Varsler landsdekkende aksjon i bygg og anlegg

 
Varsler landsdekkende aksjon i bygg og anleggIllustrasjonsbilde
Arbeidstilsynets aksjon nå i september er et ledd i innsatsen for å få færre fallulykker og færre kuttskader på hender og fingre.

Farlig arbeid i høyden eller med sag er årsak til mange alvorlige skader og arbeidsskadedødsfall i bygg og anlegg.

– Flesteparten av ulykkene kunne vært unngått. Det er grunnen til at vi i september gjennomfører en ny tilsynsaksjon med dette som tema, sier Trude Vollheim, direktør i Arbeidstilsynet, i en pressemelding.
I tidligere aksjoner har Arbeidstilsynet stanset fire av ti arbeidsoperasjoner på grunn av overhengende fare for liv og helse. Mange har også fått overtredelsesgebyr.

Viktig å holde trykket oppe

Arbeidsgiver skal sørge for at arbeidstakerne jobber sikkert i høyden, og at arbeidsutstyr som sag er utstyrt med pålagte verneinnretninger. I tillegg er det viktig at arbeidstakerne få nødvendig opplæring slik at de bruker arbeidsutstyret riktig, og bidrar til at utstyret holdes i orden og er trygt å bruke.
– De siste årene har vi kontrollert mange byggeplasser hvor det foregår arbeid i høyden. Vi mener å se en positiv utvikling, og mange virksomheter arbeider godt med helse, miljø og sikkerhet. Likevel er det viktig å holde oppe trykket på disse risikoforholdene, sier Vollheim.

Stans, gebyr eller politianmeldelse

Når Arbeidstilsynet avdekker at det foregår farlig arbeid i høyden, eller at det brukes sager hvor pålagt vern mangler, vil vi reagere med å kreve at dette rettes opp. Ved overhengende fare for liv og helse vil arbeidet stanses helt eller delvis. Virksomheten må dokumentere at faren ikke lenger er til stede før stansen kan oppheves og arbeidet gjenopptas.
Arbeidstilsynet vil i tillegg vurdere å gi overtredelsesgebyr.
– Vi gir overtredelsesgebyr i tilfeller der vi avdekker alvorlige brudd som utgjør en betydelig sikkerhets- eller helserisiko for arbeidstakerne, eller der tilsyn og pålegg ikke har ført til en forbedring. Når vi avdekker at virksomheten gjentatte ganger bryter arbeidsmiljøloven, øker vi gebyret. Alvorlige overtredelser politianmeldes, sier Vollheim.

Ulovlig innleie

Arbeidstilsynet har fra 1. juli 2020 fått myndighet til å føre tilsyn med innleie- og likebehandlingsreglene i arbeidsmiljøloven. I Oslo-området vil hovedtema i denne aksjonen være om innleie fra bemanningsselskap er i henhold til regelverket.

Arbeidsgiver må sørge for at:

• risiko blir vurdert og tiltak iverksatt før arbeidet starter

• kun egnet utstyr brukes

• kollektiv fallsikring (f.eks. stillas og/eller rekkverk) brukes fremfor kun personlig fallsikringsutstyr

• arbeidstakerne får opplæring i, og informasjon om, bruk av arbeidsutstyret de skal bruke

• arbeidstakerne får opplæring i sikkert arbeid i høyden

• arbeidsutstyr (sager) hvor verneinnretninger mangler tas ut av bruk til det er bragt i en tilstand som gjør det trygt å bruke

• arbeidsutstyr som ikke skal brukes gjøres utilgjengelig for bruk ved merking, eller at det fjernes.
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår