Vamma-kraftverket til topps

 
Vamma-kraftverket til toppsBildet: Et nybygg på 3.500 kvadratmeter ble oppført av AF Anlegg med en prislapp på 370 millioner kroner for byggherre E-Co, men det meste skjedde under bakkenivå. Høy grad av digitalisering og presisjon ligger bak den krevende utbyggingen. Foto: AF-bygg
Byggedagene 2020: Kraftverket Vamma 12, på grensa mellom Askim og Skiptvet, ble Årets Anlegg 2019.

Av Odd Borgestrand

- Vinneren har tatt samspill til et nytt nivå. Prosjektet har også en sterk samfunnsnytte og utfordret på digitale verktøy som næringen kan ha stor nytte av, sa juryleder Kjersti Follevik under prisutdelingen
- De beste prosjektene preges av godt samspill i tillegg til at de beste prosjektene legger vekt på bærekraft og innovative løsninger. Dette har vært spesielt tydelig både i anlegg og bygg, sa Follevik videre.

Tre sterke kandidater

Juryen hadde nominert tre kandidater til prisen Årets Anlegg, nemlig
E18 Rugtvedt – Dørdal i Bamble i Telemark. Dette er en 16 kilometer motorvei og to kilometer fylkesvei med en kontraktssum på 2,1 milliarder kroner, der Nye Veier var byggherre og Hæhre Entreprenør var totalentreprenør.

Det andre veiprosjektet var E6 Helgeland nord fra Urlandå til Bolna i Nordland. Prosjektet besto av bygging og utbedring av 62,7 kilometer vei til drøye 1,5 milliarder kroner. Byggherre her var Statens vegvesen og Hæhre Entreprenør var totalentreprenør også på dette prosjektet.

Kraftstasjon til topps

Men det var altså kraftstasjonsprosjektet Vamma 12 på grensa mellom Askim og Skiptvet som gikk av med seieren. Et nybygg på 3.500 kvadratmeter ble oppført av AF Anlegg med en prislapp på 370 millioner kroner for byggherre E-Co.Høy grad av digitalisering og presisjon ligger bak den krevende utbyggingen. 
Utbyggingen har gått over nesten fire år, der kraftverket er utvidet og modernisert med en rekordstor ny turbin. Statsminister Erna Solberg åpnet kraftverket i september i fjor. Vamma 12 betyr at dette er den tolvte turbinen ved kraftverket, og det er den største som er bygget i Europa på de siste 30 årene.  Turbinen har en slukeevne på 500 kubikkmeter vann per sekund, forteller prosjektleder Fridjar Molle for byggherre E-Co Energi.

På Vamma utgjør de synlige byggene kun toppen av isfjellet. De underjordiske konstruksjonene betegnes som krevende, og AF har sprengt ut tunneler med strenge krav til eksakt utforming. Tunnelen er dessuten blitt sprengt ut under en trafostasjon i full drift med kun mellom 17 og 18 meters overdekning.

Helt papirløst prosjekt

Et viktig element ved utbyggingen av Vamma 12 er at prosjektet har vært helt papirløst.
– Det ble bestemt tidlig i prosjektet at det skulle gjennomføres helt papirløst. Tidligere har 3D-modellen gjerne vært et supplement til tegningene, men her skulle vi bygge utelukkende med modell.

Det var byggherre E-Co Energi som tok det endelige valget om å gjennomføre kraftverksutbyggingen papirløst etter å ha vært i dialog med både AF og med de øvrige tilbyderne i prosjektet.


 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår