Vellykket branntest av fasadesystem

 
Vellykket branntest av fasadesystemBildet: Montasjeteam Efectis: - Dyktige lokale krefter bidro til de gode resultatene, ifølge Schüco.
Schüco har sammen med Vetrotech Saint-Gobain branntestet fasadesystemet FW 50+ FR 60, med Contraflam 60-3.

- Det skandinaviske markedet opplever en økende etterspørsel etter store glassformater i EI 60 - klassifiserte påhengsfasader. Derfor besluttet Schüco Norge og Vetrotech Saint-Gobain Nordic &
Baltic, med H-Fasader Glassteam som utførende produsent, å planlegge og gjennomføre tester som kunne utvide eksisterende klassifisering, skriver Schüco i en pressemelding.

Utover større formater var muligheten til å benytte ulike oppbygginger av glasset samt å kunne erstatte glass med isolerte panelfelt viktige momenter i prosjektet. Elementene ble planlagt etter standarden for påhengsfasader, EN 1364-3, som krever at fasaden prøves fra inn- og utside, og de ble i samråd med testlaboratoriet Efectis Nederland AS utformet for i størst mulig grad å kunne dekke opp ulike element- og glasstyper.

Grunnet pandemi-situasjonen kunne ikke H-Fasader Glassteam bli med til Nederland og delta i montasjen. Med en godt forberedt forsendelse av delkomponenter ble denne i stedet ivaretatt av en lokalt basert Schüco fasadeentreprenør, og med støtte i Schüco- og Vetrotech-kolleger i Nederland.

- Testene ble gjennomført 03.- og 04. november 2020 og de gikk begge over all forventning. Selv med svært gode forberedelser er branntester alltid risikosport. Vi hadde selvsagt tro på at dette skulle resultere i beståtte tester, men begge prøvingene overgikk med god margin hva vi hadde forventet, forteller Thomas Aasen, Schüco Norge.

Den første prøvingen med branneksponering mot fasadens utvendige side ble avsluttet først etter 100 minutter uten svikt i integritet og stråling, og med temperaturoverskridelse først etter 76 minutter. Prøvingen mot fasadens innside ble avsluttet etter 76 minutter uten svikt i integritet og stråling. Isolasjonskriteriet ble overskredet etter 74 minutter.

- De gode resultatene har resultert i muligheten for en direkte anvendelse av enkelt- og isolerglass i formater inntil 1500 x 3000mm, samt tette paneler i veggfelt og ved dekkeforkant. Solid overtid under begge prøvinger vil i tillegg åpne for utvidete anvendelsesmuligheter gjennom en EXAP-klassifisering (extended application of fire resistance test results), sier Aasen avslutningsvis i pressemeldingen.

Bildet:  31 min: Utsnitt av elementet etter 31minutter ved brannbelastning fra innsiden.

Bildet: 100 min: 40 minutter overtid og siste fase av prøving fra utsiden.

Bildet: Et av elementene under produksjon hos H-Fasader Glassteam i Fredrikstad.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår