- Vi er Norges viktigste bransje

 
- Vi er Norges viktigste bransjeBildet: Styreleder Øystein Hope og administrerende direktør Julie Brodtkorb i Maskinentreprenørenes Forbund mener bygg- og anlegg er landets viktigste bransje. Foto: Odd Borgestrand
LOENDAGENE 2022: - Dette er å komme til hjertet av MEF, sa den nyvalgte lederen i hovedstyret til Maskinentreprenørenes Forbund, Øystein Hope, da han innledet lørdagens fagseminar under Loendagene med nærmere 700 deltakere.

Av Odd Borgestrand

Styreleder Øystein Hope kom med en programerklæring om å være inkluderende, søkende, lyttende, men likevel fast i klypa når vedtak er fattet. Han lovte kamp mot myndighetene som har gitt signaler om reduksjon i de oppgavene som MF-medlemmene lever av, nemlig å bygge landet og binde Norge sammen gjennom det store behovet for veier og andre infrastruktur-prosjekter.  

- Våre offentlige oppdragsgivere må dele byrdene med oss i forhold til den krisa bransjen står i. Vi skal kjempe for flere skoleplasser, si ja til et grønt skifte, men også nei til urealistiske forventninger til rask overgang til elektrisk maskinpark. Internt skal vi løfte organisasjonen vår videre til nye høyder der vi skal jobbe for innflytelse i norsk politikk og vi skal videreføre linja om å være tett på medlemmene våre, sa Hope.

Vil redde 40.000 arbeidsplasser

Administrerende direktør Julie Brodtkorb på sin side varslet en tøff vinter for sine medlemmer. Hun var som vanlig tydelig i sitt budskap til egne medlemmer. Etter å ha fortalt om hvor stolt hun er av jobben som utføres for å binde landet sammen gikk hun løs på bransjens utfordringer. Hennes visjon er å vise fram bilder til norske politikere som forteller hvorfor denne næringen er så viktig med tanke på å bygge landet. Hun vil stå i spissen for å redde 40.000 arbeidsplasser, der de fleste befinner seg ute i distriktene.  
- 97 556 kilometer med veier, som er bundet sammen av 26.000 broer og 1.100 tuneller skal driftes og vedlikeholdes. Det er å bygge Norge. Våre medlemsbedrifter har bundet oss sammen til å være ett folk i ett land. Derfor har jeg aldri angret på at jeg gikk til MEF for fem år siden sa hun, og høstet som ventet applaus. 

Bedre rammevilkår

- Siden mars i år har vi jobbet intenst for bedre rammevilkår. Kutt i dieselprisene er umulig. Her er SV en brems fordi det er snakk om fossilt drivstoff. MEF har jobbet for at alle små- og mellomstore bedrifter skulle få en kompensasjonsordning for økte strømutgifter. Det har vært krevende.
Nå brukes 100 milliarder kroner på forsvar, flyktninger og strømstøtte til husholdningene. Min jobb er å kjempe for MEFs medlemsbedrifter.  Regjeringen reduserte vedlikeholdsbudsjettet i revidert i stedet for å kompensere for økte kostnader. Det skjer i et land som aldri har tjent mer penger.  Jeg var selv med å fylle opp Oljefondet med ytterligere 365 milliarder kroner. Det kan ikke være slik at det er vår sektor som skal ta hovedstøyten for at politikerne må spare penger, fortsatte Brodtkorb.
Hun mente MEF har en rekke gode argumenter. 
- Uten god infrastruktur fungerer ikke Norge, og det er det alt annet næringsliv i Norge er avhengig av for å få varene sine fram, slo hun fast.

Viktig å lete etter lyspunkter

- Det er lyspunktene som gir oss energi, sa Julie Brodtkorb, som siterte sin egen mor. 
- For meg er det lærlingene som er det store lyspunktet.  Èn lærling i jobb sparer samfunnet for 15, 9 millioner kroner.  Vi trenger praktikerne til å bygge landet videre.  Vi er en bransje som sørger for at praktikerne kommer i jobb. Det er MEF-bedrifter som bygger sin bedrift på lærlinger. Eksempler på dette er Entreprenørservice AS, som ble årets lærebedrift i 2020, fortsatte hun, og hun hadde en tydelig sluttappell til MEF-familien som var samlet på Hotell Alexandra i Loen denne helga: 

- MEF skal være best på å tilby være medlemsbedrifter kompetanse, kurs og skoler. Vi skal være best i klassen. Vi skal ha den beste juridiske avdelingen og de beste opplæringskontorene.  Vi skal fortsette å være blant de beste til å lage bilder til norske politikere på hvorfor nettopp vi er Norges viktigste bransje, avsluttet Julie Brodtkorb.

Bildet: Loendagene er et tradisjonsrikt familiearrangement i regi av MEF, med et femtitalls utstillere som viktige bidragsytere. Foto: Odd Borgestrand

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave