- Vannbransjen bør reorganiseres

28 Jan 2022
Av Odd Borgestrand
Det kommer fram i en omfattende mulighetsstudie for VA-sektoren, som også inneholder samfunnsøkonomiske analyser. Rapporten er utarbeidet av Oslo Economics i samarbeid med rådigverselskapene COWI og Kinei. Studien er bestilt av Kommunal- og distriktsdepartementet, Klima- og miljødepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet. Studien har i stor grad de samme konklusjoner som en bredt sammensatte arbeidsgruppe i Norsk Vann presenterte under Norsk Vanns årskonferanse i Bergen i september i fjor.
- Bransjen har en rekke utfordringer blant annet knyttet til reservevann, avløpshåndtering og ledningsfornyelse. En forutsetning for å drive effektive vann- og avløpstjenester er å ha tilstrekkelig kompetanse på både vann- og avløpsdrift- og -investeringer. I Norge har om lag halvparten av landets kommuner færre enn 5 000 innbyggere, og svært få av disse samarbeider om vann- og avløpstjenester for å løse problemet med kompetansemangel, står det i studien.
Større enheter
Studien slår fast at det mest samfunnsøkonomisk lønnsomme vil være å vedta at de kommunale vann- og avløpsenhetene skal organisere seg i regionale enheter, for å sørge for en best mulig bruk av vannkilder, resipienter, infrastruktur og fagfolk. I tillegg bør staten innføre en mer systematisk styring av sektoren, blant annet ved å samle myndighetsansvaret for avløp.
Rapporten er bestilt på bakgrunn av at sektoren må gjøre betydelige investeringer de neste årene for å ta igjen vedlikeholdsetterslepet i vann- og avløpsnettet.
Kommunalt ansvar
I dag har den enkelte kommune ansvar for å sikre gode drikkevann- og avløpstjenester til sine innbyggere. Det har over flere år utviklet seg et vedlikeholdsetterslep i vann- og avløpsnettet, og mange kommuner sliter med å ta igjen dette etterslepet
For å ta igjen etterslepet på vann- og avløpsnettet på en effektiv måte, viser studien at vann- og avløpsorganisasjonene bør styrkes for å være bedre i stand til å bruke riktige teknologier og arbeidsmetoder. For å utnytte disse mulighetene må kommunene sikre rett kompetanse, og særlig små kommuner sliter i dag med tilgang til kompetanse og at fagmiljøene er små.
Tre departementer skal følge opp
- Det er viktig å redusere de store investeringsbehovene i vann- og avløpssektoren de kommende årene. Denne studien er et godt bidrag inn i det arbeidet. Vi vil nå vurdere forslagene i rapporten og komme tilbake til hvordan vi skal følge opp, sier kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram i en felles pressemelding fra de berørte departementene.
- En god avløpshåndtering er viktig for miljø- og helse, men det er ikke tvil om at vann- og avløpssektoren står overfor store utfordringer. Klima- og miljødepartementet vil sammen med de andre departementene gå grundig gjennom funnene og vurdere hvordan vi best kan følge opp studien, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.
- Selv om befolkningen i all hovedsak har tilgang på trygt drikkevann, utgjør dårlig ledningsnett en alvorlig trussel dersom ikke utskiftingstakten økes. Mulighetsstudien vil være et viktig grunnlag i regjeringens videre arbeid for en helsemessig trygg og sikker vannforsyning også i fremtiden, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
Et usynlig problem
De store lekkasjene fra vannledningsnettet kan i vesentlig grad forklares med at forfallen VA-infrastruktur er et usynlig problem og at det er god tilgang på vann i landet.
Reduksjon av vannlekkasjer krever ikke bare ledningsfornyelse. Andre viktige tiltak er systematisk lekkasjesøking og overvåking av lekkasjenivået i hele vannledningsnettet. En viktig årsak til store vannlekkasjer kan i mange kommuner være manglende kompetanse/ressurser, vannmålere, systemer og gjennomføringsevne på dette området, heter det blant annet i rapporten.
Kritisk også på avløp
På avløpssiden er bare om lag 50 prosent av innbyggerne tilknyttet offentlig renseanlegg som overholder gjeldende rensekrav. Transporten av avløpsvann fører også til utslipp ved at for mye overvann og annet fremmedvann fører til urensede utslipp med lokal forurensning som følge. For dårlig avløpsrensing er en av flere årsaker til at bare 74 prosent av de naturlige vannforekomstene har god økologisk tilstand. I små kommuner er fornyelsen så lav at vedlikeholdsetterslepet øker. En økonomisk utfordring er de store gebyrforskjellene mellom kommuner.
God vannkvalitet
Rådgiverne bak studien slår fast at kvaliteten på drikkevannet i Norge er relativt god. Dette skyldes at tjenesten er umiddelbart livsviktig, og at kvaliteten er observerbar, til dels til og med for vanlige abonnenter.
- På myndighetssiden er vår vurdering at samlingen av ansvar hos Mattilsynet bidrar til å sikre kvaliteten, ved at mindre kommuner ikke lenger kan føre tilsyn med egen drikkevannstjeneste. Samtidig er det fortsatt enkelte mangler i sikkerhet og beredskap, inkludert metodebruk for vurdering av hygienisk barrieresikring, heter det i studien
Nødvendig samarbeid
Interkommunalt samarbeid er et tiltak som kunne bidratt til å løse blant annet kompetanse- og gjennomføringsutfordringene knyttet til avløpshåndtering. Fagfolk i kommunene er ofte positive til dette, men det er flere steder lokalpolitisk motstand mot samarbeid. Større, regionale avløpsrenseanlegg gjør det mulig å rense mer, på en mer kostnadseffektiv måte. Etablering av flere mindre og kommunale renseanlegg nå kan derfor stå i veien for fremtidig, mer omfattende rensing, står det videre i rapporten.
Det blir slått fast at myndighetene historisk ikke har gjort tilstrekkelig arbeid for å motvirke forurensende utslipp fra kommunalt avløpsvann. I lovverket er kommunene gitt en viktig rolle som forurensningsmyndighet for utslipp fra bolighus, fritidsbebyggelse.
Samfunnsøkonomisk lønnsomhet
Oslo Economics, COWI og Kinei mener at det mest samfunnsøkonomisk lønnsomme alternativet er regional organisering. Da vil kommunale vann- og avløpsansatte og vann- og avløpsanlegg samles i én felles organisasjon per fylkeskommune, med mandat om å organisere bruk av vannkilder, resipienter, infrastruktur og fagfolk på en best mulig måte. Dette mener rådgiverne vil gi en betydelig kvalitetsøkning og en reduksjon i kostnader sammenlignet med dagens situasjon.
Det nest mest lønnsomme alternativet er statlig organisering, etterfulgt av krav til kommunal organisering og systematisk statlig styring. Det minst lønnsomme alternativet er nasjonal delfinansiering, heter det i studien, som altså i stor grad har de samme konklusjoner som ble presentert under Norsk Vanns årskonferanse i Bergen i september i fjor.
-
Fremmer mangfold i elektrobransjen
- Dessverre er det altfor få jenter som utdanner seg til montører og andre sentrale stillinger i bransjen. Vi må jobbe aktivt for å få større mangfold i elektrobransjen, sier markedsdirektør Ida Thorendahl i Elektroforeningen (EFO).
-
Styrker miljøsatsingen med nyansettelser
Karoline Veum Solberg og Emilie Marley er nye miljørådgivere i Entra. De skal hjelpe eiendomsselskapet med å redusere utslipp av klimagasser betraktelig innen 2030.
-
Hvem vil utvikle Smart fjellbygd Trøym?
AKTUELLE PROSJEKTER: Hemsedal kommune inviterer til konkurranse om stedsutvikling / arkitektskisse for Smart fjellbygd Trøym i Hemsedal.
-
Snart kommer «vannbussen» til Fredrikstad og Drammen
MOBILITET 2022: Byferga i Fredrikstad får i løpet av høsten tilvekst med en moderne, helelektrisk vannbuss. Det er Ekergruppen som står bak den nye vannbussen med innebygget lading.
-
Fortsatt vekst i byggevarehandelen
– Fortsatt ligger omsetningen i privatsegmentet på høye nivåer, etter den kraftige veksten vi så gjennom pandemien, sier Aslaug Koksvik, direktør for byggevarehandel i Virke.
-
Elektrobransjen er klar for messe
ELIADEN 2022: - Stemningen blant Eliaden-utstillerne er meget god. De er mer enn klare til møte bransjefolk fra hele landet på NOVA Spektrum, Lillestrøm 31. mai til 2. juni. Samtidig har tusenvis av besøkende forhåndsregistrert seg,
-
Innovasjoner må deles
MOBILITET 2022: - Norge har den grønne ledertrøyen takket være vår vannkraft. Ledertrøyen beholder vi kun om vi tenker større sammen. Nå er kapitalen på vei inn i de grønne løsningene, og den må vi benytte oss av.
-
Bebuder «kjipe valg» for et grønt skifte
MOBILITET 2022: - Det grønne skiftet er i stor grad et infrastrukturskifte. Om kort tid vil klimadebatten være preget av behovene for å gjøre de virkelig vanskelige valgene. Da blir det snakk om det «kjipe» grønne skiftet.
-
Lanserer ny anvisning om innfesting av solanlegg
Takprodusentenes forskningsgruppe (TPF) og SINTEF Community utarbeidet en helt ny anvisning om innfesting av solanlegg på kompakte tak med god hjelp fra Solenergiklyngens medlemmer.
-
Planlegger for utslippsfrie byggeplasser
Utslippsfrie bygge- og anleggsplasser kan bli virkelighet om ikke veldig lenge, viser en konsekvensutredning.
-
Utfordrende løftejobb på Svalbard
Noen av Svalbards mest velkjente kulturminner står i fare for å bli ødelagt. Nå skal den gamle taubanen få nye bein å stå på ved hjelp av AF Decoms spesialutstyr.
-
- Naturen mangler rettsvern
MOBILITET 2022: Det er sjelden å høre en tidligere samferdselsminister og nåværende nestleder i Fremskrittspartiet framsnakke naturvern, men det skjedde under Mobilitet 2022.
-
- Næringsliv og myndigheter må spille på lag
MOBILITET 2022: - Regjeringen er villig til å delta på risikoavlastning når ny teknologi skal rulles ut slik at den økonomiske ulempen blir redusert.
-
Nord universitet søker rådgivningstjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Nord universitet tilbyr rammeavtale på ulike konsulent- og rådgivningstjenester innen byggebransjen.
-
- Norsk samferdsel går inn i en ny epoke
MOBILITET 2022: Det var et sterkt forelesergalleri med blant annet samferdselsminister og næringsminister som åpnet Mobilitetskonferansen i Oslo i dag.
-
Søker byggentreprenør for rammeavtale
AKTUELLE PROSJEKTER: Ringerike Boligstiftelse utlyser konkurranse om rammeavtale på tjenester innen byggentreprise. Varighet på avtalen vil være tre år.
-
Ønsker tilbakemelding på MOPS-pilot
Anskaffelse av BIM-komponenter for digitale tvillinger vil få ambisjonene til modellbasert prosjektgjennomføring i Vegvesenet til å skyte fart.
-
Viktig milepæl for ny flyplass i Rana
Samferdselsdepartementet har gitt Avinor konsesjon for drift av Mo i Rana lufthavn.
-
Tovegs-trafikk i ett løp?
Statens vegvesen vil utrede mulighet for å tilrettelegge for tovegs-trafikk i ett løp i søndre del av Fløyfjelltunnelen.
-
Vil gjøre grunnudersøkelser billigere
Den Mo i Rana-baserte teknologibedriften The Coring Company lanserer nå sitt nye software Sample Control System (SCS). Med denne softwaren vil bransjen få et kraftig verktøy for å redusere kostnadene ved grunnundersøkelser.
-
Positiv til tegningsløs byggeplass
På leilighetsprosjekt Nybyen i Sandefjord, som Kruse Smith bygger for Inter Eiendom, eksisterer ingen tradisjonelle 2D tegninger. Alt ligger i modellen, og kan enkelt hentes frem av alle på iPad eller i BIM-kiosk.
-
Mysen planlegger kollektivknutepunkt
AKTUELLE PROSJEKTER: Indre Østfold kommune søker entreprenør til etablering av kollektivknutepunkt Mysen.
Stilling ledig
-
Har du erfaring som RIB men vil løfte blikket litt?
Søknadsfrist: 19.06.2022
Sted: Oslo
Tittel: Prosjektutvikler for bærende systemer -
Er du en erfaren prosjektleder som vil ta steget videre?
Søknadsfrist: 19.06.2022
Sted: Oslo
Tittel: Prosjektansvarlig -
Opptatt av god flyt i prosjekter?
Søknadsfrist: 17.06.2022
Sted: Vækerø
Tittel: Prosjektleder -
Vil du finne morgendagens kompetanse?
Søknadsfrist: 19.06.2022
Sted: Oslo
Tittel: Rådgiver, research og analyse -
Prosjektingeniør
Søknadsfrist: 19.06.2022
Sted: GK Kristiansand
Tittel: Prosjektingeniør -
Servicetekniker ventilasjon
Søknadsfrist: 19.06.2022
Sted: GK Kristiansund
Tittel: Servicetekniker ventilasjon -
Systemingeniør Produktforvaltning GK Cloud
Søknadsfrist: 19.06.2022
Sted: Oslo
Tittel: Systemingeniør Produktforvaltning GK Cloud -
Prosjektleder elektro
Søknadsfrist: 19.06.2022
Sted: GK Trondheim
Tittel: Prosjektleder elektro -
Prosjektleder rør
Søknadsfrist: 19.06.2022
Sted: GK Trondheim
Tittel: Prosjektleder rør -
Ressursplanlegger
Søknadsfrist: 19.06.2022
Sted: GK entreprise Trondheim
Tittel: Ressursplanlegger -
Ventilasjonsmontør & BAS
Søknadsfrist: 20.06.2022
Sted: GK Lillehammer/Gjøvik/Hamar
Tittel: Ventilasjonsmontør & BAS -
Prosjektingeniør
Søknadsfrist: 05.06.2022
Sted: GK Trøndelag
Tittel: Prosjektingeniør -
Elektrikere
Søknadsfrist: 12.06.2022
Sted: GK Oslo
Tittel: Elektrikere -
Ventilasjonstekniker
Søknadsfrist: 15.06.2022
Sted: GK Vestland
Tittel: Ventilasjonstekniker -
Kuldetekniker
Søknadsfrist: 15.06.2022
Sted: GK Vestland
Tittel: Kuldetekniker -
Service / Supporttekniker i ledende selskap innen Varmepumper og Klimasystemer
Søknadsfrist: Snarest
Sted: Oslo, Hamar, Larvik og Trondheim
Tittel: Servicetekniker -
Serviceplanlegger
Søknadsfrist: 29.05.2022
Sted: Tromsø
Tittel: Serviceplanlegger -
Bli med på å forme morgendagens prosjekter
Søknadsfrist: 12.06.2022
Sted: Oslo
Tittel: Tilbudsleder, avd. Store Prosjekt -
Prosjektsjef
Søknadsfrist: 29.05.2022
Sted: Bergen
Tittel: Prosjektsjef -
Er du vår nye kollega innen prosjektledelse?
Søknadsfrist: 31.05.2022
Sted: Oslo
Tittel: Prosjektleder -
Ventilasjonmontør
Søknadsfrist: 29.05.2022
Sted: GK Narvik/Evenes
Tittel: Ventilasjonmontør -
Prosjektleiar ventilasjon
Søknadsfrist: 29.05.2022
Sted: GK Odda
Tittel: Prosjektleiar ventilasjon
Mest leste
Produktnyheter
-
Vil gjøre grunnudersøkelser billigere
Den Mo i Rana-baserte teknologibedriften The Coring Company lanserer nå sitt nye software Sample Control System (SCS). Med denne softwaren vil bransjen få et kraftig verktøy for å redusere kostnadene ved grunnundersøkelser. -
Nye borskruer fra SFS
SFS introduserer ny selvborende skrue, SX20 og SD20, for installasjon av metallplater og braketter til stål tykkelser fra 4-20 mm. -
TermoGaia AB introduserer ClimateCoating
TermoGaia AB introduserer klimamalingen ClimateCoating, som både har miljøvennlige, bærekraftige og energieffektive egenskaper -
Satser på miljøvennlig stigeproduksjon
Wibe Ladders lanserer verdens første grønne aluminiumstiger. -
Batteridrevet mobilkran på Pallplassen
Kruse Smith tar i bruk nyutviklet batteridrevet mobilkran på prosjekt Pallplassen på Lørenskog. -
Husholdningsavfall blir terrassebord
Som eneste leverandør i Norge tilbyr Sustinera AS et terrassebord som er 100 prosent resirkulerbare. -
Lonking introduseres i Norge
Nå lanserer en av verdens største produsenter av anleggsmaskiner, kinesiske Lonking, sin første maskin på det norske markedet. -
BDO digitaliserer med dansk skyteknologi
Det danske teknologiselskapet Ordrestyring ApS er valgt som teknologileverandør av BDOs skybaserte arbeidsverktøy for håndverksbransjen. -
Lanserer «Blast Fence-løsning»
Garda Sikring har nå kommet på banen med et produkt som gjør at de mye omtalte helikopter-problemene ved en rekke sykehus og flyplasser nå kan bli løst. -
Ny markvibrator fra engcon
engcons nye markvibrator øker effektiviteten og reduserer risikoen for personskader. Man trenger blant annet ikke løfte hånddrevne vibratorer med kjetting eller løftestropp. -
ROCKWOOL isolasjon med ambisiøse EPDer
ROCKWOOL har nylig fått utarbeidet nye produktspesifikke miljødeklarasjoner (EPDer). En gjennomsnittlig halvering av klimagassberegningene til isolasjonsproduktene vil gi et viktig bidrag til å oppfylle de strengere kravene. -
Log:Nett gir stålkontroll på logistikk
– Log:Nett gir oss full sporing på alle våre sendinger. Vårt kundesenter kan raskt gå inn i TA systemet Log:nett og lokaliserer sendingene, sier transportsjef Svein Gulbrandsen i Maske AS. -
Hitachi satser på 3D-teknologi i gravemaskiner
Den nederlandske maskinprodusenten, Hitachi Construction Machinery Europe, utvider maskinsortimentet og tilbyr nå gravemaskiner med fabrikkmonterte 2D- og 3D-løsninger fra Leica Geosystems. «Partnerskapet er i tråd med strategien vår om økt digitalisering», sier Hitachi-sjefen. -
Fiskegarn blir til brytere og stikkontakter
Som første leverandør i bransjen lager ELKO elektromateriell av havplast. – Et første, lite steg som forhåpentligvis vil føre til at flere i bransjen følger etter, sier Marlene K. Haagensen, markeds- og kommunikasjonssjef i ELKO. -
Finja lanserer nytt reparasjonsprodukt i form av Veggsparkel ECO
Nå kommer Veggsparkel ECO, et nytt innendørsprodukt fra Finja og den første i sitt slag med tanke på dens reduserte karbondioksidutslipp. -
Ta en titt på det usynlige
Elma B-Scope 800 bruker din egen enhet som skjerm, slik at du kan dokumentere målingene som du vil.
Bransjekommentar
-
- Vi må snakke mer om sola
KRONIKK: Solkraft har potensiale til å løse opp i energikrisen vi står i. Den er kortreist, fornybar, rimelig og konfliktfri. -
Varer ikke ærlighet lengst i anbudsprosessen?
– Det kan ikke være slik at de selskapene som lyver best, er de som skal vinne anbudskonkurransene. Dette er like umoralsk som å sikre seg en toppjobb på bakgrunn av uriktige opplysninger i CV-en. -
- Ikke utnytt krisen til å øke prisene
KRONIKK: - Det meldes om prisøkninger i mange markeder – matvarer, strøm, gjødsel, drivstoff, stål, byggematerialer, solsikkeolje, kjøreskoletimer, fisk og papir. Mange spør, hva gjør Konkurransetilsynet? Kan tilsynet gjøre noe for å presse prisene ned? -
OPPTRE med overordnet og enkelt risikoverktøy
FAGARTIKKEL: - I forskningsprosjektet OPPTRE har vi utviklet et enkelt verktøy som kan fungere som beslutningsstøtte ved vurdering av fuktrisiko når man skal energioppgradere en bolig. -
Landet trenger flere fagfolk til bygg og anlegg – også ingeniører
KRONIKK: - Nå skal vi utdanne flere ingeniører som kan håndtere hammer og betong. Vi kombinerer teoretisk utdannelse med praktisk erfaring. -
2022: Hva har vi i vente?
KRONIKK: Ved inngangen til 2022 er pandemien langt fra over. Det å lage spådommer for året virker utfordrende når vi fortsatt er såpass langt unna normalitet. Men i løpet av de siste 18 månedene har evnen til å forberede seg på det uventede – og klar til å reagere på endringer – blitt avgjørende. -
- Når innleiekartet stemmer dårlig med terrenget
KRONIKK: Arbeidsminister Hadia Tajik varsler kraftige innstramminger i bemanningsmarkedet. Med tung støtte fra arbeidstakernes hovedorganisasjoner, rasler regjeringen med sablene og går særlig i strupen på bygg- og anleggsbransjen. -
«Gi folk verdigheten tilbake, hjelp dem til å ta kontroll over strømforbruket»
Regjeringen forstår at strømprisene er et stort problem for vanlige folk akkurat nå. Men forstår de hva som skal til for at problemet ikke blir varig? -
Taksonomi i Norge – er vi klare?
BRANSJEKOMMENTAR: Hvordan skal man rapportere på grad av bærekraft for bygg- og eiendomssektoren når nasjonalt rammeverk avviker fra EUs metodikk på sentrale områder? Rådgiverne skal bistå, men myndighetene må på banen. -
Kan vi stole på geoteknikerne?
KRONIKK: - Som arkitekt har jeg sett fordelen med konsulenter som skråsikkert kan frikjenne et usikkert område med forslag om kompenserende tiltak. Raset på Gjerdrum hjalp meg å se medaljens bakside. -
IT-bransjen – en del av løsningen eller en del av problemet?
KRONIKK: Digitalisering av infrastruktur, næringsliv og samfunnet generelt er et svært viktig steg i retning nullutslippssamfunn og en bærekraftig fremtid. Paradoksalt har IT-bransjen vært dårlige på å sette fokus på hva som kan gjøres bedre i deres eget felt. -
Mobilgigant roper varsku om digitaliseringen
KRONIKK: Mobilbransjen er sterkt involvert i kampen for å trappe opp innsatsen og nå netto nullutslipp i 2050. Hvorfor? På grunn av det store behovet for digitalisering.
Nyttekjøretøy
-
Fornyer Maxus e-Deliver
Knappe to år etter el-varebilen e-Deliver 3 ble lansert for det norske markedet, kommer el-varebilen nå i ny utgave. -
Ford Transit Custom blir helelektrisk
Ford tok i dag nok et stort og viktig skritt på veien mot en helelektrisk fremtid da Ford Pro avslørte de første detaljene om den nye helelektriske E-Transit Custom. -
E-Transit er på vei
Nå er de første Ford E-Transit i ferd med å bli levert ut til norske kunder. Bare i løpet av sommeren vil flere hundre av det nye helelektriske og klasseledende nyttekjøretøyet ha ankommet Norge. -
Helelektrisk satsing fra Ford
Ford Pro avduker sitt andre helelektriske nyttekjøretøy for europeiske kunder den 9. mai 2022. -
Isuzu toppet salgslistene i mars
Isuzu er Norges mest solgte pickup foran Toyota Hilux og Ford Ranger i mars, med en markedsandel på 35 prosent. -
Ford lanserer ny generasjon Ranger Raptor
Nye Ford Ranger Raptor er utviklet for å dominere under alle kjøreforhold, om det er til fjells, i ørkenen eller på landeveien. -
Ford vil doble produksjonen av F-150 Lightning
Ford Motor Company annonserte nylig at de planlegger å nesten doble produksjonen av F-150 Lightning – til 150 000 pickuper i året. -
Ny Amarok pickup: Volkswagen letter på sløret
Volkswagen forbereder seg på å lansere tredjegenerasjon Amarok neste år, og lover en allsidig allrounder pickup som vil passe like godt i røff norsk natur som på byggeplassen. -
Har overtatt Fiat, Alfa Romeo og Jeep i Norge
Fra og med 1. desember 2021 har Bertel O. Steen overtatt importen av bilmerkene Fiat, Alfa Romeo og Jeep til Norge. -
Ford avduker neste generasjon av Ford Ranger: Smartere, tøffere og enda mer praktisk i bruk
Ford avduket i dag den smarteste, tøffeste og mest kapable Ranger pickup som noensinne er utviklet. -
MAN TGX kåret til "Årets bærekraftige lastebil 2022"
MAN TGX med motor på 510 hk har fått den prestisjetunge prisen i kategorien trekkvogner på Ecomondo i Italia. Ecomondo er en av Europas ledende messer for bærekraftig og sirkulær økonomi. Juryen består av internasjonale fagpressejournalister som berømmet MAN TGX 18.510 for sin spesielle drivstoffeffektivitet, ytelse og miljøvennlighet. -
Presenterer konseptbilen ID.Buzz Cargo
BYGG REIS DEG 2021: - Dette blir introduksjonen av Volkswagen sin første varebil som er utviklet fra bunn som en elbil. -
Ranger i fire spesialutgaver
I løpet av året har Norge og Europas mest solgte pickup så langt i år, Ford Ranger, kommer i fire nye spesialutgaver. Nå skal de nye variantene prøvekjøres av europeisk presse. -
1017 kilometer fylkesveg åpnes for modulvogntog
Fra 1. oktober åpnes ytterligere 1017 kilometer fylkesveg rundt om i Innlandet for modulvogntog. -
Elektrisk gjennombrudd for Volvo Trucks
Volvo Trucks har mottatt en ordre på 100 FM Electric fra DFDS, Nord-Europas største shipping- og logistikkselskap. Avtalen er den største kommersielle ordren for Volvo elektriske lastebiler hittil. -
ELINOR skal bidra til at Oslo når sine klimamål
Franzefoss har gått til anskaffelse av en Volvo FE Electric liftbil. Bilen, som har fått navnet ELINOR, er den første av sitt slag i Norge, og starten på en omfattende elektrifisering i Franzefoss Gjenvinning.