- Vi må gjøre noe nå

 
- Vi må gjøre noe nåEKSPERTRÅD: Jørgen Johansen forklarer man har mange muligheter med verktøysikring.
Fallende gjenstander er en av de vanligste skadeårsakene på arbeidsplassen. Manglende bruk av verktøysikring kan føre til alvorlige personskader – eller enda verre, dødsfall.

 Den livsviktige sikkerheten på byggeplassen kan aldri vente. Derfor ønsker man å få inn større bevissthet om dette under utdannelsen og i bransjen generelt.

Manglende kjennskap

Jørgen Johansen, produktansvarlig i Luna Group Norge, mener større fokusering på sikring av verktøy - på lik linje med fallsikring - er et viktig og forebyggende tiltak for å forhindre denne type ulykker. Og søkelyset på verktøysikringen må begynne allerede i utdanningsperioden.  Ifølge Johansen var det stor interesse for nettopp dette temaet under årets Bygg Reis Deg-messe. Dessverre fikk man samtidig bekreftelser fra både håndverkere og skoleelever om manglende kjennskap og oppmerksomhet rundt viktigheten av verktøysikring. Det håper Luna Group Norge nå å gjøre noe med. 

- De som var innom oss på Bygg Reis Deg var opptatt av sikkerhet og viste stor interesse for verktøysikring. Mange takket oss for at vi løfter diskusjonen og fokuset om temaet. Men basert på tilbakemeldinger, opplever vi at tematikken ikke blir tilstrekkelig prioritert på yrkesfagutdanningen eller på arbeidsplassen, utdyper Johansen.

- Grunnen til dette kommer av at det ikke blir håndhevet strengt nok i forhold til de paragrafene som omhandler temaet, legger han til.  

Bildet: BYGG REIS DEG: Mange som var innom Luna-standen var nysgjerrige på verktøysikring. 

Dette sier regelverket

Verktøyeksperten i Luna Group sier de er klar over utfordringen med håndverkere som synes at det bruke verktøysikring i høyden kan være hemmende når man jobber. På “Bygg Reis Deg” var det flere som ytret at de ikke vil ta det i bruk før det kommer et pålegg. 

Johansen forklarer at verktøysikring ikke er påbudt. I Arbeidstilsynets forskrifter står det imidlertid at ved arbeid i høyden skal man sikre utstyr for å forhindre at gjenstander faller ned og utgjør en fare for andre personer. I en paragraf om bruk av tau til atkomst, arbeid og redning står det at verktøy og annet utstyr som arbeidstakerne bruker, skal være sikret til seler eller arbeidssete eller på en annen, egnet måte. 

- Regelverket og kravene i dag er ganske kortfattet, og dekkes under forskrift i kapitlet om utførelse av arbeid i høyden. Holdninger til verktøysikring er med stor sannsynlighet veldig delt, men “motviljen” skyldes nok i stor grad av at dette er ukjent og at mange oppfatter dette som tungvint å jobbe med.

- Vi stiller opp

Jørgen Johansen understreker at Luna Group ønsker å bidra til større fokusering på viktigheten av verktøysikring. I tillegg oppfordrer han både yrkesfagelever og bransjen til å snakke om tematikken.

- Vi stiller oss til disposisjon for å få en større bevissthet rundt temaet. Vi kommer gjerne til skoler for å snakke med elever og lærere. Det elever kan gjøre selv, er å starte en dialog med lærere om verktøysikring og verdiene rundt dette. De som arbeider i bransjen kan hjelpe til å belyse risiko og konsekvensen med fallende verktøy, sier han. 

- I tillegg til faren for at personer kan bli rammet på en katastrofal måte, kan det bli kostbart både i forhold til utstyr som må erstattes - og ikke minst tapt arbeidstid, poengterer eksperten. 

Løsning fra Luna

Luna Group Norge har utviklet Luna ZeroDrop slik at jobbhverdagen i høyden blir tryggere. Produktene er brukervennlige og laget for enkel sikring av håndverktøy, uansett hvilket arbeid som skal utføres. Målet er at man skal kunne jobbe sikkert og effektivt i høyden selv om man har med seg omfattende verktøysystemer. Løsningen er universell slik at du også enkelt kan sikre dine yndlingsverktøy. 

Luna har i tillegg lansert et eget startkit i ZeroDrop-verktøyserien. I startsettet har man et basisutvalg av sikringselementer for de som skal arbeide i høyden, og man får gode instruksjoner på hvordan dette skal festes på verktøyet.

- Sikkerheten på din arbeidsplass kan aldri vente. I utgangspunktet vil et slikt startsett passe alle som skal arbeide i høyden. Dette er også perfekt for oppbevaring i servicebiler og for håndverkere som ikke alltid vet hvor de havner på jobb, forklarer Johansen. 

Fornøyd bruker

Lars Ivar Berg, byggmester og ingeniør i Mester Berg Byggmester AS, er en av dem som har gått til anskaffelse og bruker denne type verktøysikring.

- Jeg har flere ganger brukt Luna ZeroDrop, eksempelvis deres startkit, til sikring av blant annet batteridrill, hammer og målebånd. Dette synes jeg fungerer helt fint. En ting er å miste en batteridrill til 3-4000 kroner i bakken, noe jeg selv har gjort, men en annen ting er jo at verktøy kan komme borti andre materialer og forårsake skade, eller som verre er - treffe en kollega i hodet, sier Berg. 

Bildet: TRYGT OG LØNNSOMT: Byggmester Berg påpeker at verktøysikring kan spare både tid og penger i tillegg til at man hindrer personskader på jobb. 

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår