Aktuelt

Vannkunsten i Bjørvika ble Årets Bygg 2021

Bildet: Svært fornøyde og noe overraskende vinnere av årets bygg. Vannkunsten i Bjørvika i Oslo. Fra venstre: Hossein Amiri i Vedal Prosjekt, Øystein Farstad Valdø i Vedal Prosjekt, Øystein Olav Ylvisåker i Oslo S Utvikling, Emma Hansson i Tegnestuen Vandkunsten, Mathias Rolvung Petersen i Tegnestuen Vandkunsten, Birger Kristiansen i AF Byggfornyelse og Hege Vinjevoll i AF Byggfornyelse tok imot prisen for Årets bygg 2021. Foto: Odd Borgestrand

BYGGEGALLAEN 2022: Jubelen sto i taket bak de mange som kunne glede seg over at Boligprosjektet Vannkunsten er kåret til Årets Bygg 2021. Vinneren ble utropt under Byggegallaen i Oslo onsdag kveld. Av fem svært så kvalifiserte deltakere i finalerunden var det altså Vannkunsten i Bjørvika som fikk juryens bestemannspremie.

Av Odd Borgestrand

I omtalen av prosjektet heter det at Vannkunsten rommer 215 leiligheter i størrelsesorden fra 40 til 150 kvadratmeter. 
«Byggene, som er i tre forskjellige størrelser, varierer fra fire til åtte etasjer. De har skjeve vinkler med asymmetriske skråtak og ligger dreid og vendt vekk og mot hverandre. Bebyggelsen ligger langs havnepromenaden, der det interne vannrommet mellom husene bringer sjøen praktisk talt frem til stuedøra for enkelte av leilighetene. Plasseringen er et resultat av mye tankevirksomhet og planlegging for å sikre flest mulig av boligene utsikt mot fjorden og gode solforhold. Danske Tegnestuen Vandkunsten, som vant arkitektkonkurransen i 2012, har latt seg inspirere av norsk natur og kystkultur. De ni husene bringer lett tankene til de spredte samlingene av gårdstun.  I den tøffe konkurransen skilte Vannkunsten seg ut som et unikt prosjekt på flere måter. Det har en særegen utforming og plassering og har gitt nærområdet noe helt nytt – og selve prosjektet er blitt en attraksjon i seg selv», skriver juryen.

Bildet: Vannkunsten i Bjørvika er kåret til Årets Bygg 2021. Foto: Rasmus Hjortshøj 

Bygg med spesiell utforming

«Det karakteristiske for prosjektet er at arkitekturen formidler overganger. Bygget har en spesiell utforming med blant annet mange skjeve vinkler og arkitekten har latt seg inspirere av norsk natur og kystkultur. Dette vises ikke minst igjen ved en særegen fasade. Bygget er blitt en severdighet i byen og mange har benyttet anledningen til å se og gå rundt mellom det ferdige prosjektet i hovedstaden», heter det videre i juryens begrunnelse.

Kari Sandberg har ledet juryens arbeid og har sittet i juryen for Årets Bygg og Årets Anlegg gjennom flere år, og hun ser flere positive trekk ved årets kåring.
– Det leveres stadig flere prosjekter som svarer ut helheten i kriteriene som ligger i Årets Bygg. Det er dermed en krevende oppgave å sitte i juryen for å finne frem til de aller beste prosjektene. Men det er mye god kompetanse i juryen, og vi er godt fornøyde med prosjektene som kom helt til finalen, og ikke minst Vannkunsten som ble stående igjen som årets vinner, sier Sandberg.

Forbildeprosjekter

Prosjektene som kommer til finalen skal fremstå som et forbildeprosjekt som viser gode eksempler på både byggeskikk og arkitektur. Miljøkriterier, ombruk og gjenbruk gikk igjen i flere prosjekter denne gang, men det handlet også i stor grad om innovasjon og utvikling. Juryleder Kari Sandberg mener prisutdelingen er med å vise fram en næring som er framoverlent. 
– Dette er en næring som bygger lokalsamfunn, og her er det mange kloke hoder og flittige hender, sier hun, og understreker at det har vært krevende å velge finalister i år.

Inspirert av norsk natur

Nyheten om kåringen gleder også arkitektene.
– Dette var veldig hyggelige nyheter, og en flott anerkjennelse til et prosjekt vi i teamet har blitt veldig glade i, sier arkitekt Emma Hanson, arkitekt i Tegnestuen Vandkunsten, som har tegnet byggene.
– Vi har latt oss inspirere av nordnorsk byggeskikk, norsk natur, fjell og skjærgård. Det ble til slutt de ni husene med saltak, helt dekket av skifer. Vi har prøvd å få en struktur som er tett og åpen på samme tid, og ført sjøen inn mellom byggene. Broer og platåer gjør at alle kommer så tett på vannet som mulig. Husene er også dreid for å oppnå ideelle sol- og siktforhold, både i boligene og utenfor for menneskene på gateplan, sier Elena Astrid Rojas, arkitekt i Tegnestuen Vandkunsten.
 
Komplisert prosjekt

AF Gruppen har vært entreprenør på Vannkunsten.
– Der det tidligere var havnebasseng er det bygget ni unike bygg med kjellere under vannflaten. Usymmetriske bygg, skiferfasader, utfordrende logistikk og komplekse riggforhold gjorde Vannkunsten til et av de mest spennende og krevende prosjektene vi har jobbet med. Til tross for dette har alle utfordringer blitt overvunnet. Vi synes resultatet har blitt slående vakkert, og et prosjekt som vil påvirke hvordan man tenker om bygg i en by. At det nå har blitt kåret til Årets bygg synes vi er helt fortjent, sier Hege Vinjevoll, prosjektleder i AF Gruppen.
 
Mye læring

Vedal Prosjekt har vært ansvarlig for prosjektledelse og -utviklingen frem til rammesøknad. 
– Dette var en fortjent seier, synes vi. Vannkunsten har vært et unikt og komplisert prosjekt hvor alle parter har blitt utfordret i alle faser av prosjektet. Vi har fått brukt alt vi har kunnet, og også lært utrolig mye nytt. Kompliserte grunnforhold, oppretting av tørr byggegrop og vanntett kjeller, bygging i og ved vannet, unik geometri og materialitet har vært noen av utfordringene som prosjektet har møtt underveis. Dette er nettopp faktorer som har gjort Vannkunsten til et særegent prosjekt, som vi er veldig stolte av å ha bidratt til, sier Øystein Valdø, prosjektleder fra Vedal Prosjekt.
 
Breeam-Nor Very good

Vannkunsten består av både av boligbebyggelse, parkeringskjeller og næring i første etasje, og er på til sammen 31 196 kvadratmeter. Prosjektet er bygget med strenge miljøkrav, og har oppnådd Breeam-Nor Very good. Norconsult har bidratt med prosjekteringsledelse og bygningsfysikk, Grindaker har vært landskapsarkitekt, og Multiconsult har bidratt som rådgiver innen geoteknikk og akustikk. I tillegg har dr.techn. Olav Olsen og Fokus Rådgivning bidratt som rådgivere på bygg- og brannteknikk.

Fakta:

Sted: Bjørvika i Oslo
Prosjekttype: Boligbebyggelse, p-kjeller og næring i 1. etasje
Bruttoareal: 31.196 kvadratmeter
Byggherre: Oslo S Utvikling
Prosjektledelse: Vedal Prosjekt
Prosjekteringsledelse: Norconsult
Totalentreprenør: AF Gruppen
Kontraktsum (opprinnelig) eks. mva.: cirka 739 millioner kroner
Arkitekt: Tegnestuen Vandkunsten
LARK: Grindaker
Hovedrådgiver – Prosjekteringsledelse, RIB, RIA, RIBfy, RIV, RIBr: Norconsult
Rådgivere: RIB: Dr.techn. Olav Olsen l RIBR: Fokus Rådgivning l RIE og RIV: AF Energi og Miljøteknikk l RIG og RIA utv: Multiconsult

De øvrige finalistene:

Tønsbergprosjektet, Somatikkbygget

Fakta:

Sted: Tønsberg
Prosjekttype: Somatikkbygg
Bruttoareal: 33.000 kvadratmeter
Byggherre: Sykehuset Vestfold HF
Prosjektledelse: Metier OEC
Totalentreprenør: Skanska
Kontraktssum eks. mva: 2 milliarder kroner (byggetrinn 1 og 2)
Arkitekt og rådgiver: CURA-gruppen (Link Arkitektur, Link Landskap, Bølgeblikk Arkitekter, Multiconsult, Erichsen & Horgen)
Tekniske entreprenører: Rørlegger: Assemblin l Elektro: Bravida lVentilasjon: Haaland Klima

Pressens Hus

Fakta:

Sted: Oslo
Prosjekttype: Rehab Næringsbygg
Bruttoareal: 3.738 kvadratmeter
Byggherre: Aspelin Ramm
Byggherrerepresentant: Aase Prosjekt/WSP
Totalentreprenør: HENT
Kontraktsum eks. mva.: 155 millioner kroner
ARK: Kima Arkitektur/Atelier Oslo
Rådgivere: Breeam-AP: Norconsult l RIE: Multiconsult l RIAKU: Brekke & Strand Akustikk l RIB, RIByFy, RIG: Rambøll l RIBr: Fokus Rådgivning l RIV: Engenius/Rambøll

Universitetsgata 2

Fakta:

Sted: Oslo
Prosjekttype: Kontorer og serveringssteder
BTA: 26.000 kvadratmeter
Byggherre: Entra
Prosjektledelse: SQM og Aase Prosjekt
SHA, KU og KP: RKK Rådgivning
Totalentreprenør: Skanska Norge
Kontraktsum eksklusive avgifter: 638 millioner kroner
Arkitekt: MAD Arkitekter
Interiørarkitekt: Krohnark
Rådgivere: RIB: Aas-Jacobsen l RIVA, RIV og RIByFy, RIAKU (bygningsakustikk og ekspert tilfluktsrom: Norconsult l RIE: Heiberg & Tveter, Luminator l RIBR: Fokus Rådgivning l RIAKU utvendig: Rieber Prosjekt l RIV: AJL l BIM: Skanska Teknikk

Munch

Fakta:

Sted: Oslo
Prosjekttype: Kulturbygg
Byggherre: Oslo kommune ved Oslobygg KF
Bestiller/fremtidig bruker: Munchmuseet ved Kulturetaten/Oslo kommune
Prosjektledelse: Advansia
Bruttoareal: 26.300 kvadratmeter
Kostnadsramme eks. mva.: 2,8 milliarder kroner
Arkitekt: estudio Herreros med LPO arkitekter som lokal arkitekt
Interiørarkitekter: Scenario Interiørarkitekter MNIL / Brandl Design og Arkitektur
Prosjekteringsteam: Multiconsult l COWI l Rambøll l Asplan Viak
Entreprenører: Grunnarbeider og råbygg: Veidekke Entreprenør / Geo Fundamentering & Bergboring l Fasader: Skandinaviska Glassystem l Innvendige og tekniske arbeider: HENT l Rulletrapper: Schindler
Totalteknisk entreprenør (elektro, rør, kjøl og ventilasjon): GK Nor