- Vi anbefaler energikartlegging

 
- Vi anbefaler energikartleggingBildet: Würth Norge sitt hovedkontor har fått 810 solcellepaneler på taket.
Würth Norge har installert et massivt solcelleanlegg på sitt hovedkontor i Nittedal. Prosjektet har resultert i 810 paneler med 455 watt per stykk.

Samlet resulterer det i at Würth kan være egenforsynte med 10-30 % av bedriftens årlige energibruk. Under ideelle forutsetninger betyr det opp mot 320 000 kWh per år. Dette tilsvarer strømforbruket til rundt 20 norske husholdninger per år.

Økonomisk fordel

– Motivasjonen er først og fremst ambisjonen om å øke andelen ren fornybar selvforsynt energi, og samtidig redusere vårt behov for å belaste energinettet i forbindelse med vår drift. Videre er det jo også en økonomisk fordel å produsere selvforsynt energi, forteller Christopher Granung, HMS- og Bærekraftssjef i Würth Norge AS.

Granung anbefaler andre virksomheter å starte med å gjennomføre en energikartlegging.

– Vi anbefaler andre virksomheter å gjennomføre en energikartlegging med tilhørende energispareprosjekt. Gjennom blant annet nytt SD-anlegg og nye ventilasjonsaggregater, har vi redusert vårt forbruk med over 1.000.000 kWh per år siden 2018, sier han.

En naturlig vei videre

– Dette er første trinn, men vi har planer om videre utvidelser når vi har høstet erfaring fra en periode med drift, forteller Stein Inge Viset, logistikksjef i Würth Norge.

– Vi har fremdeles store takarealer tilgjengelig for fremtidig utvidelse.

Würth har hatt fokus på energiredusjon i flere år, og det største tiltaket så langt har vært et prosjekt i samarbeid med Caverion AS. Bygningsmassen på rundt 26 000 kvadratmeter hadde i 2018 et årlig forbruk på til sammen 4,2 GWh, og etter en rekke tiltak har har Würth senket sitt årlige strømforbruk med over 1 000 000 kWt per år sammenlignet med 2018.

– Den viktigste årsaken til den store energibesparelsen, er de nye ventilasjons-aggregatene på lageret, kombinert med nytt SD-anlegg (sentral driftsstyring) og etablering av et energioppfølgingssystem, forteller Viset.

– Takket være de nye ventilasjonsaggregatene er temperaturen og inneklimaet mer stabilt enn tidligere. Solcellepanelene er et naturlig steg videre i dette prosjektet som gjør avtrykket vårt mindre, avslutter han.

Bildet: Fra venstre: Driftsansvarlig bygg og eiendom i Würth Norge, Geir Eriksen, administrerende direktør Svein Oftedal og HMS og bærekraftsjef Christopher Granung.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave