Vant Nordic Built Cities Challenge Awards

 
Vant Nordic Built Cities Challenge Awards
Med en ambisiøs plan om å håndtere store skybrudd og samtidig utvikle lokalsamfunn utkonkurrerte norske Saunders Architects og resten av teamet bak prosjektet The Soul of Nørrebro noen av de beste urbane innovatørene i Norden.

Mer enn 200 gjester fra både industri og politisk nivå møtte opp for å feire vinnerne av Nordic Built Cities Challenge Awards 3. november i DR Koncerthuset i København.

Det var norske Saunders Architects som del av Team SLA som til slutt kunne juble og forlate salen med den nordiske hovedprisen og 500 000 kroner for prosjektet The Soul of Nørrebro. Det flerdisiplinære teamet, med partnere fra Danmark, Norge og Tyskland, imponerte den nordiske juryen med sin innovative løsning for å håndtere oversvømmelser og samtidig utvikle et lokalsamfunn i Nørrebro i København.

Ifølge juryen «foreslår [prosjektet] en sosial prosess som involverer lokale aktører for å skape eierskap, kreativitet og en følelse av fellesskap. […] Forslaget pløyer ny mark og har potensial for utvikling og eksport gjennom en smart bruk av tekniske, kulturelle og sosiale verdier».

Annenplass til løsning basert på sirkulær økonomi
Andreplassen og 400 0 00 kroner gikk til et team ledet av finske B&M Architects for Co-op City, et prosjekt som gjennom løsninger basert på sirkulær økonomi vil omdanne Kera-distriktet i Espoo til en levende bydel der fellesskap står sentralt. Juryen konkluderte med at “gjennom utbyggingen av området er en miks av markeds- og ikke-markedsutviklere brukt, noe som resulterer forskjellige typer bygninger og en genuint sosial miks. Det muliggjør et boligområde som er robust over tid».

Tredjeplass for å bygge på naturens premisser
Tredjeplassen og 300 000 kroner gikk til prosjektet Eyes of Runavík ledet av White Arkitekter i Danmark og Sverige. Forslaget deres ser på innovative måter å etablere et realistisk og attraktivt alternativt boligområde i bratt terreng uten å gjøre store inngrep i landskapet. Juryen beskriver prosjektet som at det «takler klimaspørsmål på en innovativ måte ved å bruke geotermisk energi, samle regnvann og bruke gjenvunnet overskuddsmateriale. […] Konseptet vil ikke bare være relevant i områder der man har behov for å bygge i bratt terreng, men også i områder med utfordringer med byspredning og nye sosiale krav – i tillegg til områder i veldig forskjellige klimasoner».

Nordiske løsninger på globale problemer
Alle de 19 løsningene som ble presentert i finalen var utmerkede eksempler på innovasjonsnivået som finnes i alle de nordiske landene når det gjelder urban utvikling.

– De mange prosjektene i denne konkurransen kan bidra til å etablere Norden som en spydspiss for bærekraftig urban utvikling, og sammen kan vi ta en posisjon som en ledende leverandør av innovative løsninger for smarte, bærekraftige og attraktive byer. I dag har vi feiret et fantastisk vinnerprosjekt, utviklet av de danske arkitektene hos SLA og partnerne deres, men alle prosjektforslagene i denne finalen inneholder elementer som kan inspirere byer i andre deler av verden, sier generalsekretær i Nordisk ministerråd, Dagfinn Høybråten, som snakket om nordiske løsninger på globale utfordringer under finalen.

De samme tankene gjorde også den danske ministeren for næringsliv og vekst, Troels Lund Paulsen, som også holdt et innlegg.

– Nordic Built Cities Challenge har vist det høye nivået nordiske bedrifter holder når det gjelder å utvikle innovative løsninger på de utfordringene moderne byer står ovenfor i dag og i fremtiden. Kunnskapen og idérikdommen bedriftene utviser danner potensial for framtidig eksport av byromløsninger til hele verden, sier Paulsen.

Bakgrunn for konkurransen
Nordic Built Cities Challenge består av seks uavhengige lokale konkurranser. København, Espoo, Kópavogur, Oslo, Malmö og Runavík har lett etter de beste løsningene på sine urbane utfordringer knyttet til et spesifikt sted. Nordisk Innovation har invitert finalister fra de seks lokale konkurransene for å kjempe om nordiske priser i Nordic Built Cities Challenge Awards.

Bakgrunnen for Nordic Built Cities Challenge er den enestående urbaniseringen som kjennetegner det 21. århundret. Knappe ressurser, klimaforandringer og befolkningsvekst byr på utfordringer for verdens byer. Denne situasjonen skaper et globalt marked for innovative løsninger for våre urbane miljøer – og det overordnede målet med Nordic Built Cities Challenge er å bidra til å utvikle og visualisere nordiske innovative løsninger for attraktive, smarte og bærekraftige byer.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår