk Vann enig om å stå sammen for økt fokus på vanninfrastrukturen. (Skjermdump fra konferansen.)
NORSK VANNS ÅRSKONFERANSE 2020: - Man vinner neppe et valg på godt drikkevann, men man kan tape et valg på ikke å levere rent drikkevann og god avløpsrensing. Det mente administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund, Julie Brodtkorb.

Av Odd Borgestrand

Brodtkorb var en av foredragsholderne under Norsk Vanns digitale årskonferanse i dag, der hun skulle redegjøre for MEF-entreprenørenes kapasitet i anleggsbransjen.

- Skal vi redusere etterslepet i norsk vannbransje må våre entreprenører også ha kapasitet. MEF organiserer 83 prosent av entreprenørene i anleggsbransjen, og vi er opptatt av kompetanse i tillegg til kapasitet, slo Brodtkorb fast.

- Dagens ADK1 sertifisering er selve grunnutdanningen, men det er fortsatt ingen offentlig utdanning for de som skal utføre anleggstjenestene i det som er en viktig infrastruktur. Nå er utdanningsløpet for det nye anleggsrørleggerfaget ute på høring, og går alt etter planen vil landets første anleggsrørlegger være utdannet i i 2024, sa Brodtkorb.

Negativ trend

For første gang i MEFs historie er framtidsforventningene i bransjen negativ med tanke på markedssituasjonen. Hovedfaktoren er Covid-19. Kommunene, som er største oppdragsgiver, har satt mange prosjekter på vent, og dette slår ut i pessimisme blant mange entreprenører rundt om i landet.

- Regionalt er pessimismen størst på Vestlandet og i Midt-Norge, og det er mye ledig kapasitet på Vestlandet og i Trøndelag. Over 80 prosent av MEF-medlemmer i disse regionene oppgir at de har ledig kapasitet. Telemark og Vestfold ligger best an, der halvparten av MEF-medlemmene sier de har ledig kapasitet.  For entreprenører som har mange oppdrag fra det offentlige og innen vann- og avløp er det spesielt stor ledig kapasitet, fortalte Brodtkorb med bakgrunn i en helt fersk undersøkelse blant sine medlemmer.

- Derfor er det et godt tidspunkt å sette i gang med å ta igjen noe av det enorme etterslepet på det norske ledningsnettet nå. Det viktigste for våre medlemsbedrifter er at Norge ikke stenges ned èn gang til. Vi ber nå at planlagte prosjekter blir lyst ut, og at Staten må øke sine investeringer i nødvendige prosjekter. MEF og Norsk Vann skal fortsatt stå sammen i kampen for å sikre norsk infrastruktur, konkluderte hun.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave