- Vi må kjempe mot materialfornektelsen

 
- Vi må kjempe mot materialfornektelsenBildet: - Norge har noen av de strengeste rensekrav som finnes, og det vi renser ut vil være miljøgifter som ikke skal tilbake til kretsløpet. Derfor trenger vi deponier, slo seniorrådgiver i Bellona, Olaf Brastad, fast under årets digitale Farlig avfall-konferanse. (Skjermdump fra konferansen)
Talerstolen til Norsk forening for farlig avfall, NFFA, ble en prekestol med sakralt innhold da seniorrådgiver i Bellona, Olaf Brastad, holdt et flammende innlegg om viktigheten av deponier i Norge.

Av Odd Borgestrand

I noen lokalsamfunn, som eksempelvis Brevik og Rausand i Møre og Romsdal, er ordet «deponi» et fy-ord av verste slag, og noen hevder at deponer er avleggs og at det skaper omdømmeutfordringer for en bransje som nettopp jobber med å håndtere farlig avfall på en ansvarsfull måte. Seniorrådgiver Olaf Brastad slo fast at det er bygget opp en sterk kompetanse innen håndtering av farlig avfall, som er både tryggere og som har sikret helsa vår bedre.

- Likevel er det en større fremmedgjøring i kompleksiteten i de materialene vi benytter oss av. Det er også et større miljøengasjement. I religionen er troen en forutsetning, men i miljøspørsmål er det en trussel. De troende miljøbevisste fortrenger gravplassen. Men det er viktig at farlige miljøgifter forsvinner ut av kretsløpet og gravlegges i deponier for evigheten, sa Brastad.

- Vi trenger nye deponier basert på kunnskap og kvalitet i et evighetsperspektiv. Det påfallende i debatten om deponier er at personangrepene har vært så omfattende og så stygge. Høyt utdannede folk, blant annet innen helsevesenet, har uttalt seg om deponi og miljøgifter på en slik måte at jeg ikke tør å gå til disse menneskene for å få stilt en medisinsk diagnose, sa Brastad med en stor porsjon ironi. Han mente en rekker medier også driver kampanjejournalistikk mot deponier framfor å ettergå fakta.

- Norge har noen av de strengeste rensekrav som finnes, og det vi renser ut vil være miljøgifter som ikke skal tilbake til kretsløpet. Derfor trenger vi deponier, slo han kategorisk fast, og spurte om folk flest er villig til å forstå denne virkeligheten. Gjør vi ikke noe med dette påfører vi mennesker og natur en ubotelig skade. De som har snakket varmt om behovet for deponi ser situasjonen i et langt perspektiv. Sirkulær økonomi er positivt, men det er ikke det samme som miljøgift-fornekting. Situasjonen er svært alvorlig både miljø- og rent helsemessig, fortsatte Brastad.

- Vi har nye utfordringer med nye produkter, og da blir miljøutfordringene enda sterkere. Som medlemmer i det norske samfunnet forbruker vi ett kilo stål hver dag. Mesteparten går til konstruksjoner, og mye av dette blir gjenbrukt. Forbruket av kobber utgjør 250 kilo pr person i løpet av et liv. Slagghaugene på Røros, som er full av kobber, er en del av verdensarven, og hvis disse slagghaugene hadde vært deponert i saltvann ville de ikke vært forurensende, mente Brastad.

- Vi har bygget kompetanse på håndtering av farlig avfall, og for noen er det en besettelse å jobbe med dette fordi det er en viktig reise som gir oss stadig nye utfordringer. Materialkompleksiteten og miljøutfordringene har ingen ende, slik jeg ser det.  De fleste materialer lar seg gjenvinne, men vi har noen miljøgifter vi faktisk må ta vare på. Vi må kjempe mot materialfornektelsen. Vi trenger gode ideer for å løse utfordringene, og da kan vi se at miljøgiftene også holder oss i live. Miljøgifts-utfordringene må vi i dette landet løse når vi har verdens beste forutsetninger, konkluderte han under konferansen.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår