- Vi trenger politiske seire i statsbudsjettet

 
- Vi trenger politiske seire i statsbudsjettetBildet: Direktør i Norsk Vann, Thomas Breen, håper å vinne politiske seire på vegne av norsk vannbransje fram mot neste stortingsvalg. Foto: Norsk Vann
NORSK VANN ÅRSKONFERANSE 2020: Norsk Vann starter nå en intens lobbyvirksomhet og kampanje for å øke fokuset på vann og avløp blant lokale, regionale og nasjonale politikere. Dette for å komme skikkelig i gang med å redusere det store etterslepet i vann og avløp.

Av Odd Borgestrand

- Det aller viktigste for oss er å vinne viktige politiske seire i statsbudsjettet, partienes programmer for neste stortingsperiode og inn i en ny regjeringserklæring etter valget neste år, sa direktør i Norsk Vann, Thomas Breen under åpningen av den digitale årskonferansen til Norsk Vann i dag.

Konferansen samler drøyt 500 deltakere, og går over to dager. Norsk Vann har innhentet profesjonell assistanse til å forberede kampanjen, med å engasjere daglig leder i Kruse Larsen, Jan-Erik Larsen, til å bidra med hvordan påvirkningsarbeidet skal legges opp.

- Her handler det om å få fram vannbransjens budskap til de ulike politiske partiers programkomiteer på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå, sier Larsen.

Påvirkning av politikere

Etterslepet innen vann og avløp nærmer seg 300 milliarder, og da er spørsmålet hvorfor det skjer så lite.
- Kjenner ikke politikerne til problemene? Det kan også være at de kjenner problemet, men prioriterer annerledes. Da har vannbransjen tapt i kampen om oppmerksomhet.  En tredje mulighet er at politikerne er usikker på hvordan problemet kan løses eller at det er for komplekst. Dermed må vannbransjen komme med konstruktive innspill til gode løsninger, og nå fram til de som fatter vedtakene. Mye skjer på bakrommet, mente den tidligere statssekretæren i to Stoltenberg-regjeringer.

- Vi ser nå konsekvensene av at lite blir gjort, og dette blir ikke bedre.  En konsekvens er også at politikerne må ta en beslutning som får økonomiske konsekvenser for innbyggerne.  Samtidig må vannbransjen også være klar over at det settes fokus på hvordan bransjen drives. Det vil ha en kostnad også for vannbransjen. Likevel er det viktig at vi kommer i en posisjon der vårt budskap kommer fram til de som tar beslutningene. Den som skal påvirke må selv sørge for å bli lyttet til. Posisjon er noe man bygger over tid gjennom strategisk kommunikasjon. Begynn i går, konkluderte Jan-Erik Larsen.

Beredskapsgruppe

- Dette er en bransje som ble rammet av Covid 19 og som nå trenger at det offentlige nå setter i gang en større satsing for å ta igjen etterslep på vannbransjen, kommenterer Thomas Breen.
Da Norge stengte ned etablerte Norsk Vann ei beredskapsgruppe med medlemmer, næringsliv og myndigheter. Denne gruppa jobbet fram retningslinjer for korona håndtering for organisasjonens medlemmer i tillegg til å bistå myndigheter med mulige utfordringer som dukket opp.
I dag ble det forøvrig kjent at Indre Østfold kommune har vedtatt en investeringsplan på 800 millioner kroner til opprusting av vann og avløpsnettet i tillegg til å etablere et plastgjenvinningsanlegg.

Eget advokatkontor

Under åpningssekvensen i dag ble det også kjent at Norsk Vann nå vil starte opp sitt eget advokatkontor.

- Dette er en logisk forlengelse av de juridiske tjenestene vi allerede har. VA-jus.no, juridisk og forvaltningsmessig bistand til medlemmer og VA juss konferanse er allerede godt innarbeidede leveranser fra Norsk Vann. Medlemmer etterspør også bistand til enkelt saker utover dette. For å kunne bistå med dette i trygge rammer er det nødvendig å etablere en advokattjeneste, sier Thomas Breen til Byggfakta.

- Her vil da medlemmer få tilgang til relativt billig men svært kompetent advokattjenester for de samle områdene vi skal jobbe med. Vi ønsker at dette skal gjøres i en god dialog med KS advokatene, sier Breen.

Byggfakta følger konferansen i dag og i morgen

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår