Vant designkonkurranse om gjenbruk

 
Vant designkonkurranse om gjenbrukFra venstre: Nils Aulie (Supply Chain Manager i Norgips), Josefine Smith Brekke (Head of operations and marketing), Jørgen Fredriksen (Chief Design Officer)
Emballasjeutfordren Looping får 300.000 kroner av Bærum kommune for å utvikle en protype av forslag til gjenbrukbar emballasje til gips og bygningsplater.

En stor del av avfall fra byggeplasser kommer fra emballasje som brukes for å beskytte materialer og produkter. Gjennom en plan- og designkonkurranse har Bærum kommune utfordret markedet til å finne nye løsninger for å redusere avfall fra emballasje.

Av totalt fem deltagere, hvorav navn på listen inkluderte konsulentgiganten Sweco, og designbyråer som Designit og Pivot Industridesign, var det Looping AS som gikk til topps i konkurransen. Kriteriene i konkurransen var grad av innovasjon, kostnadseffektivitet, fleksibilitet, gjennomførbarhet, bruksområde og forventede miljøeffekter.

– Dette er selvsagt kjempegøy. Vi har møtt tøff konkurranse med andre dyktige design- og utviklingsmiljøer, så denne seieren er en bekreftelse på at vi har klart å tenke kreativt og helhetlig på design og forretningsmodell, sier Herman Persen Fostvedt, prosjektleder for designkonkurransen i Looping, i en pressemelding.

Gjenbrukbar lastbærer til gips og bygningsplater
Looping viste i sin presentasjon til at lastbærere i rent tre kan bli gjenbrukt som mellomlegg for andre leveranser, men i likhet med emballasjeplast og papp ender disse ofte opp som avfall.

– Bygningsplater og gips emballeres stort sett ved å surre fast lastbærere og mellomlegg av trevare med strekkfilm. I tillegg oppstår det ofte materialsvinn som følge av dårlig emballering. Her har vi sett en mulighet til å slå to fluer i en smekk og både kutte ut mellomleggene som kastes, og samtidig redusere mengden strekkfilm betraktelig, sier Fostvedt.

Løsningsforslaget til Looping består av en lastbærer av resirkulert plast til bruk for gips og bygningsplater, som i tillegg legger til rette for mer bruk av gjenbruksemballasje ved transport. Med på laget har de to sterke partnere i Norsk Gjenvinning og Norgips, som har blitt bransjeledende på bruk av gjenvunnet råvare gjennom etablering av landets første sirkulære gipsfabrikk.

- Vi planlegger nå et samarbeid med NorGips og Norsk Gjenvinning for å videreutvikle konseptet til et fullverdig kommersielt produkt. NorGips har på mange måter vært initiativtaker og vil være den som til syvende og sist får miljøbesparelsene produktet kan tilby. Norsk Gjenvinning vil være en viktig partner for å sette produktet i system, sier Fostvedt.

Vinner av konkurransen får dekket inntil 300.000 kroner for utarbeidelse av en prototype av løsningen. Plan- og designkonkurransen i regi av Bærum kommune inngår i en ordning der Klima- og miljødepartementet finansierer utviklingen av fem prosjekter innen sirkulærøkonomi.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår